Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας / Ακραίες ελλείψεις προσωπικού

Τριάντα δύο εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες κάνουν δύσκολη έως αδύνατη την παρεχόμενη περίθαλψη στους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που προσβλέπουν σ’ αυτό.

Οπως επισημαίνεται στην επιστολή εργαζόμενων του Κ.Υ., αυτός ο αριθμός γιατρών -πολλοί από τους οποίους είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης και με σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ ακόμα μία παραμένει με πολλαπλές συνεχιζόμενες παρατάσεις πέραν των 67- δεν επιτρέπει την παρουσία 2 εφημερευόντων ειδικών γιατρών τις καθημερινές ήμερες (όπως επιβάλλεται από την κίνηση στα Επείγοντα αλλά και την ανάγκη να υπάρχει δεύτερος γιατρός για συνοδεία σοβαρού περιστατικού με το ΕΚΑΒ). Έτσι, το κενό καλύπτεται μερικώς από ειδικευόμενους της Γενικής Ιατρικής, που κάνουν το τμήμα εκπαίδευσής τους στο Κ.Υ., όπως προβλέπει το πρόγραμμα της ειδικότητας τους, κάτι το οποίο όμως έχει σύντομη ημερομηνία λήξης καθώς δεν δηλώνονται παρά ελάχιστοι νέοι γιατροί για να εκπαιδευτούν στην ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής. Ο ανεπαρκέστατος αυτός αριθμός των 10 υπηρετούντων μόνιμων γιατρών δεν επιτρέπει, επίσης, την καθημερινή παρουσία ειδικευμένου γενικού γιατρού στα Περιφερειακά Ιατρεία που υπάγονται στο Κ.Υ. (Περαίας, Επανομής, Νέων Επιβατών, Πλαγιαρίου), τα οποία εξυπηρετούν πολύ μεγάλο πληθυσμό.

Η κατάσταση στα Περιφερειακά Ιατρεία

Οι κάτοικοι, λοιπόν, που έχουν εγγραφεί στους 10 αυτούς προσωπικούς γιατρούς του Κ.Υ. (και οι οποίοι στελεχώνουν τα Περιφερειακά Ιατρεία κατά τις ημέρες που δεν εφημερεύουν στο Κ.Υ., δεν έχουν ρεπό και δεν είναι σε άδεια) μπορούν στην πράξη να εξεταστούν από τον γιατρό τους σε λιγότερες από τις μισές εργάσιμες μέρες του κάθε μήνα, αλλά φυσικά το ίδιο ισχύει και για αυτούς (τους περισσότερους) που δεν έχουν εγγραφεί, όχι επειδή δεν επιθυμούν, αλλά γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί.

Η δε λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων γίνεται σε περισσότερες από τις μισές ημέρες κάθε μήνα χωρίς υποστήριξη νοσηλεύτριας ή επισκέπτριας Υγείας ή, έστω, διοικητικού προσωπικού, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δυνατότητα σωστής περίθαλψης σοβαρού επείγοντος περιστατικού, αλλά και βοήθειας στα πάμπολλα αιτήματα -τηλεφωνικά ή διά ζώσης -που γίνονται για έκτακτες ανάγκες και απορίες του πληθυσμού, ο οποίος δυσκολεύεται πολύ να βρει έγκαιρο ραντεβού ακόμη και για την τακτική παρακολούθηση χρόνιων προβλημάτων. Ο δε προσωπικός γιατρός, τις λιγοστές αναγκαστικά ημέρες που κάνει τακτικό ιατρείο στην κοινότητα, έχει τόσο φόρτο εργασίας για τους 2.000 εγγεγραμμένους στη λίστα του, αλλά και τους άλλους τόσους που δεν κατάφεραν να εγγραφούν, ώστε δεν προλαβαίνει ούτε ατομικό φάκελο Υγείας να συμπληρώσει ούτε τον αναγκαίο χρόνο για τις ανάγκες του ασθενή του να αφιερώσει, παρά το γεγονός ότι εργάζεται και πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου μέχρις εξαντλήσεως.

Ένας παιδίατρος αντί για πέντε

Υπηρετεί μόνο ένας παιδίατρος στο Κ.Υ. Ν. Μηχανιώνας έναντι 4-5 παλιότερα, που φυσικά αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις τακτικές ανάγκες του παιδικού πληθυσμού του Δήμου Θερμαϊκού αλλά και στην κάλυψη των επειγόντων, καθώς εφημερεύει μόνο με μεικτή εφημερία 7-8 ημέρες τον μήνα και μόνο καθημερινές. Η δεύτερη υπηρετούσα παιδίατρος είναι σε μακροχρόνια άδεια ανατροφής τέκνου και επανήλθε πρόσφατα μόνο για πρωινό ωράριο χωρίς εφημέρευση. Αυτό σημαίνει ότι ο βρεφικός και παιδικός πληθυσμός μένει ακάλυπτος υγειονομικά μετά το μεσημέρι τις περισσότερες καθημερινές, όλα τα βράδια και όλα τα σαββατοκύριακα. Ο εφημερεύων γενικός γιατρός δεν είναι εξ ορισμού σε θέση να καλύψει αυτήν την ανάγκη, ειδικά σε βρέφη και πολύ μικρά παιδιά, όση διάθεση και αν επιδείξει και όση προσπάθεια και αν καταβάλει, γιατί οι γνώσεις του και η εμπειρία του είναι περιορισμένες.

Αναζητούνται επισκέπτες γιατροί, ακτινολόγοι και μικροβιολόγοι

Δεν υπάρχουν επισκέπτες γιατροί άλλων ειδικοτήτων, ενώ παλιότερα είχαν καθημερινά καρδιολόγο και μια φορά την εβδομάδα χειρουργό, ορθοπεδικό, ψυχίατρο, ΩΡΛ, γυναικολόγο, οφθαλμίατρο και δερματολόγο. Δεν υπάρχει εδώ και χρόνια ούτε καν επισκέπτης γιατρός ακτινολόγος, παρά μόνο τεχνολόγος τις πρωινές ώρες για την εκτέλεση των ακτινογραφιών.  Έτσι όλη η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων του Κ.Υ. γίνεται χωρίς γνωμάτευση των ακτινογραφιών από ειδικό ακτινοδιαγνώστη και τον ρόλο αυτόν αναλαμβάνουν αναγκαστικά οι γενικοί γιατροί, ρισκάροντας καθημερινά λάθος διαγνώσεις (τις οποίες, όμως, χρειάζονται σε πραγματικό χρόνο στο επείγον περιστατικό) και οι οποίοι έχουν, βέβαια, κάποιες γνώσεις και εμπειρία, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον ειδικό. Η δε δυνατότητα λήψης ακτινογραφίας αφορά μόνο το πρωινό ωράριο καθημερινής, κάτι που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο τμήμα της εφημερίας του Τμήματος Επειγόντων εκτελείται χωρίς την υποστήριξη ακτινολογικού εργαστηρίου. Το ίδιο άφορα και το μικροβιολογικό εργαστήριο, που διαθέτει γιατρό και παρασκευάστριες μόνο για το πρωινό ωράριο και κάποια απογεύματα με μεικτή εφημερία της μοναδικής μικροβιολόγου.

Μόνο ένας οδηγός ασθενοφόρου, που κι αυτός συνταξιοδοτείται!

Από τους 6 οδηγούς-πλήρωμα ασθενοφόρου που διέθετε το Κ.Υ. το έτος 2000 έχει παραμείνει τα τελευταία χρόνια μόνο ένας, και αυτός συνταξιοδοτείται στο τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι πολύ λίγες από τις 3 καθημερινές 8ωρες βάρδιες καλύπτονται μηνιαίως, με αποτέλεσμα, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων βαρέος περιστατικού που χρήζει διακομιδής, την αναμονή έλευσης ασθενοφόρου από την πλησιέστερη βάση του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη, με ό,τι αυτό σημαίνει για την καθυστέρηση αντιμετώπισης του περιστατικού, η οποία μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική και για την έκβασή του, δηλαδή την ίδια τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα του ασθενούς. Με την ελλιπέστατη, δε, στελέχωση του ΕΚΑΒ εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα (πολλών ετών), το πρόβλημα καθίσταται εκρηκτικό.
Η τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργείου Υγείας και η υιοθέτησή της από την 4η ΥΠΕ με την εγκύκλιο της 7ης Ιουλίου 2023 η οποία απαιτεί να καλύπτονται οι διακομιδές από τα Κέντρα Υγείας με δικό τους υγειονομικό προσωπικό που θα συνοδεύει τον οδηγό, όταν αυτός δεν είναι και διασώστης του ΕΚΑΒ (ενώ ολοφάνερα το προσωπικό αυτό δεν υπάρχει για να διατεθεί, αλλά και στις λίγες περιπτώσεις που υπάρχει δεν είναι εκπαιδευμένο για διακομιδές ούτε στην επείγουσα-προνοσοκομειακή ιατρική), επιδεινώνει την παροχή περίθαλψης στα όρια του επικίνδυνου και όχι απλώς του μη ποιοτικού.

Χωρίς φύλαξη το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας

Δεν υπάρχει φύλαξη στο Κ.Υ. εδώ και πολλά χρόνια, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια των εφημερευόντων κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες, αλλά και των ασθενών, καθώς μάλιστα τα περιστατικά βίας κατά υγειονομικών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με πρόσφατο θύμα και στο συγκεκριμένο Κ.Υ. ειδικευόμενης γιατρού του.

Απουσιάζει η άμεση τεχνική υποστήριξη για τις ποικίλες βλάβες που εμφανίζονται καθημερινά (υπολογιστών και εκτυπωτών, ηλεκτρολογικών και υδραυλικών προβλημάτων κ.λπ.).