Κίνδυνος διπλασιασμού των ποσοστών παχυσαρκίας ως το 2030

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας επιδεινώνεται διαρκώς και, σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Παχυσαρκία, το ποσοστό ανθρώπων που θα υποφέρουν από αυτήν αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030 με τους ρυθμούς να είναι μεγαλύτεροι για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Τα στοιχεία της έρευνας και οι σχετικές προβολές στον Παγκόσμιο Χάρτη Παχυσαρκίας δείχνουν ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα είναι παχύσαρκοι έως το 2030, αριθμός διπλάσιος από το 2010. Όπως σημειώνει σχετικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καμία χώρα δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά τον στόχο για εξάλειψη της παχυσαρκίας έως το 2025. Αντίθετα, εκτιμάται ότι μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους επτά άνδρες προβλέπεται ότι θα είναι παχύσαρκοι το 2030.

Η παχυσαρκία, όπως όλα δείχνουν, αυξάνεται ταχύτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου τα επόμενα οκτώ χρόνια, ο αριθμός των ατόμων με παχυσαρκία προβλέπεται να τριπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2010.

Η διευθύνουσα σύμβουλός της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας, Τζοάνα Ράλστον, επισημαίνει ότι οι πολιτικοί ηγέτες και οι υπεύθυνοι για τις πολιτικές στον τομέα της υγείας πρέπει να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να δράσουν.

«Οι αριθμοί στην έκθεσή μας είναι συγκλονιστικοί. Αυτό που είναι ακόμα πιο σοκαριστικό είναι το πόσο ανεπαρκής ήταν η απάντησή μας στο πρόβλημα. Η πρόσβαση στην πρόληψη υγείας είναι βασικό δικαίωμα όλων μας, όπως και στη θεραπεία και τις μονάδες υγείας. Έχει έρθει η ώρα για συντονισμένη, αποφασιστική και ανθρωποκεντρική δράση, ώστε να αναστρέψουμε το πρόβλημα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας εντοπίζονται στη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι (47%) στις ΗΠΑ είναι πιθανό να είναι παχύσαρκοι μέχρι το 2030.

Και ενώ τα ποσοστά παχυσαρκίας στην αμερικανική ήπειρο προβλέπεται να αυξηθούν κατά 50% μεταξύ 2010 και 2030, οι αριθμοί στην Αφρική αναμένεται να τριπλασιαστούν, με περισσότερες γυναίκες να επηρεάζονται από τους άνδρες.

Υπολογίζεται ότι 74 εκατομμύρια γυναίκες στην Αφρική θα ζουν με παχυσαρκία το 2030, σε σύγκριση με 26 εκατομμύρια το 2010 και 27 εκατομμύρια άνδρες το 2030, από 8 εκατομμύρια το 2010.

Στη Νότια Αφρική, οι μισές γυναίκες προβλέπεται να είναι παχύσαρκες μέχρι το 2030, σύμφωνα με την έκθεση, και στην Αλγερία σχεδόν το ένα τρίτο των ανδρών (30%).

Σχεδόν το ένα τέταρτο (22%) των θανάτων που μπορούν να προληφθούν από μη μεταδοτικές ασθένειες στην Αφρική αποδίδονται στο γεγονός ότι οι ασθενείς είναι υπέρβαροι.

Ταυτόχρονα η Αφρική εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υψηλά ποσοστά υποσιτισμού. Τον περασμένο μήνα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προειδοποίησε ότι περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι ξυπνούν καθημερινά σοβαρά πεινασμένοι στο Κέρας της Αφρικής, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει μεγάλη ξηρασία.

Όπως εξηγεί ο Δρ Αντελαΐν Ονιάνγκο, από το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ για την Αφρική, επισημαίνει ότι ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ολόκληρη την ήπειρο είναι ο υποσιτισμός, «δεν μπορούμε πλέον να κλείσουμε τα μάτια μας στην παχυσαρκία. Είναι ήδη αναγνωρισμένη ως πρόβλημα δημόσιας υγείας. Τα ποσοστά παχυσαρκίας μας ήταν χαμηλά στο παρελθόν, επομένως η σταδιακή ανάπτυξη θα είναι δραματική εξαιτίας αυτού».

Όπως επισημαίνει, «βλέπουμε μια αλλαγή στην κατανάλωση ανθυγιεινών διατροφών» και οι πολιτικές για τον περιορισμό των επεξεργασμένων, πλούσιων σε λιπαρά και ζαχαρούχα τροφίμων είναι αδύναμες σε πολλές χώρες σε όλη την Αφρική.