Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία η συρρίκνωση και μεταφορά του Λοιμωδών

“Όχι” στην αλλαγή της χρήσης του χώρου όπου στεγάζεται σήμερα το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων, λένε οι γιατροί του νοσηλευτικού ιδρύματος.

 

Της Νικολέτας Μπούκα

Όπως επισημαίνουν, η εικαζόμενη διάσπαση, συρρίκνωση και μεταφορά μέρους του νοσοκομείου σε χώρους πολύ παλαιότερους της υπάρχουσας κτιριακής υποδομής είναι ακατανόητες. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση του υπουργείου Υγείας αγνοεί ότι ο ασθενής με λοιμώδες νόσημα δεν είναι μόνο επισφαλής για τη δική του υγεία, αλλά και για ένα σύνολο ανθρώπων που έρχονται σε επαφή μαζί του, και συνεπώς ουσιαστικά η επισφάλεια μεταφέρεται και αφορά στη δημόσια υγεία.

“Αν λοιπόν ασθενείς με λοιμώδη και μεταδοτικά νοσήματα ‘στριμωχτούν’ σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα χωρίς την κατάλληλη υποδομή, κινδυνεύουν οι δείκτες ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων να ανέβουν αισθητά και οι επιπολασμοί των λοιμωδών παραγόντων να αυξηθούν, ειδικότερα σε περιόδους επιδημιών”, επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι γιατροί του Λοιμωδών.

Επιπλέον, τονίζουν ότι η απώλεια των 93 κλινών που σήμερα διαθέτει το νοσοκομείο δύσκολα μπορεί να αναπληρωθεί, αφενός λόγω κτιριακής στενότητας που έχει το κέντρο της πόλης και αφετέρου διότι η υποθετική περιφερειακή ανάπτυξη λόγω του κυκλοφοριακού προβλήματος αυξάνει τους χρόνους προσπέλασης.

Οι προτάσεις

Οι προτάσεις της γενικής συνέλευσης των γιατρών του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων είναι οι εξής:

  • παραμονή του νοσοκομείου στους χώρους όπου σήμερα στεγάζεται, αφού πρώτα συνδεθεί οργανικά με ένα γειτονικό γενικό νοσοκομείο από τους κύκλους των νοσοκομείων του κέντρου (ΑΧΕΠΑ ή Ιπποκράτειο)
  • αυτοτελής λειτουργία και εφημερία του στο πλαίσιο των νέων οργανισμών
  • ολοκληρωμένη αναστήλωση και εκσυγχρονισμός των κτιριακών του εγκαταστάσεων και του ξενοδοχειακού του εξοπλισμού μέσω κονδυλίων από το ΕΣΠΑ ή χορηγιών
  • αύξηση λειτουργίας των εργαστηρίων του στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας, παράλληλα με την αύξηση του εξοπλισμού τους, προκειμένου να αναπληρωθεί το οικονομικό “έλλειμμα” από τη χαμηλή πληρότητα του νοσοκομείου.

“Αν παρ’ ελπίδα δεν επιλεγεί η ανωτέρω λύση, προτείνουμε τη μεταφορά και ενσωμάτωση του νοσοκομείου μας ως ενιαίου συνόλου με την ίδια δύναμη κλινών και προσωπικού π.χ. στο Παπανικολάου (ή κάπου ανάλογα), με την προϋπόθεση ότι αφενός στο νοσοκομείο υποδοχής θα διατεθεί ανεξάρτητο κτίριο κατάλληλο για το σκοπό αυτό και αφετέρου θα διασφαλίζεται οργανικά η αυτόνομη κι αυτοτελής καθημερινή τακτική και εφημεριακή λειτουργία του”, επισημαίνουν οι γιατροί του Λοιμωδών και προσθέτουν ότι “μόνο με τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι ορθολογική λύση η ενσωμάτωση του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων σε ένα γενικό νοσοκομείο, επειδή άλλως θα τεθεί σε κίνδυνο η συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία του, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία”.