Κινητοποίηση στις γειτονιές για την αποασυλοποίηση

Κινητοποίηση – ενημέρωση στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, του Χαλανδρίου, του Βύρωνα και της Πάτρας πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι των δομών αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων του προγράμματος “Ψυχαργώς”.

Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι ζητούν “από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την έμπρακτη υποστήριξη της δημόσιας παροχής Ψυχικής Υγείας σε όλους ανεξαιρέτως που έχουν ανάγκη, την άμεση καταβολή των οφειλομένων μισθών σε όλους τους εργαζόμενους στις μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας, τον πραγματικό έλεγχο της οικονομικής και διοικητικής διαχείρισης των υπηρεσιών με συμμετοχή εκλεγμένων και αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων των οικογενειών και των ασθενών για να εξασφαλίζεται η διαφάνεια, καθώς και αορίστου χρόνου συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους”.

Επίσης, οι εργαζόμενοι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: “Αυτή τη φορά δεν φωνάζουμε έξω από το υπουργείο Υγείας ή μέσα σε αυτό. Απευθυνόμαστε όμως στις τοπικές κοινωνίες όπου βρίσκονται οι δομές Ψυχικής Υγείας για να ενημερώσουμε τις γειτονιές μας για τα προβλήματα της Ψυχικής Υγείας και να οργανώσουμε διευρυμένες εστίες διεκδίκησης για ένα θέμα αμιγώς κοινωνικό. Ας μην ξεχνάμε ότι ο καθένας από εμάς, από εσάς έχει χρειαστεί ή θα χρειαστεί υποστήριξη για την ψυχική ισορροπία του ίδιου ή κάποιου δικού του προσώπου. Ας μην αφήσουμε να μας στερήσουν το δικαίωμα από την πρόσβαση στην υποστήριξη που το κράτος πρέπει να διασφαλίζει σε όλους ανεξαιρέτως”.

Οι κινητοποιήσεις της Παρασκευής θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου (εκκλησία Αγ. Νικολάου) από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ., στην πλατεία Λαζάρου του δήμου Βύρωνα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ., στην πλατεία Βικτωρίας του δήμου Αθηναίων (σταθμός ΗΣΑΠ) από τις 2.30 μ.μ. έως τις 4.30 μ.μ. και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Πατρών (έξω από το οικοτροφείο “Ίρις”) από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Και απεργία

Επίσης, σαρανταοχτάωρη απεργία έχουν κηρύξει για τις 10 και 11 Δεκεμβρίου το σωματείο εργαζομένων δομών Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Μακεδονίας – Θράκης (ΣΕΔΨΑΜΘ) και το σωματείο εργαζομένων της ΕΨΥΚΑ. Οι απεργοί θα “κατασκηνώσουν” τις ίδιες ημέρες έξω από την έδρα της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας, στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.   

Συντάκτης : Βενιζέλος Β.