Κινητές μονάδες ΕΚΑΒ με «βαρίδια»

Μία κινητή μονάδα διαθέτουν οι γιατροί του ΕΚΑΒ τις περισσότερες ημέρες του μήνα, για να καλύπτουν τις επείγουσες μεταφορές σε μία τεράστια έκταση από τα δυτικά του νομού Θεσσαλονίκης μέχρι τη Χαλκιδική, παρότι ειδικά το καλοκαίρι οι κλήσεις για επείγουσα περίθαλψη είναι πάντα αυξημένες κυρίως λόγω των τροχαίων.
 

Του Κωστή Κεκελιάδη

 

Μέχρι και τα τέλη Απριλίου βρίσκονταν σε 24ωρη ετοιμότητα δύο στελεχωμένες κινητές μονάδες στον ανατολικό και το δυτικό τομέα του νομού Θεσσαλονίκης, αλλά η επί σχεδόν έναν χρόνο εκκρεμότητα της κάλυψης οκτώ θέσεων γιατρών του ΕΚΑΒ έχει οδηγήσει σε περικοπές τα προγράμματα, αφού έχουν απομείνει να εργάζονται επτά γιατροί, από τους οποίους οι πέντε είναι μόνιμοι και οι δύο επικουρικοί με συμβάσεις ετήσιας διάρκειας.

Οι κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ είναι αυτές που μεταβαίνουν για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών, όταν κριθεί ότι δεν αρκεί η συνδρομή απλού ασθενοφόρου με διασώστες. Αν και οι τελευταίοι είναι επίσης εξοικειωμένοι με την περίθαλψη πολυτραυματιών, οι ελλείψεις σε ασθενοφόρα δυσχεραίνουν το έργο τους, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος οχημάτων και προσωπικού απασχολείται με τις λεγόμενες δευτερογενείς, δηλαδή μη επείγουσες, μεταφορές χρονίων ασθενών, όπως οι νεφροπαθείς από και προς τα νοσοκομεία.

Οι γιατροί του ΕΚΑΒ επισημαίνουν επίσης ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ενταθεί τα προβλήματα με τη μεταφορά τραυματιών λόγω έλλειψης κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας και αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό τα νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης, της Δράμας ή και της Λάρισας.

Τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία επείγουσας κλήσης ασθενοφόρων, αφού αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις ηλικίες από 15 μέχρι 29 ετών.

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα πέντε άνθρωποι χάνουν κάθε μέρα τη ζωή τους στην άσφαλτο.