Κίνδυνεύουν να κλείσουν τα χειρουργεία του Αχιλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου

p>Κίνδυνεύουν να κλείσουν τα χειρουργεία του Αχιλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στο ygeianet ο Πρόεδρος της ένωσης νοσοκομειακών Γιατρών Βόλου κ Μοσχόπουλος Παναγιώτης. Συγκεκριμένα στην επιστολή του επισημαίνει;

 

Κίνδυνος να κλείσουν τα χειρουργεία του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου διαφαίνεται μετά την δραματική μείωση των αναισθησιολόγων που υπηρετούν στο αναισθησιολογικό τμήμα του.

Στο Νοσοκομείο Βόλου με βάση τον οργανισμό λειτουργίας του, έπρεπε να υπηρετούν 10 μόνιμοι ιατροί ΕΣΥ με ειδικότητα αναισθησιολόγου στο αναισθησιολογικό τμήμα. Οι γιατροί αυτοί , στελεχώνοντας το αναισθησιολογικό τμήμα, προορίζεται  να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), στην ομάδα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, στο ιατρείο πόνου και όλα αυτά πρέπει να γίνονται   24 ώρες καθημερινά.

Σήμερα, μετά τη συνταξιοδότηση μιας αναισθησιολόγου και  με μία επιμελήτρια σε μακροχρόνια άδεια, είναι στην καθημερινή μάχη μόνον 4 μόνιμοι αναισθησιολόγοι του ΕΣΥ. Η κατάσταση επιδεινώθηκε τελευταία μετά το πάγωμα επ΄ αόριστο των διαδικασιών πρόσληψης δύο επιμελητών, σε κενές θέσεις (παραιτηθέντων από μηνών) αναισθησιολόγων.  

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση περί καθορισμού ελαχίστων ορίων προδιαγραφών για ασφαλή Χορήγηση Αναισθησίας, (ΦΕΚ 1044/Β/1997), η εβδομαδιαία εντός χειρουργείου απασχόληση ενός αναισθησιολόγου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 25 ώρες από τις 40 του πρωινού ωραρίου του. Επιπλέον στην ίδια Υ.Α. αναφέρεται ότι επί εφημερίας ο μέγιστος ασφαλής χρόνος εργασίας κάθε αναισθησιολόγου εντός του χειρουργείου, είναι 12 έως 16 ώρες το 24ωρο.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένα τα υπάρχοντα κενά στην στελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματος, έχει επανειλημμένα ζητηθεί από τον Διευθυντή του τμήματος να ρυθμιστούν από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου οι εκκρεμότητες αυτές.   Έχουν προταθεί μάλιστα και συγκεκριμένες λύσεις, όπως απόσπαση άλλων γιατρών από Νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ξεπάγωμα των προσλήψεων  δύο αναισθησιολόγων στις κενές θέσεις αλλά και ενίσχυση του αναισθησιολογικού τμήματος με επιπλέον ειδικευόμενους γιατρούς.

Σήμερα, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει πραγματοποιηθεί. Καθημερινά οι μισές χειρουργικές αίθουσες (3 από τις 6) του Νοσοκομείου είναι κλειστές. Τακτικά χειρουργεία αναβάλλονται, ο προγραμματισμός πολλών κλινικών (Χειρουργική, Ορθοπαιδική, Μαιευτική, Ω.Ρ.Λ., Ουρολογική, Οφθαλμολογική) είναι στον αέρα, η ταλαιπωρία δε που επέρχεται στους ασθενείς είναι και θα παραμείνει μεγάλη. ΄

Η πολιτεία πρέπει μέσω των εντεταλμένων οργάνων της, (Διοίκηση, ΥΠΕ, Υπουργείο Υγείας), να δείξει επιτέλους ευαισθησία και να δώσει δυναμικά λύσεις στο πρόβλημα αυτό. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες της Μαγνησίας θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν το ανώτερο δυνατόν επίπεδο περίθαλψης από το Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μέσω του μοναδικού Νοσοκομείου που μπορεί να τους το παρέχει στην περιοχή μας.

 

ΜΟΣΧΟΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ – Κ.Υ. -ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ