Κινητοποίηση για την δημιουργία νοσοκομείου στη Β. Εύβοια

Κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στην πλατεία της Ιστιαίας με αίτημα την δημιουργία νοσοκομείου στην περιοχή τους. Η εκκλησία, η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής διαδήλωσαν την απόφασή τους να αγωνιστούν για να δημιουργηθεί μια νοσηλευτική μονάδα που θα καλύπτει τις ανάγκες των 40.000 μόνιμων κατοίκων, αλλά και τον διπλάσιο αριθμό παραθεριστών που κάθε καλοκαίρι βρίσκονται στην Αιδηψό.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης υπογραμμίστηκε ότι το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας λειτουργεί με σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς, ενώ υπογραμμίστηκε ακόμη ότι οι εφημερίες καλύπτονται από τους αγροτικούς γιατρούς που δεν έχουν ειδικότητα.

Στο πρόσφατο παρελθόν είχαν εξαγγελθεί σχέδια για την ίδρυση νοσηλευτικής μονάδας με 16 κλίνες που όμως ακόμη βρίσκονται στα χαρτιά. Όπως έγινε γνωστό, έχουν προχωρήσει κάποιες προκαταρκτικές μελέτες για να δημιουργηθεί ολοκληρωμένη νοσηλευτική δομή που θα μπορεί να ανταποκρίνεται και σε δύσκολα περιστατικά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπογραμμίστηκε από εκπροσώπους των συγκεντρωμένων ότι «το αίτημα της περιοχής δεν είναι να υπάρξουν κτίρια αλλά μια ολοκληρωμένη, με ανθρώπινο δυναμικό, νοσηλευτική μονάδα αφού η περιοχή αποκόπτεται πολλές φορές ακόμη και για βδομάδες ολόκληρες». Η δυσκολία στην πρόσβαση λόγω της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου της Εύβοιας και οι συχνοί αποκλεισμοί από τη θάλασσα προβλήθηκαν σαν βασικές αιτίες για την ύπαρξη αυτοτελούς νοσοκομειακής δομής.

Οι κάτοικοι και φορείς που μετείχαν στο σημερινό συλλαλητήριο χαρακτήρισαν το αίτημά τους ιδιαίτερα επείγον και μάλιστα προσδιόρισαν ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μία παθολογική και μια χειρουργική κλινική, μια μονάδα τεχνητού νεφρού, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αλλά να εξασφαλισθούν και εξοπλισμένα ασθενοφόρα για τη μεταφορά των ασθενών. Προσδιόρισαν μάλιστα ότι χρειάζονται αρκετές ειδικότητες ιατρικού προσωπικού όπως χειρουργοί, καρδιολόγοι, νευρολόγος, διαβητολόγος, ορθοπεδικός, αναισθησιολόγος, μαιευτήρας και πνευμονολόγος έτσι ώστε να υπάρχει επιστημονική αυτονομία στην νοσηλευτική μονάδα.

Στη συγκέντρωση βρέθηκαν επίσης μαθητές λυκείων, γυμνασίων, δημοτικών ακόμη και νηπιαγωγείων, όλων των σχολείων της περιοχής.