Κι αν αρρωστήσεις εκτός Αττικής… μετακομίζεις

Τα προβλήματα των νοσοκομείων και η παράνοια της καθημερινότητας

Της Πεννυς Μπουλουτζα

«Ζούμε μια παράνοια», δηλώνει στην «Κ» έμπειρος γιατρός – χειρουργός του ΕΣΥ, σκιαγραφώντας την κατάσταση σε περιφερειακά νοσοκομεία, και τα λεγόμενα – καταγγελίες συναδέλφων του επιβεβαιώνουν το αληθές. Δεν είναι μόνον οι ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού, τραγικές σε πολλές περιπτώσεις. Είναι και η οικονομική αιμορραγία ασθενών και συγγενών τους, που αναγκάζονται να «μετακομίσουν» για ημέρες σε μεγάλες πόλεις, όπως π.χ. νεφροπαθείς της Δυτικής Μακεδονίας.

Ογκολογικοί ασθενείς από τα νησιά και από άλλες περιφέρειες της χώρας μεταβαίνουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για θεραπεία, καρδιοπαθείς της Θράκης για μία στεφανιαιογραφία πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη, ενώ 4.500 Κερκυραίοι νοσηλεύονται κάθε χρόνο στα Ιωάννινα.

Δωδεκάνησα: Μεγάλες λίστες αναμονής για χειρουργεία, εξοπλισμός που μένει αναξιοποίητος και κλειστά τμήματα είναι η εικόνα που παρουσιάζει το νοσοκομείο της Ρόδου που καλύπτει υγειονομικά σχεδόν όλα τα Δωδεκάνησα. Οπως τόνισε στην «Κ» ο χειρουργός διευθυντής ΕΣΥ, πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου κ. Γιώργος Τριάντος, «ζούμε μία παράνοια». Λόγω των ελλείψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού λειτουργούν οι τρεις από τις έξι χειρουργικές αίθουσες, με αποτέλεσμα η λίστα αναμονής για χειρουργείο να αριθμεί 700(!) ασθενείς. Για μία απλή επέμβαση κήλης οι ασθενείς μπορεί να περιμένουν 2 με 3 μήνες, ενώ αντίστοιχος είναι ο χρόνος παραμονής και για μία μαστογραφία.

Ο μαγνητικός τομογράφος δεν λειτουργεί γιατί… δεν υπάρχει εξειδικευμένος γιατρός να «διαβάσει» τα αποτελέσματα.

Κέρκυρα: «Το νοσοκομείο Κέρκυρας θα έπρεπε να είναι σε θέση να εξυπηρετεί τους περίπου 140.000 μόνιμους κατοίκους του νησιού, ωστόσο οι υποδομές του επαρκούν για να καλύψουν μόνο το 30% του πληθυσμού» λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας και μέλος των γιατρών στο Δ.Σ. του νοσοκομείου κ. Αντώνης Γεωργόπουλος. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο πέρυσι 4.500 κάτοικοι του νησιού νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία των Ιωαννίνων και εκτιμάται ότι άλλοι τόσοι νοσηλεύτηκαν στην Αθήνα.

Κυκλάδες: Δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι μικρών νησιών των Κυκλάδων για τους οποίους είναι πιο εύκολο να μεταβούν στον Πειραιά παρά στο νοσοκομείο της Σύρου. Σύμφωνα με όσα είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Νοσοκομείου Σύρου κ. Αλέξανδρος Λημναίος, οι ελλείψεις προσωπικού που παρατηρούνται σε ορισμένα Κέντρα Υγείας των νησιών έχουν ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι να απευθύνονται στο νοσοκομείο Σύρου για απλές εξετάσεις όπως μία ακτινογραφία. Από την άλλη ένας ασθενής που βρίσκεται στη Μήλο ή τη Σέριφο, δεν θα έρθει στη Σύρο, αλλά θα πάει κατευθείαν στον Πειραιά, αφού δεν βολεύει η ακτοπλοϊκή σύνδεση. Το νοσοκομείο Σύρου προσφέρει μόνο δευτεροβάθμια περίθαλψη σε περίπου 150.000 νησιώτες, πληθυσμός που δεκαπλασιάζεται το καλοκαίρι, και δεν διαθέτει υπηρεσίες τριτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Δυτική Μακεδονία: Παρά τις δεσμεύσεις για ανάπτυξη ογκολογικού τμήματος στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας –σε μία περιοχή που λόγω της υποβάθμισης του περιβάλλοντος η συχνότητα περιστατικών καρκίνου είναι αυξημένη– ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας και υπεύθυνος της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας κ. Χρήστος Κατσίνας, το νοσοκομείο μολονότι διαθέτει σύγχρονες ξενοδοχειακές υποδομές υπολείπεται σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι ενδεικτικό ότι στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου παρακολουθούνται σε τακτική βάση 36 ασθενείς. «Αυτή τη στιγμή έχω αιτήσεις για να εντάξω σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης 15 με 20 νεφροπαθείς επιπλέον. Λόγω έλλειψης προσωπικού δεν μπορώ να τους καλύψω, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη για θεραπεία». Σύμφωνα με τον ίδιο, σε μηνιαία βάση αυτοί οι ασθενείς ξοδεύουν περίπου 2.000-3.000 ευρώ για να πηγαινοέρχονται στη Θεσσαλονίκη.

Θράκη: Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης πρέπει να απευθυνθούν και όσοι κάτοικοι της Θράκης χρήζουν στεφανιαιογραφίας. Οπως είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης, κ. Δημήτρης Ρίζος, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο, το Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, πέντε χρόνια μετά τη μεταφορά του νοσοκομείο στο νέο κτίριο παραμένουν κλειστές 130 κλίνες (συνολικά διαθέτει 670).

Δυτική Ελλάδα: Στο νοσοκομείο του Αγρινίου ή στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας απευθύνονται οι καρδιοπαθείς και τα παιδιατρικά περιστατικά του Μεσολογγίου. Οπως είπε στην «Κ» ο κ. Τάσος Δημόπουλος, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, η καρδιολογική κλινική δεν λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο, αφού διαθέτει μόνο τον διευθυντή καρδιολόγο και έναν επιμελητή, οι οποίοι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις εφημερίες του μήνα. Το ίδιο ισχύει και για την παιδιατρική κλινική καθώς έχει μείνει ουσιαστικά μόνο με μία επιμελήτρια παιδίατρο.

Ογκολογικοί ασθενείς, τραυματίες –συνήθως θύματα τροχαίων– αλλά και ειδικά παιδοχειρουργικά περιστατικά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο νοσοκομείο Καλαμάτας λόγω της έλλειψης των σχετικών ειδικοτήτων και κλινικών, έτσι γίνεται διακομιδή τους στην Πάτρα ή την Αθήνα. Οπως είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ειδικών Γιατρών ΕΣΥ Καλαμάτας, κ. Χρήστος Λιαράκος, το νοσοκομείο Καλαμάτας που μαζί με το –πολύ μικρότερό του– νοσοκομείο Κυπαρισσίας καλύπτουν πληθυσμό τουλάχιστον 200.000 μονίμων κατοίκων, δεν διαθέτει –μεταξύ άλλων– ενδοκρινολόγο και ρευματολόγο, ενώ στερείται μαγνητικού τομογράφου και μαστογράφου.

Αριθμοί – σοκ

4.500 Κερκυραίοι νοσηλεύονται ετησίως στα Ιωάννινα

700 ασθενείς σε λίστα αναμονής για εγχείρηση στο νοσοκομείο Ρόδου

3 μήνες αναμονή για μαστογραφία στο ίδιο νοσοκομείο

130 κλίνες παραμένουν κλειστές στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης