Κι από Σεπτέμβρη, μαζικός εμβολιασμός…

Το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας ενδέχεται να νοσήσει από τον Η1Ν1, ενώ το υπουργείο Υγείας δεν θεωρεί απίθανο το σενάριο να έχουμε και νεκρούς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΧΗΤΡΑΤΣΑ

Αλματώδης αναμένεται ότι θα είναι η αύξηση των κρουσμάτων της νέας γρίπης στην Ελλάδα από το φθινόπωρο. Μάλιστα το επόμενο τρίμηνο, όπως τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος, είναι πολύ πιθανό να έχει προσβληθεί ένας στους τρεις Ελληνες (33% του πληθυσμού). Στην περίπτωση που ο ιός μεταλλαχθεί και προκύψει ένα εξαιρετικά μολυσματικό στέλεχος του ιού της νέας γρίπης, τότε σε μικρό χρονικό διάστημα (περίπου δύο μηνών) μπορεί να νοσήσει ο μισός ελληνικός πληθυσμός (ως 54%). Η πανδημία υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει από 12 ως 15 μήνες, πιθανώς και 24 μήνες. Ο υπουργός δεν απέκλεισε την πιθανότητα να καταγραφούν θάνατοι στη χώρα μας εξαιτίας της νέας γρίπης. Οπως είπε χαρακτηριστικά, όταν ξεκίνησε η εξάπλωση των κρουσμάτων η Ελλάδα και η Χιλή δεν είχαν κανένα περιστατικό. Σήμερα στη Χιλή είναι χειμώνας και έχουν καταγραφεί 8.494 κρούσματα και 16 νεκροί. Στη χώρα μας είναι καλοκαίρι και ως χθες είχαν νοσήσει 216 άτομα.

Από τον Σεπτέμβριο πάντως, αν η κατάσταση επιδεινωθεί, μπορεί να ληφθούν ακόμη και μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης, δηλαδή πιθανό κλείσιμο σχολείων ή και υπηρεσιών. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, «τα μέτρα αυτά έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην κοινότητα και στους πολίτες, γι΄ αυτό και πρέπει να λαμβάνονται κάτω από πολύ αυστηρές συνθήκες. Στη χώρα μας δεν προβλέπουμε κάτι τέτοιο, εκτός αν αλλάξει η κατάσταση τους επόμενους μήνες. Ειδικότερα, αν φθάσουμε στο χειρότερο και απευκταίο βεβαίως σενάριο μετάλλαξης του ιού σε μια πιο παθογόνα μορφή».

Τ α εθνικά αποθέματα αντι-ιικών φαρμάκων, έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, θα αυξηθούν και παράλληλα προχωρεί η προμήθεια 8 εκατ. εμβολίων για τη νέα γρίπη ώστε να εμβολιαστούν 4 εκατ. έλληνες πολίτες. Τα πανδημικά εμβόλια θα είναι διαθέσιμα το διάστημα μεταξύ 8 Οκτωβρίου του 2009 και του Φεβρουαρίου του 2010. «Ηδη από το τέλος του Σεπτεμβρίου η χώρα μας έχει εξασφαλίσει και θα έχει τα πρώτα εμβόλια,τα οποία θα διατεθούν μόλις δοθεί η τελευταία τυπική άδεια που απαιτείται.Μερικές χώρες έχουν δηλώσει ότι θα τα χρησιμοποιήσουν πριν από την τυπική άδεια. Είναι θέμα αξιολόγησης της κατάστασης», ανέφερε ο υπουργός. Πρώτα θα εμβολιαστούν ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αν προσβληθούν από τον ιό. Θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός μιας ευρύτερης κοινωνικής ομάδας ή και του συνόλου του πληθυσμού, εφόσον υπάρξει ανάγκη. Ειδικότερα, προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχει ο σχολικός πληθυσμός – όλοι οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, αλλά και των παιδικών σταθμών, ηλικίας ενός έτους και άνω. Επίσης θα εμβολιαστούν όλοι όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, οι ηλικιωμένοι άνω των 60 χρόνων, οι επαγγελματίες της Υγείας καθώς και οι εργαζόμενοι σε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Οι τελευταίοι επιβάλλεται να εμβολιαστούν, καθώς υπάρχει κίνδυνος να γίνουν ξενιστές και των δύο επικίνδυνων μολυσματικών ιών της δεκαετίας, του ιού Η5Ν1 (γρίπη των πτηνών) και του ιού Η1Ν1 (νέα γρίπη), αυξάνοντας τις πιθανότητες μετάλλαξης του ιού. Ο εμβολιασμός θα γίνεται μόνο σε προκαθορισμένα σημεία και δεν θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται το πανδημικό εμβόλιο από τα φαρμακεία.

Θα εγκαταλειφθεί η προσπάθεια για περιορισμό της διασποράς του ιού
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας βρίσκεται στην απαρχή της διασποράς του ιού Η1Ν1 στην κοινότητα, καθώς καταγράφονται πλέον αρκετά κρούσματα χωρίς επιδημιολογική σύνδεση μεταξύ τους. Οπως ανέφερε ο υπουργός, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται από τους ταξιδιώτες (δευτερογενής μετάδοση), αλλά και ο αριθμός εκείνων που νοσούν δίχως να μπορεί να εντοπιστεί η πηγή της μολύνσεώς τους. Με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Προλήψεως Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ), τα «ορφανά» κρούσματα της νέας γρίπης- δηλαδή εκείνα για τα οποία παραμένει άγνωστο πώς και πού μολύνθηκανανέρχονται σε 22 από 12 που ήταν ως την περασμένη Παρασκευή. Σε άλλες χώρες όπου υπάρχει εκτεταμένη διασπορά της νόσου, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αγγλία και στη Δανία, έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια περιορισμού της διασποράς της νόσου, κάτι που αναμένεται να συμβεί αργά ή γρήγορα και στην Ελλάδα. Επιπλέον η θεραπεία και η χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων έχει περιοριστεί στα πολύ σοβαρά περιστατικά- δηλαδή δεν χορηγούνται πια για προληπτικούς λόγους. Το πιθανότερο σενάριο είναι πως η εκτεταμένη διασπορά της νέας γρίπης στη χώρα μας θα παρατηρηθεί την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα.