Κικίλιας- Ραφαήλ

Ο μικρός Ραφαήλ, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας (κλικ εδώ), θα μεταβεί τελικά στη Βοστώνη για θεραπεία. Του ευχόμαστε ολόψυχα να πάει καλά και να επιστέψει, ζώντας μια φυσιολογική ζωή.
Όμως μείναμε με την απορία: τελικά το πρόβλημα του μικρού Ραφαήλ ήταν επιστημονικό ή οικονομικό;
Ας βάλουμε τα περιστατικά σε μια σειρά.

Αρχικά, ο κ. Κικίλιας δήλωσε με αναλυτικό Δελτίο Τύπου πως ο μικρός υποβάλλεται ήδη σε θεραπεία και το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) κρίνει πως υπάρχει αντένδειξη στην υποβολή επιπλέον θεραπείας στη Βοστώνη με σκεύασμα της Novartis. Λογική και σοβαρή εξήγηση.
Παρά ταύτα ξεσηκώθηκε θόρυβος στα social media και εκτοξεύτηκαν μομφές ότι η κυβέρνηση είναι ανάλγητη, επειδή σκέφτεται το υψηλό κόστος και θέλει ν΄ αποφύγει την επανάληψη παρόμοιων αιτημάτων από άλλα παιδιά που πάσχουν από σπάνιες και βαριές ασθένειες.
Ο κ. Κικίλιας, λάτρης των social media και της επικοινωνιακής του εικόνας, βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Επιστράτευσε λοιπόν τον Πρόεδρο του ΠΙΣ και τον κάλεσε να έρθει στο γραφείο του για να τον στηρίξει, δηλώνοντας μέσω Δελτίο Τύπου του υπουργείου πως η στάση του υπουργού είναι επιστημονικά ορθή.   

Ο θόρυβος όμως δεν κόπασε. Άρχισε συλλογή χρημάτων από πολίτες και αφού ο υπουργός συναντήθηκε και εκλιπάρησε την εταιρεία (Novartis λέγεται, να μη ξεχνιόμαστε) τελικά άλλαξε το σενάριο και το παιδί μεταβαίνει στη Βοστώνη, παρά το ότι το ΑΥΣ δεν άλλαξε άποψη. Εν ολίγοις το παιδί θα υποβληθεί σε μία θεραπεία αχρείαστη και ίσως επιβλαβή.
Ο πατέρας δηλώνει πως η ευθύνη για ότι συμβεί είναι 100% δική του. Όμως ο υπουργός τι λόγους είχε να στήσει τη χτες ολόκληρη παράσταση στο υπουργείο, βάζοντας τον πατέρα να ευχαριστεί «την κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό» και ο ίδιος να δηλώνει πως «σέβεται ως Υπουργός Υγείας και ως γιατρός το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, διότι είναι επιστήμονες και κάνουν τη δουλειά τους. Αλλά υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας».

Και ο ΠΙΣ; Τι θα κάνει τώρα ο ΠΙΣ; Μήπως τώρα που ο υπουργός προσχώρησε στον ανθρώπινο παράγοντα πρέπει και ο κ. Εξαδάκτυλος να κάνει ανάλογη μετατόπιση στις απόψεις του και να συνταχθεί κι αυτός με τον ίδιο παράγοντα;
Εξάλλου δε θα δυσκολευτεί στη μετατόπιση, αφού έχει κάνει πρόσφατα επαρκή εξάσκηση, μετατοπίζοντας κάλπες ..