Κέντρο υγείας αποσπασμένων

Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζει κάποιος πλησιάζοντας στο μεγάλο, σύγχρονο κτίριο που στεγάζει το κέντρο υγείας αστικού τύπου Ευόσμου είναι ότι δεν λειτουργεί.

 

Του Κωστή Κεκελιάδη

Στο εσωτερικό διαπιστώνει κανείς τη λειτουργικότητα των χώρων και το σύγχρονο εξοπλισμό. Ωστόσο δύσκολα συναντά γιατρούς.
Από το Μάρτιο του 2009, οπότε έγιναν τα εγκαίνια του κτιρίου από τον τέως υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο, μέχρι σήμερα στο κέντρο υγείας έχουν αποσπαστεί μόλις πέντε γιατροί (τρεις γενικοί, εκ των οποίων ο ένας διευθυντής, μία παιδίατρος και ένας οδοντίατρος). Χειρουργός, ακτινολόγος και μικροβιολόγος δεν υπάρχουν -χρέη ακτινολόγου εκτελούν δύο παρασκευάστριες- ενώ οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα εξυπηρετούνται κάθε δύο εβδομάδες, όταν επισκέπτεται το κέντρο υγείας καρδιολόγος από το “Παπανικολάου”. Μία στις δεκαπέντε ημέρες εμφανίζεται και ωτορινολαρυγγολόγος, ενώ μία φορά την εβδομάδα υπάρχει ψυχίατρος. Εκτός από γιατρούς δυσεύρετα είναι και τα αναλώσιμα χαμηλού κόστους, όπως τα γλωσσοπίεστρα και τα τροχήλατα στατό για τη στερέωση του ορού.
Αν και έχει εξαγγελθεί επανειλημμένα η «ολοήμερη λειτουργία» του κέντρου υγείας, συμπυκνώνεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και εκτός από τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα ακολουθεί μικτή εφημερία με δύο γιατρούς μέχρι τις 9 το βράδυ. Με αυτά τα δεδομένα καλείται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πληθυσμού τεσσάρων δήμων των δυτικών συνοικιών (Εύοσμος, Αμπελόκηποι, Μενεμένη και Ελευθέριο Κορδελιό), ο οποίος αθροιστικά ξεπερνά τους 150.000. Στον οργανισμό λειτουργίας του κέντρου υγείας, που ακόμη δεν έχει συσταθεί, προβλέπεται ότι πρέπει να εφαρμόζονται στην περιοχή ευθύνης του προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας του πληθυσμού, προοπτική που δικαιώνει μεν τον τίτλο “αστικού τύπου”, αλλά με τις επικρατούσες συνθήκες φαντάζει εξωπραγματική. Στον υπό σύσταση οργανισμό προβλέπεται να υπάρχουν 42 γιατροί και 150 άτομα νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. “Και το 1/3 του αριθμού του προβλεπόμενου προσωπικού θα αρκούσε, για να δουλεύουμε με ικανοποιητικούς ρυθμούς”, λέει στη “Θ” ο διευθυντής του κέντρου υγείας Αχιλλέας Ζαχαρούδης, ο οποίος συνταξιοδοτείται στο τέλος του μήνα. Ο ίδιος επισημαίνει τη βασική έλλειψη δεύτερου παιδιάτρου, καθώς και εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού. Υπολογίζεται ότι καθημερινά προσέρχονται στο κέντρο υγείας του Ευόσμου κατά μέσο όρο 150 ενήλικες και 30 με 40 παιδιά.
Όπως τονίζει ο υποδιοικητής της 3ης υγειονομικής περιφέρειας Παναγιώτης Νάνος, “αναμένεται η πλήρωση 37 θέσεων γιατρών για τις νοσηλευτικές μονάδες που υπάγονται στην αρμοδιότητά μας, εκ των οποίων οι τρεις αφορούν το κέντρο υγείας Ευόσμου”.
Πρόκειται για τις 914 από τις συνολικά 2.000 θέσεις γιατρών που εκκρεμούν από τον Ιούλιο του 2009, οι οποίες πρέπει να συσταθούν, να περάσουν οι γιατροί από κρίση και να δοθεί έγκριση κονδυλίου από το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν επιτρέπει και μεγάλη αισιοδοξία.