Κικίλιας- προϋπολογισμός 2020

Ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας, κλείνοντας την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, επιφύλασσε μια ατάκα:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως είπε κάποτε ο Δοξιάδης: οι μεγαλύτεροι εχθροί της υγείας δεν είναι τα μικρόβια, οι ιοί ή οι καρκίνοι. Είναι η φτώχεια, η άγνοια και η εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο».

Όντως ο Σπύρος Δοξιάδης είχε συνείδηση των ορίων της σύγχρονης Ιατρικής και είχε την διορατικότητα και την τόλμη να προετοιμάσει από το 1978 ένα πολύ προοδευτικό για την εποχή του νομοσχέδιο.

Ένα νομοσχέδιο που δεν είχε καμιά τύχη, διότι συνάντησε πολλαπλές αντιδράσεις εκτός, αλλά και εντός της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Προετοίμασε, ωστόσο, το έδαφος για τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ λίγα χρόνια μετά, αυτής της πολύ μεγάλης τομής στο σύστημα Υγείας και στο κοινωνικό κράτος της χώρας.

Ο κ. Κικίλιας τι προετοιμάζει; Την παλινόρθωση του συστήματος υγείας στην προ Δοξιάδη εποχή και την έμμεση παραδοχή πως θα (ξανα)βάλει τους ιδιώτες στα Νοσοκομεία, ισοπεδώνοντας βασικούς θεσμούς και κοινωνικές πρόνοιες.

Υποπτευόμαστε πως ο κ. Κικίλιας ανέφερε τη ρήση Δοξιάδη για να  υποδηλώσει πως ούτε ο ίδιος αποδέχεται την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Μάλλον αποδέχεται το ακριβώς αντίθετο..