Κίνητρα για αποδείξεις γιατρών – δικηγόρων

Οι δαπάνες θα εκπίπτουν στο σύνολό τους από το φορολογητέο εισόδημα – Ειδικός φόρος για σκάφη

Ισχυρό κίνητρο στους φορολογουμένους να ζητούν αποδείξεις από γιατρούς και δικηγόρους δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που πρόκειται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή.

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα το σύνολο της αμοιβής που έχει καταβάλει κάποιος σε γιατρούς και δικηγόρους. Η έκπτωση φόρου θα ισχύσει από τα φετινά εισοδήματα. Μέχρι σήμερα εξέπιπτε από τον φόρο (και όχι από το εισόδημα) το 20% της ιατρικής δαπάνης και μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ. Για τις αμοιβές των δικηγόρων δεν υπήρχε έκπτωση. Το υπουργείο Οικονομίας προσδοκά ότι με αυτό τον τρόπο θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή σε αυτούς τους δύο κλάδους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, οι γιατροί δηλώνουν κατά μέσο όρο 30.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και οι δικηγόροι 18.000 ευρώ από την επαγγελματική δραστηριότητά τους.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η επιβολή ειδικού φόρου στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων, που θα κλιμακώνεται από 200 έως 1.000 ευρώ, καθώς και έκτακτη εισφορά από 400 έως 2.000 ευρώ.