Κινδυνολογία Α. Λοβέρδου για την πρωτοβάθμια φροντίδα

Μαστίγιο και καρότο στους γιατρούς και η συνήθης κυβερνητική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν το “φάρμακο” που χορήγησε χθες στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος για να περάσει το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία. Στο πλαίσιο αυτό οι αλλαγές που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας δεν καλύπτουν τα αιτήματα των γιατρών (σε αντίθεση με τους φαρμακοποιούς, που αναφέρει ότι θα ισχύουν οι βασικές διατάξεις του νόμου του 1932), αλλά κατατέθηκε (από τον υφυπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη) πρόταση διαλόγου με τους γιατρούς αφού ψηφιστεί το νομοσχέδιο! Το νομοσχέδιο καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δυσμενή εντύπωση προκάλεσε η προσπάθεια του υπουργού να καλλιεργήσει την πολιτική οξύτητα με την αριστερά με αφορμή τη φράση του Μιχάλη Κριτσωτάκη ότι “σχεδιάζεται συρρίκνωση της Υγείας και της περίθαλψης. Είναι ενέργειες και βήματα υποταγής στα δημοσιονομικά μεγέθη του Μνημονίου, στην κατεδάφιση του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους”. “Τις φράσεις για κυβέρνηση που υπηρετεί την τρόικα, τις επιστρέφω σε όποιον τις αρθρώνει. Χαρακτηρίζει εαυτόν”, είπε ο Α. Λοβέρδος, που δεν απάντησε στις καταγγελίες του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων δεν κατέγραφαν τους απεργούς γιατρούς ή ότι “η απουσία του υπουργείου (στην υπόθεση “Ντυνάν – MIG”) είναι παρέμβαση προς την πλευρά της ιδιωτικοποίησης” του νοσοκομείου.

 

Π. Λαφαζάνης: Φραστικές ρουκέτες Λοβέρδου

 

“Αν τα ΜΑΤ πετάνε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης στην Κερατέα, εσείς εκτοξεύετε φραστικές ρουκέτες νομίζοντας, με τον πανικό που σας διακατέχει, ότι δεν θα απαντήσετε σε πρακτικά ζητήματα. Υπεκφεύγετε, δείχνετε απερίγραπτο εκνευρισμό. Αντί να κάνετε διάλογο σχεδόν μας απειλείτε”, του απάντησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Σημειώνεται ότι και ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιώργος Βαγιωνάς εκτίμησε ότι “δεν νομοθετεί η εκλεγμένη κυβέρνηση του ελληνικού λαού. Νομοθετεί το ΔΝΤ”…

Όσον αφορά τη διεξαγωγή διαλόγου, αφού βέβαια δημιουργηθούν τετελεσμένα με την ψήφιση του νομοσχεδίου, πρέπει να σημειωθεί η προσπάθεια του Α. Λοβέρδου να επιρριφθεί στον ιατρικό κόσμο η ευθύνη ότι δεν έγινε διάλογος. Ο υπουργός διόρθωσε μέχρι και τον υφυπουργό Εργασίας όταν έλεγε ότι “αυτό που δεν έγινε, να γίνει από την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου”. “Εξαιτίας τους (δεν έγινε)”, επανέλαβε τρεις φορές ο Α. Λοβέρδος…

Όσοι αντιδρούν ζητούν να μη γίνει η πρωτοβάθμια Υγεία, υποστήριξε ο υπουργός Υγείας δηλώνοντας ότι “εμείς κάνουμε αυτά που λέμε και λέμε αυτά που κάνουμε”. Ο Α. Λοβέρδος είπε ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων είναι στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και ότι τώρα υλοποιείται η εξαγγελία των τελευταίων 27 χρόνων για πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

“Το νομοσχέδιο δεν είναι γρήγορο, είναι βιαστικό”, υπογράμμισε ο Μ. Κριτσωτάκης, τονίζοντας ότι προωθούνται οι μεγάλες αλυσίδες στον χώρο των φαρμάκων και αποδιαρθρώνεται το δημόσιο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας. Υπενθύμισε δε την καταγγελία των φορέων της Υγείας ότι στο νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα επανέρχεται από το ΠΑΣΟΚ η ρύθμιση Αβραμόπουλου να ανοίγουν ιατρικά κέντρα εταιρείες που δεν ανήκουν σε γιατρούς, η οποία αποσύρθηκε από την τότε υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. “Εμείς επιμένουμε στη ρύθμιση Ξενογιαννακοπούλου”, είπε ο υπουργός.

“Η κυβέρνηση βήμα προς βήμα ιδιωτικοποιεί πλήρως τη δημόσια Υγεία και κάνει προσπάθεια να εμπορευματοποιήσει πλήρως τα απομεινάρια που μένουν στο Δημόσιο. Αυτό ικανοποιεί το μεγάλο κεφάλαιο, που αυξάνει την κερδοφορία του”, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ενώ η εισηγητής του ΛΑΟΣ Ουρανία Παπανδρέου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο “ασαφές, πολύπλοκο, δαιδαλώδες, γραφειοκρατικό” και αμφέβαλλε για την υλοποίησή του.