Κίνα: «Στενάζει» το σύστημα υγείας με το νέο κύμα Covid-19 στη χώρα

Πρωτόγνωρη η κατάσταση που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας της Κίνας, με τα νοσοκομεία να συγκλονίζονται από τον όγκο των ασθενών που έχουν να διαχειριστούν.

Σε παραπάνω από τρεις δεκαετίες εμπειρίας στα επείγοντα δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο, δήλωσε στο Reuters o γιατρός Howard Bernstein που έχει βάση το Πεκίνο.

Με αμείωτο ρυθμό καταφθάνουν οι ασθενείς στο νοσοκομείο – οι περισσότεροι από αυτούς ηλικιωμένοι. Πολλοί από τους ασθενείς είναι βαριά άρρωστοι και υποφέρουν από συμπτώματα πνευμονίας ή Covid-19.

Οι μαρτυρίες του γιατρού, αντικατοπτρίζουν μία πραγματικότητα που μεταφέρουν και άλλοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι οποίοι προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις τρομερές πιέσεις που έρχονται ως επόμενο της απότομης στροφής της Κίνας στις προηγουμένως αυστηρές πολιτικές της για το COVID αυτόν τον μήνα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ξέσπασμα του ιού στην χώρα, ύστερα φυσικά από την αρχή της πανδημίας που εξαπλώθηκε πριν τρία χρόνια στην πόλη Wuhan. Υπό πίεση βρίσκονται τον μήνα Δεκέμβρη τα νοσοκομεία του Πεκίνου, αλλά και τα κρεματόρια καθώς υπάρχει τεράστια ζήτηση.

«Το νοσοκομείο είναι υπερφορτωμένο από πάνω μέχρι κάτω», δήλωσε ο Bernstein στο Reuters στο τέλος μιας “αγχωτικής” βάρδιας στο ιδιωτικό United Family Hospital του Πεκίνου στα ανατολικά της πρωτεύουσας.

Το Πεκίνο θα διανείμει το αντίικο φάρμακο της Pfizer

Όπως φαίνεται και από τα παραπάνω, το σύστημα υγείας της Κίνας φτάνει στο όριό του, έχοντας να διαχειριστεί τεράστιο φορτίο μετά το νέο τεράστιο κύμα μόλυνσης από Covid και πνευμονία.

Έτσι, το Πεκίνο θα αρχίσει να διανέμει το φάρμακο Paxlovid της Pfizer κατά της Covid-19  στα κοινοτικά κέντρα υγείας της πόλης τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα.

Το δημοσίευμα έρχεται καθώς η πόλη παλεύει με ένα πρωτοφανές κύμα λοιμώξεων που έχει επιβαρύνει σοβαρά τα νοσοκομεία της και έχει αδειάσει τα ράφια των φαρμακείων.

Η κρατική υπηρεσία ειδήσεων China News Service μετέδωσε τη Δευτέρα ότι, αφού λάβουν εκπαίδευση, οι κοινοτικοί γιατροί θα χορηγούν το φάρμακο στους ασθενείς του Covid-19 και θα δίνουν οδηγίες για τον τρόπο χρήσης τους.

«Λάβαμε την ειδοποίηση από τους αξιωματούχους, αλλά δεν είναι σαφές πότε θα φτάσουν τα φάρμακα», ανέφερε εργαζόμενος σε τοπικό κοινοτικό κέντρο υγείας στην περιοχή Xicheng του Πεκίνου.

Το Paxlovid παραμένει το μόνο ξένο φάρμακο για τη θεραπεία του Covid που έχει εγκριθεί από τη ρυθμιστική αρχή της Κίνας για εθνική χρήση. Ωστόσο, η πρόσβαση σ’ αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όταν μια κινεζική πλατφόρμα υγειονομικής περίθαλψης προσέφερε το αντιιικό φάρμακο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εξαντλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες.

Το Azvudine, φάρμακο που αναπτύχθηκε από την κινεζική Genuine Biotech, έχει επίσης εγκριθεί.

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια αποκλεισμών, καραντίνας και μαζικών δοκιμών, η Κίνα εγκατέλειψε αιφνιδιαστικά την χαλαρότερη πολιτική απέναντι στον Covid  αυτόν τον μήνα, μετά από πανεθνικές διαμαρτυρίες για το βαρύ οικονομικό και κοινωνικό τίμημα.

Η ξαφνική άρση των περιορισμών προκάλεσε πανικό στην αγορά φαρμάκων για τον πυρετό και το κρυολόγημα, οδηγώντας σε εκτεταμένες ελλείψεις, τόσο στα φαρμακεία όσο και στις διαδικτυακές πλατφόρμες αγορών. Οι μεγάλες ουρές έχουν γίνει ρουτίνα έξω από τις κλινικές και τους θαλάμους των νοσοκομείων που ξεχειλίζουν από ασθενείς στο Πεκίνο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ένας γιατρός των επειγόντων περιστατικών στο Πεκίνο δήλωσε στην κρατική εφημερίδα People’s Daily την Πέμπτη ότι τέσσερις γιατροί στη βάρδια του δεν είχαν χρόνο να φάνε ή να πιουν. «Βλέπουμε ασθενείς ασταμάτητα», είπε.

Ένας άλλος γιατρός των επειγόντων περιστατικών δήλωσε στην εφημερίδα ότι εργαζόταν παρά το γεγονός ότι είχε εμφανίσει συμπτώματα πυρετού. «Ο αριθμός των ασθενών είναι μεγάλος και με λιγότερο ιατρικό προσωπικό, η πίεση πολλαπλασιάζεται», δήλωσε ο γιατρός.

Σε ένδειξη της πίεσης που δέχεται το ιατρικό σύστημα του Πεκίνου, εκατοντάδες επαγγελματίες υγείας από όλη την Κίνα έχουν ταξιδέψει στην πόλη για να βοηθήσουν τα ιατρικά κέντρα.

Ως πρωτεύουσα, το Πεκίνο διαθέτει μερικούς από τους καλύτερους ιατρικούς πόρους στη χώρα. Ωστόσο, η απότομη στροφή του Πεκίνου σε αυστηρότερες πολιτικές απέναντι στην πανδημία, έχει αφήσει τους ανθρώπους και τις υγειονομικές εγκαταστάσεις απροετοίμαστους να αντιμετωπίσουν την έξαρση των λοιμώξεων.

Η επίσημη καταμέτρηση των κρουσμάτων Covid της Κίνας έχει καταστεί άνευ νοήματος αφού ανακάλεσε τις μαζικές δοκιμές και επέτρεψε στους κατοίκους να χρησιμοποιούν τεστ αντιγόνου και να απομονώνονται στο σπίτι. Σταμάτησε να αναφέρει ασυμπτωματικά κρούσματα, παραδεχόμενη ότι δεν ήταν πλέον δυνατό να παρακολουθείται ο πραγματικός αριθμός των λοιμώξεων.

Σύμφωνα με εσωτερική εκτίμηση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, σχεδόν 250 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα έχουν κολλήσει το Covid τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου – που αντιστοιχεί περίπου στο 18% του πληθυσμού της χώρας.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι καθώς οι άνθρωποι στις μεγάλες πόλεις επιστρέφουν στις πατρίδες τους για το σεληνιακό νέο έτος τον επόμενο μήνα, ο ιός θα μπορούσε να σαρώσει και τις επαρχίες της Κίνας, όπου τα ποσοστά εμβολιασμών είναι μικρότερα και η πρόσβαση στην υγεία δυσκολότερη.

Πηγές: Reuters, CNN