Κινητοποιήσεις των γιατρών για τις αλλαγές στην υγεία

Χωρίς γιατρούς θα μείνει η χώρα την ερχόμενη Πέμπτη. Η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) αποφάσισε πανελλαδική πανιατρική απεργία στις 20 Ιανουαρίου και 48ωρη κινητοποίηση τις μέρες συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Οι γιατροί ζητούν να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με το οποίο αλλάζει το καθεστώς προμηθειών στα νοσοκομεία και συγχωνεύονται οι υπηρεσίες Υγείας των Ταμείων.Οπως ανακοινώθηκε από τον ΠΙΣ, ο ιατρικός κόσμος υπερθεματίζει στην ανάγκη αντιμετώπισης της διαφθοράς και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, όμως, δεν υπηρετεί την εξυγίανση στις προμήθειες, αλλά την παραπέρα μονοπώλησή τους και την ανάθεση σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και τραστ τραπεζών προμηθευτών.

Οι γιατροί ζητούν οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με αναπτυγμένες δομές, οι οποίες θα προάγουν την απασχόληση των γιατρών και θα αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες που παρέχονται σε όσους ζουν και εργάζονται στη χώρα, χωρίς να πληρώνουν την ώρα της ανάγκης.

 

Για τις συγχωνεύσεις των υπηρεσιών Υγείας, τονίζουν ότι, με τις προωθούμενες αλλαγές δεν δημιουργείται ένα συγκροτημένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και πως θα υπάρξει έμμεση η άμεση επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε κάθε επαφή τους με τις υπηρεσίας Υγείας και Πρόνοιας.

Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ