Κεντρικός σχεδιασμός με «στεγνά» προγράμματα

Η παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Χαράλαμπου Χαραλάμπους στη συζήτηση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής

Πολιτική με κεντρικό σχεδιασμό που θα στηρίζεται στα «στεγνά» προγράμματα, απαίτησε χτες στη Βουλή ο εισηγητής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους στη συζήτηση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση του Προβλήματος των Ναρκωτικών. Ο Χ. Χαραλάμπους ανέπτυξε την ολοκληρωμένη θέση του ΚΚΕ για το θέμα, η οποία συγκαταλέγεται ξεχωριστά στο πόρισμα.

Προϋπόθεση για την απεξάρτηση επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ είναι να «υπάρχει πολιτική με κεντρικό σχεδιασμό και υποδομή κατάλληλη για την αντιμετώπιση της μάστιγας», τονίζοντας παράλληλα ότι «το χειρότερο σήμερα είναι η κυρίαρχη λογική της ανοχής και του συμβιβασμού με το φαινόμενο, η λογική του περιορισμού της βλάβης, η ανοχή στα «μαλακά», η ανοχή στο συμβιβασμό και τη συναίνεση και μάλιστα η ταύτιση της ανοχής με τη λεγόμενη λογική του ρεαλισμού». Αναφερόμενος στις πολιτικές που εφαρμόζονται, ο Χ. Χαραλάμπους τόνισε πως «το ΚΚΕ είναι αντίθετο τόσο με την ισχύουσα κατασταλτική πολιτική που φυλακίζει τους χρήστες και αφήνει ελεύθερους τους εμπόρους όσο και με τις πολιτικές διαχείρισης του προβλήματος». Πιο ειδικά σημείωσε ότι το ΚΚΕ «είναι αντίθετο με τις πολιτικές της νομιμοποίησης και των υποκατάστατων, στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των υπαρχουσών υπηρεσιών απεξάρτησης και πρόληψης, στηρίζοντας ταυτόχρονα τη μόνη ρεαλιστική λύση που είναι η ενίσχυση των προσπαθειών πρόληψης – θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης». Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες προτάσεις, ο εισηγητής του ΚΚΕ ζήτησε, μεταξύ άλλων, ενίσχυση της πρωτογενούς πρόληψης με ανάλογα προγράμματα και στελέχωση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Οσον αφορά στη θεραπεία, τόνισε την ανάγκη για «δωρεάν θεραπευτική φροντίδα» σε όσους έχουν πρόβλημα εξάρτησης, την «περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των στεγνών προγραμμάτων που στοχεύουν στην πλήρη απεξάρτηση» με «δημιουργία ενός στεγνού θεραπευτικού προγράμματος σε κάθε νομό της χώρας» και ενός «ολοκληρωμένου φάσματος υπηρεσιών απεξάρτησης» ειδικά για την Αττική. Τέλος, αναφορικά με την επανένταξη, ο Χ. Χαραλάμπους μίλησε για «ειδικά προγράμματα κατάρτισης – απασχόλησης» και «συνεργασία της ΤΑ και των επιστημονικών φορέων και των συνδικάτων για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των προκαταλήψεων».

Στην εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Κ. Κιλτίδη που περιέχεται στο πόρισμα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα ναρκωτικά που έχει αποδεχτεί η χώρα μας προσδίδει προστιθέμενη αξία στις εθνικές στρατηγικές», υποστηρίζοντας ότι «αφήνει περιθώρια για τοπικές περιφερειακές και εθνικές διακρατικές δυναμικές και δυνατότητες».