ΚΕΘΕΑ

Μετά τον ΕΟΔΥ σειρά στα γρανάζια του «επιτελικού κράτους» της κυβέρνησης Μητσοτάκη πήρε το ΚΕΘΕΑ και μάλιστα με τρόπο πρωτοφανή. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (εδώ), δηλαδή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η κυβέρνηση καταργεί τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος επί 37 χρόνια βρίσκεται στον πυρήνα της υποδειγματικής λειτουργίας του. Βίαια και απροκάλυπτα επεμβαίνει στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που υπηρετεί έναν πολύ ευαίσθητο κοινωνικό χώρο. Η Πράξη υπονομεύει πλήρως το έργο του ΚΕΘΕΑ, αφού συγχρόνως καταργεί την αποστολή του, τον σκοπό του και τη δυνατότητά του για ίδρυση νέων μονάδων!

Η «εκσυγχρονιστική» παρέμβαση της κυβέρνησης αποσκοπεί στην αντικατάσταση του αιρετού και άμισθου διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ με ένα συμβούλιο έμμισθων διορισμένων ημετέρων. Αποβλέπει στη δημιουργία ενός γραφειοκρατικού οργανισμού, η λειτουργία του οποίου θα διαταράσσεται με κάθε κυβερνητική αλλαγή και ο οποίος θα είναι ευάλωτος σε πάσης φύσεως πολιτικές παρεμβάσεις.

Η επίκληση «της αποκατάστασης της χρηστής διοίκησης και δημοσιονομικής διαχείρισης» από πλευράς της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον αστεία, γιατί είναι γνωστό σε όλον τον πολιτικό κόσμο και στην ελληνική κοινωνία ότι το ΚΕΘΕΑ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ποτέ δεν δημιούργησε «μαύρες τρύπες», δεν προέβη σε δανεισμό, δεν ενεπλάκη σε σκάνδαλα.

Ήδη εκδηλώνονται σφοδρές αντιδράσεις από το σύνολο του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ και από το διοικητικό συμβούλιο. Παράλληλα, συγκεντρώνονται υπογραφές στελεχών και εργαζομένων, προκειμένου να συγκληθούν εκτάκτως όλα τα Όργανα.