Κι άλλος θάνατος «φωνάζει» για το Νοσοκομείο Χίου

Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

Αλλος ένας θάνατος, ενός 43χρονου αυτή τη φορά, του Στρατή Πίτα, που νοσηλευόταν μάλιστα στο Νοσοκομείο της Χίου, έρχεται να αποδείξει ότι «κάτι το σάπιο υπάρχει στο εκεί βασίλειο της Δανιμαρκίας» και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να σταματήσει να μετρά «ατυχή περιστατικά» στο νομαρχιακό νοσοκομείο αυτού του μεγάλου νησιού του Αιγαίου και «να εκφράζει τη λύπη της».

Ο 43χρονος Στρατής Πίτας μπήκε στο νοσοκομείο την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου. Πήγε στα εξωτερικά ιατρεία με τάση προς λιποθυμία και φάνηκε ότι είχε αναιμία. Ο αιματοκρίτης του έδειξε ότι ήταν στο 33. Εγινε εισαγωγή στην παθολογική κλινική και την επομένη, Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, είχε αιμάτινη κένωση, ενώ η αιματολογική εξέταση έδειξε απώλεια αίματος και αιματοκρίτη στο 26. Ενημερώθηκε η χειρουργική κλινική, αλλά δεν αιμορραγούσε και ήταν αιμοδυναμικά σταθερός. Στις 3 μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη άρχισε μια ακατάσχετη αιμορραγία, που δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί παρά τις προσπάθειες των χειρουργών γιατρών και τελικά στις 10 το πρωί της Πέμπτης κατέληξε.

Εδώ ας σημειωθεί ότι το νοσοκομείο της Χίου δεν διαθέτει γαστρεντερολόγο γιατρό, ο οποίος θα έπρεπε να επιληφθεί της συγκεκριμένης περίπτωσης, έχει δε επιλεγεί η συνεργασία εκ περιτροπής κάθε μήνα με έναν από τους τρεις ιδιώτες γαστρεντερολόγους γιατρούς του νησιού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ιδιώτης γαστρεντερολόγος κλήθηκε τελικά τα χαράματα της Πέμπτης 15 Φεβρουαρίου, όταν κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες δεν ήταν δυνατόν να παρέμβει στο περιστατικό.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, επί μεγάλο χρονικό διάστημα στο Νοσοκομείο της Χίου υπηρετούσε γαστρεντερολόγος ως επικουρικός γιατρός. Για ένα διάστημα δε σχεδόν τριών χρόνων δίνεται μάχη με τη γραφειοκρατία του υπουργείου Υγείας, ώστε να μετατραπεί η θέση του νεφρολόγου που υπάρχει στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου σε θέση γαστρεντερολόγου. Λόγω της πολυετούς καθυστέρησης της προκήρυξης της θέσης, ο γαστρεντερολόγος που υπηρετούσε ως επικουρικός δεν μπορούσε να απασχοληθεί άλλο στο συγκεκριμένο ίδρυμα, οπότε αποχώρησε, με αποτέλεσμα την προβληματική σχέση με ιδιώτη που δεν υποχρεούται φυσικά «να εφημερεύει» επί 24 ώρες 30 μέρες το μήνα.

Για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι ο άτυχος 43χρονος ετάφη με διάγνωση «αιμορραγίας ανωτέρου πεπτικού συστήματος», χωρίς καν μια νεκροτομή που θα αποδείκνυε τα ακριβή αίτια του θανάτου του και τις ευθύνες ίσως της αντιμετώπισης του περιστατικού την κρίσιμη Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, που αντιμετωπιζόταν συντηρητικά σαν απλό περιστατικό χωρίς να κληθεί γαστρεντερολόγος. Πάντως, μετά τις επιστολές πολιτών για το θέμα που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο διοικητής του Νοσοκομείου της Χίου διέταξε άλλη μία Ενορκη Διοικητική Εξέταση για το θέμα. «Για να βρίσκεται…» θα σκέφτηκε!