Κέντρο Υγείας Κέρκυρας / Παραίτηση γιατρού – κόλαφος για την εγκατάλειψη του ΕΣΥ

 

Με τον πλέον ανθρώπινο όσο και σοκαριστικό τρόπο, ο γιατρός του ΕΣΥ Φοίβος Κακαβίτσας, οικογενειακός γιατρός στο Κέντρο Υγείας Κέρκυρας, περιγράφει το πώς ο ίδιος αποφάσισε να εγκαταλείψει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρότι «οταν διάλεξα την ειδικότητα του οικογενειακού ιατρού, πάντα σκεφτόμουνα τον εαυτό μου να εργάζεται εντός του δημόσιου συστήματος υγείας».

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν, όπως περιγράφει στο κείμενο της αίτησής του προς την αρμόδια 6η ΥΠΕ, ήταν η «απαίτηση της διεύθυνσης για ακόμα περισσότερες εφημερίες», προκειμένου να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες προσωπικού από την στελέχωση του εμβολιαστικού κέντρου κατά τις αργίες.

«Για την αξιοπρέπειά μου δεν είναι ανεκτό (ακόμα και οι φυλακισμένοι έχουν κάποια απογεύματα ελεύθερα…)», τονίζει ο κ. Κακαβίτσας, υπογραμμίζοντας ότι «η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια» για να προσληφθούν γιατροί σε αντικατάσταση άλλων παραιτηθέντων ή που απουσιάζουν σε μακρόχρονες άδειες, ούτε προσωρινής αντικατάστασής τους με ιατρούς άλλων ΚΥ της αρμοδιότητάς της.

Σε σχετική ανάρτησή του στα social media ο ίδιος κάνει σαφές ότι «είμαστε και άνθρωποι, έχουμε και οικογένειες … απέναντι στις εργασιακή εξουθένωση, διαλέγω την αξιοπρέπεια», καυτηριάζοντας το γεγονός ότι ήδη πριν τις νέες απαιτήσεις της διεύθυνσης «η υπερεργασία δεν οφείλονταν στην πανδημία, αλλά απλά στην έλλειψη προσωπικού, μετά την παραίτηση μιας συναδέλφου το καλοκαίρι που ποτέ δεν αντικαταστάθηκε». Χαρακτηριστικό του πόσο ασφυκτικές ήταν οι ανάγκες και πόσο λίγο το ιατρικό προσωπικό, είναι το γεγονός ότι όπως αναφέρει του οφείλονται συνολικά 83 ημέρες κανονικής άδειας…

Το πλήρες κείμενο της παραίτησης και η ανάρτηση στα social media

«Όπως γνωρίζετε, κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην εργασία αλλά και δικαίωμα να έχει και κάποιες ώρες για τον ίδιο, την οικογένειά του και όσα αυτός επιθυμεί.

Εδώ και 6 μήνες εργάζομαι στο ΚΥ Κέρκυρας ως εφημερεύων ιατρός καλύπτοντας βάρδιες πέραν του φυσιολογικού (10 το μήνα) και πολύ περισσότερες από κάθε άλλο ιατρό του ίδιου Κέντρου Υγείας.

Μετά την απαίτηση της διεύθυνσης για ακόμα περισσότερες εφημερίες για την κάλυψη του […] εμβολιαστικού κέντρου κατά τις αργίες ξεπέρασα κάθε όριο εξουθένωσης καθώς θα πρέπει να βρίσκομαι εντός των τειχών 13, 14 ή 15 ημέρες το μήνα, πέραν του καθημερινού πρωινού ωραρίου, κάτι που για την αξιοπρέπειά μου δεν είναι ανεκτό (ακόμα και οι φυλακισμένοι έχουν κάποια απογεύματα ελεύθερα…).

Ως εκ τούτου δηλώνω πως εξαιτίας αυτής της κατάστασης, για την οποία η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για πρόσληψη των γιατρών που έχουν παραιτηθεί ή απουσιάζουν σε μακρόχρονες άδειες ή έστω προσωρινής αντικατάστασής τους με ιατρούς άλλων ΚΥ, παραιτούμαι εκ της μόνιμης θέσης μου στο ΕΣΥ».