Η εγκληματική αμέλεια ενδεχομένως να στερήσει την όραση σε 13 ηλικιωμένους που προσβλήθηκαν από ενδοοφθαλμίτιδα, μια σοβαρή λοίμωξη των ματιών, έπειτα από επέμβαση ρουτίνας για καταρράκτη σε ιδιωτική κλινική των Σερρών.
Τέσσερις από τους ασθενείς που είναι σε σοβαρότερη κατάσταση υπεβλήθησαν χθες σε νέα επέμβαση, καθαρισμού της φλεγμονής στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και οι γιατροί εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την εξέλιξη της υγείας τους, ενώ σταθερή είναι η κατάσταση των 4 που νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο και βελτιώνεται για τους 5 στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου".
"Οι επόμενες 2-3 μέρες είναι κρίσιμες. Μπορεί να χάσουν το φως τους οι ασθενείς, ιδιαίτερα ο ένας που είναι πιο σοβαρά. Δυστυχώς οι φλεγμονές έπειτα από εγχειρήσεις δεν μας δείχνουν την ακριβή αιτία της μόλυνσης και πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων αλλά και των βοηθητικών επεμβάσεων που έγιναν σήμερα (σ.σ.: χθες)", δήλωσε στο "Εθνος" ο καθηγητής Οφθαλμολογίας και διευθυντής της Α’ Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Νίκος Γεωργιάδης.
Οι ειδικοί αποδίδουν την ενδονοσοκομειακή λοίμωξη σε ανεπαρκή αποστείρωση των ιατρικών εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν στα χειρουργεία της ιδιωτικής κλινικής, ενώ το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) έδωσε εντολή να κλείσουν και τα δύο χειρουργεία της συγκεκριμένης κλινικής και οι συγγενείς των ασθενών δεν αποκλείουν να κινηθούν νομικά εναντίον της κλινικής.
Παράλληλα, η υπουργός Υγείας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, έδωσε εντολή στον γενικό επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, Μ. Σαμπατακάκη, να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης, ενώ τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας διέταξε και ο εισαγγελέας Σερρών."Θα συσταθεί μια επιτροπή με ειδικούς επιστήμονες, με επικεφαλής ειδικό στην οφθαλμολογία, για να ελέγξει όλη τη διαδικασία των χειρουργείων και τους χώρους της κλινικής. Θα χρειαστούν κάποιες μέρες για να δούμε τι ακριβώς προκάλεσε αυτό το σοβαρό πρόβλημα στους ασθενείς", μας είπε ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Α. Μπουσουλέγκας.
Οι 13 ασθενείς -μαζί με αρκετούς άλλους- υπεβλήθησαν σε επέμβαση για καταρράκτη σε δύο δόσεις την προηγούμενη εβδομάδα στην ιδιωτική κλινική των Σερρών. Την επόμενη μέρα όλοι τους ένιωσαν πόνους στο κεφάλι και το χειρουργημένο μάτι τους πρήστηκε, ενώ κάποιοι αισθάνθηκαν γενικότερη αδιαθεσία. Ο ένας μετά τον άλλο μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο των Σερρών και από εκεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου εξακολουθούν να νοσηλεύονται.
"Η λοίμωξη αυτή είναι ό,τι πιο βαρύ, ό,τι πιο σοβαρό μπορεί να αντιμετωπιστεί οφθαλμολογικά. Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να συμβεί και στους καλύτερους γιατρούς και στις καλύτερες κλινικές, ωστόσο πρέπει να μας προβληματίσει η μαζική επιθετικότητα της λοίμωξης", δήλωσε ο διευθυντής της οφθαλμολογικής κλινικής του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου", όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς των οποίων η υγεία βελτιώνεται, Στ. Δημητράκος.
Το μικρόβιο
Και οι 13 ασθενείς είναι ηλικιωμένοι, άνω των 60 χρόνων, και υπεβλήθησαν σε επέμβαση για καταρράκτη -στο ένα τους μάτι- στα μέσα της περασμένης εβδομάδας σε δύο διαφορετικές δόσεις, το απόγευμα μιας μέρας και το πρωί της επομένης στην ιδιωτική κλινική των Σερρών, που δέχεται εκατοντάδες ασθενείς και πραγματοποιεί πολλές τέτοιες επεμβάσεις κάθε μήνα. Το μικρόβιο -που δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί- μπήκε στο μάτι τους στη διάρκεια της επέμβασης και προκάλεσε εκτεταμένη λοίμωξη, για την οποία χρειάστηκε νέα επέμβαση -βοηθητική- χθες σε τέσσερις από αυτούς, που κινδυνεύουν να χάσουν την όρασή τους. "Η ενδοοφθαλμίτιδα είναι μια βαριά λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, αν το μικρόβιο είναι ισχυρό", εξήγησε στο "Εθνος" ο διευθυντής της οφθαλμολογικής κλινικής του νοσοκομείου "Αγιος Δημήτριος" και αντιπρόεδρος της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Βόρειου Ελλάδος, Αλ. Πολυχρονάκος.
50.000 ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ
Πώς εκδηλώνεται ο καταρράκτης
Με τον όρο "καταρράκτης" οι γιατροί εννοούν το θάμπωμα του φυσικού φακού του ματιού, που έχει ως αποτέλεσμα οι εικόνες να φαίνονται θολές. Ο καταρράκτης εμφανίζεται στις μεγάλες ηλικίες και δεν θεραπεύεται με φάρμακα, παρά μόνο με χειρουργείο.Η χειρουργική επέμβαση είναι από τους επιτυχημένους και αξιόπιστους τύπους χειρουργικής και στη διάρκειά της ο θαμπός φακός αφαιρείται και αντικαθίσταται με έναν τεχνητό, ο οποίος διαρκεί για μια ζωή και δεν χρειάζεται συντήρηση ή αντικατάσταση. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 άτομα κάθε χρόνο υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, είτε σε ιδιωτικές κλινικές (κόστος 1.200 ευρώ) είτε σε δημόσια νοσοκομεία (κόστος 400 ευρώ).
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ