Κίνδυνος για εφεδρεία χωρίς σύνταξη

Τις ασάφειες του νόμου για την εφεδρεία επιχειρούν να αποσαφηνίσουν τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας, καθώς πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι απειλούνται να μην εισπράξουν πλήρεις συντάξεις μετά τη λήξη του μέτρου.

Επειτα και από παρέμβαση συνδικαλιστικών οργανώσεων διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μη συνταξιοδοτηθούν όλοι οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου που θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία, αφού δεν θα έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης παρά το γεγονός ότι θα διαθέτουν τα απαιτούμενα χρόνια προϋπηρεσίας.

Ο νόμος 4024/2011 και η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι σε καθεστώς εφεδρείας από 1-1-2012 θα τεθούν οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου οι οποίοι θέλουν δύο χρόνια να συνταξιοδοτηθούν.

Παράδειγμα
"Είναι άλλο πράγμα τα χρόνια προϋπηρεσίας που προβλέπει ο νόμος και άλλο πράγμα οι ημέρες ασφάλισης που απαιτούνται για να βγει ένας εργαζόμενος σε σύνταξη", επισημαίνουν συνδικαλιστικά στελέχη.

 
Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος στο Δημόσιο που ασφαλίζεται στο ΙΚΑ, ο οποίος είναι σήμερα 58 ετών (θέλει δύο χρόνια για να φτάσει το ηλικιακό όριο της συνταξιοδότησης των 60 ετών όπως προβλέπει ο νόμος) και έχει 10.300 ημέρες ασφάλισης (34 χρόνια), εάν τεθεί σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία, με τη συμπλήρωση των 60 ετών (το 2013) θα έχει συνολικά 10.900 ένσημα, δηλαδή θα του λείπουν 500 ημέρες ασφάλισης (περίπου δύο χρόνια όπου θα μείνει άνεργος) για να λάβει πλήρη σύνταξη.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, που έγινε κοινωνός των σχετικών επισημάνσεων, δήλωσε χτες στο "Εθνος" ότι "δεν θα βγει στην εφεδρεία κανένας που να μην μπορεί μέσα στη διετία να πάρει πλήρη σύνταξη". Υστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χτες και προχτές στα υπουργεία Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εντοπίστηκαν οι "γκρίζες ζώνες" της εφαρμογής του μέτρου, οι οποίες αναμένεται να αποσαφηνιστούν με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που θα δημοσιοποιηθεί σήμερα.

 

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου που θα τεθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας γιατί, εκτός από τις υπεύθυνες δηλώσεις που συμπληρώνουν με τα χρόνια προϋπηρεσίας που διαθέτουν στον ιδιωτικό τομέα, χρειάζεται να ανακεφαλαιώσουν τα ένσημά τους, διαδικασία που είναι εξαιρετικά χρονοβόρα (χρειάζεται μέχρι και δύο μήνες) λόγω έλλειψης προσωπικού στο ΙΚΑ.

Από την ερχόμενη Δευτέρα
Πάνω από 14.000 μόνιμοι σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς

Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι θα τηρηθούν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα για την ένταξη των μονίμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων του Δημοσίου στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς της εφεδρείας.

 

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου οι μόνιμοι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και το 55ο έτος της ηλικίας τους θα απολυθούν και θα ακολουθήσουν τον δρόμο της συνταξιοδότησης αυτοδίκαια, αφού έχουν συμπληρώσει τα χρόνια δημόσιας υπηρεσίας και το ηλικιακό όριο. Υπολογίζεται ότι αριθμούν περίπου 4.000 υπαλλήλους.

Επίσης όσοι διαθέτουν τουλάχιστον 33 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας και είναι 53 ετών τίθενται σε εφεδρεία την ερχόμενη Δευτέρα. Θα απολυθούν και θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα μέχρι και 24 μήνες αμειβόμενοι με το 60% του βασικού μισθού που ελάμβαναν με το παλαιό μισθολόγιο. Κατόπιν θα συνταξιοδοτηθούν λαμβάνοντας πλήρη σύνταξη.

 

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για την περίπτωση των μόνιμων υπαλλήλων που θα τεθούν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς της εφεδρείας, το έργο των αρμοδίων διευθύνσεων προσωπικού είναι ευκολότερο γιατί η προϋπηρεσία των υπαλλήλων είναι καταγεγραμμένη στους φακέλους της υπηρεσιακής τους κατάστασης.

Διευκρίνιση
Επισημαίνουν επίσης ότι δεν ζητείται η αναγνώριση χρόνων προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, γιατί όσοι μόνιμοι υπάλληλοι έχουν εργαστεί πριν από το 1983 και δεν έχουν αναγνωρίσει τα χρόνια προϋπηρεσίας θα πρέπει να τα εξαγοράσουν. Ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ξεπεράσει τους 10.000 εργαζομένους.

Υπουργείο Εργασίας
Τι θα περιλαμβάνει η νέα εγκύκλιος

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα, θα θέτει τα όρια ηλικίας, καθώς και τις ημέρες ασφάλισης που θα πρέπει να διαθέτει ένας υπάλληλος αορίστου χρόνου προκειμένου να τεθεί σε εφεδρεία και κατόπιν να λάβει πλήρη σύνταξη.

Για παράδειγμα, υπολογίζεται σε γενικές γραμμές ότι θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία όσοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου είναι 58 ετών και χρειάζονται μέχρι και 600 ημέρες ασφάλισης για να λάβουν πλήρη σύνταξη.

Συγκεκριμένα, υπάλληλος που διαθέτει 10.600 ημέρες ασφάλισης και είναι 58 ετών θα τεθεί σε εφεδρεία για έναν χρόνο, οπότε στα τέλη του 2012 θα λάβει πλήρη σύναξη αφού θα διαθέτει 11.100 ένσημα και θα είναι 59 ετών.

Το 2013 θα λάβουν πλήρη σύνταξη όσοι υπάλληλοι μαζί με τις ημέρες εφεδρείας όπου καταβάλλονται οι σχετικές ασφαλιστικές εισφορές, συμπληρώνουν 11.400 ημέρες ασφάλισης και θα είναι 60 ετών.

Παράταση
Σιωπηρή παράταση μέχρι σήμερα έχει δώσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις
διευθύνσεις Προσωπικού προκειμένου να συλλέξουν τις υπεύθυνες δηλώσεις των υπαλλήλων αορίστου χρόνου με τις οποίες δηλώνουν την προϋπηρεσία τους στον ιδιωτικό τομέα.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ ΟΤΑ έχουν καταγράψει την αντίθεσή τους στην εφαρμογή του μέτρου με ανακοινώσεις και επιστολές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η ΓΣΕΕ ζητεί από τον κ. Δ. Ρέππα να δοθεί παράταση πέραν της 20ής Νοεμβρίου που προβλέπει η εγκύκλιος, ενώ η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για εκβιασμό των υπαλλήλων αναφερόμενη σε εδάφιο της εγκυκλίου που αναγράφει ότι "συντάξιμη υπηρεσία που δεν θα αναφερθεί στην υπεύθυνη δήλωση θα προβλεφθεί ώστε να μην προσμετρηθεί στον υπολογισμό του συντάξιμου χρόνου του υπαλλήλου κατά τη μελλοντική συνταξιοδότησή του".

Ελεγχοι
Αρκετοί εργαζόμενοι γνωρίζουν μόνο κατά προσέγγιση τα χρόνια προϋπηρεσίας που διαθέτουν στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το "κλειδί" για να λάβουν πλήρη σύνταξη με την ολοκλήρωση του χρονικού διαστήματος της εφεδρείας είναι να έχουν συμπληρώσει και το όριο ηλικίας αλλά και τις απαραίτητες ημέρες ασφάλισης.

Για την ακριβή καταμέτρηση των ημερών ασφάλισης οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ χρειάζονται το λιγότερο 20 ημέρες, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η εφαρμογή της εφεδρείας στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου από την 1-1-2012.

Η ΠΟΕ ΟΤΑ, συγκεκριμένα, προκειμένου να αποφύγουν οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου στους δήμους την εφεδρεία, τους συμβουλεύει να ενημερώσουν τις υπηρεσίες των ΟΤΑ ότι έχουν χάσει τα ένσημα και έχουν αιτηθεί την επανακαταμέτρησή τους, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ακόμα και την άνοιξη του 2012 αφού υπάρχει έλλειψη προσωπικού στο ΙΚΑ.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ