ΚΕΣΥ & υπηρεσίες χωρίς αμοιβή

Πριν λίγες μέρες οι διοικήσεις της 1ης και 2ης ΥΠΕ, καθώς και οι διοικήσεις όλων των Νοσοκομείων της Αττικής, ενημέρωσαν τους γιατρούς του ΕΣΥ πως διαθέτουν δικαιοδοσία να μετακινούν γιατρούς όλων των ειδικοτήτων προκειμένου ν΄ αντιμετωπιστούν ανάγκες νοσηλείας ασθενών covid. Μάλιστα για να δώσουν επιπλέον νομιμοποιητική βάση σ΄ αυτή την ενέργεια επικαλέστηκαν έγγραφο του ΚΕΣΥ (εδώ), το οποίο εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2020 και υπογράφεται από την πρόεδρο κ. Γκάγκα.

Το σημείο που στόχευε το συγκεκριμένο έγγραφο είναι η αναφορά πως «ο ιατρός οφείλει να παρέχει τις υπηρεσίες του για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών ανεξάρτητα από την ειδικότητά του». Παραδόξως στο συγκεκριμένο έγγραφο η πρόεδρος του ΚΕΣΥ επιστράτευσε μία επιπλέον παράγραφο από τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, αναφέροντας πως «ο ιατρός οφείλει σε κάθε περίπτωση επέλευσης έκτακτης ανάγκης ή μαζικής καταστροφής, ανεξαρτήτως της ένταξής του σε σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, να προσφέρει τις ιατρικές υπηρεσίες του, έστω και χωρίς αμοιβή ή αποζημίωση».

Ως ευνόητο οι  γιατροί του ΕΣΥ ένιωσαν δυσάρεστη έκπληξη για την ακατανόητη, αχρείαστη και εκβιαστική αναφορά του ΚΕΣΥ σε προσφορά υπηρεσιών χωρίς αμοιβή, ενώ με δυσκολία μπορούσαν να αποδεχτούν την επιβολή εσωτερικών μετακινήσεων, όταν γνώριζαν πως σκόπιμα η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει ελάχιστες προσλήψεις σε όλη τη διάρκεια της θητείας της.

Όμως το υπουργείο Υγείας προέβη και σε δεύτερη λαθροχειρία: έκανε πως τάχα δεν κατάλαβε ότι η συγκεκριμένη αναφορά του Κώδικα αφορά εξίσου τους γιατρούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Είδαμε λοιπόν από τους 30.000 ιδιώτες γιατρούς της Αττικής να ανταποκρίνονται μόνον 30 (τριάντα) και ο κ. Κικίλιας να αναλώνεται σε ανέξοδες εκκλήσεις και γοερά παρακάλια, χωρίς να αξιοποιεί τη διάταξη του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας που με τόση ευκολία κουνούσε μπροστά στα μάτια των γιατρών ΕΣΥ.

Αυτή τη στιγμή το δημόσιο σύστημα υγείας στην Αττική δέχεται τεράστια πίεση και οφείλει όλο το ιατρικό δυναμικό της χώρας να βάλει πλάτη, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση. Είναι αδιανόητο να ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις για βοήθεια ένας στους χίλιους ιδιώτες γιατρούς και το υπουργείο Υγείας να συμπεριφέρεται ενοχικά, μην τυχόν και θίξει τα άγια τοις αγίοις, τουτέστιν την ιδιωτική πρωτοβουλία..