Κήρυξε «ανένδοτο αγώνα» κατά του υπουργείου Υγείας

«Ανένδοτο αγώνα» κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας κήρυξε ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, προκειμένου να πάψουν να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι και να απαξιώνεται ο κλάδος, εξαιτίας της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.
Οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να φθάσουν στα άκρα και να ζητήσουν, μέχρι και την απομάκρυνση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου, για να πάψουν να υφίστανται τα σοβαρά προβλήματα, που προκάλεσαν οι αποφάσεις του στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
Όπως επισήμανε στη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε χθες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Χρήστος Μαντάς, συνεπικουρούμενος από τον γραμματέα του ΙΣΡ κ. Γιάννη Μυροφόρου, τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Βασίλη Κινούς και τον γιατρό – δημοτικό σύμβουλο κ. Ν. Αννάκη, με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπέγραψε προσφάτως ο κ. Λοβέρδος, οδηγεί στην …ευθανασία τους ασφαλισμένους. Τον ίδιο δρόμο πιέζονται να ακολουθήσουν και οι γιατροί αφού το νέο σύστημα, δεν τους αφήνει και πολλά περιθώρια επιβίωσης.
Οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να πετύχουν τον στόχο τους, που δεν είναι άλλος από τον ουσιαστικό διάλογο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την βελτίωση του συστήματος που παρουσιάζει σοβαρές αγκυλώσεις. Το «μάρμαρο» όμως, για μια φορά ακόμη θα πληρώσουν οι πολίτες που από την προσεχή Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύπτουν τις εξετάσεις που θα κάνουν. Η ταλαιπωρία τους όμως δεν θα σταματήσει στην δαπάνη για τις εξετάσεις και τα φάρμακα αφού θα πρέπει να διαθέτουν και τύχη για να καταφέρουν να εντοπίσουν κάποιον από τους 15 γιατρούς που έχουν δηλώσει πως θα συνεργαστούν με τον ΕΟΠΥΥ και υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις. Και στο θέμα αυτό έχει παρέμβει ο Ιατρικός Σύλλογος που κάλεσε για σήμερα το βράδυ τους γιατρούς που δήλωσαν υποταγή … στο σύστημα, σε απολογία για απείθεια.
Οι γιατροί, όπως δήλωσε χθες ο κ. Χρήστος Μαντάς, ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παράταση έως και τέσσερις μήνες για την εφαρμογή του νέου συστήματος, που θα πρέπει να βελτιωθεί με διάλογο.
«Το αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου είναι ή να απομακρυνθεί ο κ. Λοβέρδος ή να πάμε σε παράταση τεσσάρων μηνών στην εφαρμογή του συστήματος μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Ξεχνούν ότι υπάρχουν ασθενείς και στα μικρά νησιά που χρειάζεται να κάνουν εξετάσεις και να πάρουν τα φάρμακά τους. Κάποιοι από αυτούς δεν έχουν χρήματα», δήλωσε ο κ. Χρήστος Μαντάς που περιέγραψε τα σοβαρά προβλήματα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι ασφαλισμένοι των ταμείων που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, από τις 9 Ιανουαρίου.
Οι γιατροί έχουν ενοχληθεί σφόδρα γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τις αποφάσεις που ελήφθησαν προσφάτως μείωσε τις αμοιβές στα 10 ευρώ από τα 20 που ήταν εδώ και αρκετά χρόνια. Επιπλέον ο κάθε γιατρός θα έχει δικαίωμα να δέχεται 200 επισκέψεις το μήνα.
Ο κ. Μαντάς περιέγραψε αναλυτικά χθες τον τρόπο με τον οποίο ουσιαστικά διαλύθηκε η δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες και έστησε στο εκτελεστικό απόσπασμα τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο και τους συνεργάτες του, διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων τους οποίους χαρακτήρισε «εξαπτέρυγα».
«Όλα άρχισαν, τόνισε ο κ. Μαντάς, τον Φεβρουάριο του 2011, όταν η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει τον ΕΟΠΥΥ και να ενοποιήσει τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.
«Μετά από τρεις αναβολές ο νέος οργανισμός ξεκίνησε την λειτουργία του τη 1η Ιανουαρίου 2012. Συμφωνούμε με το ενιαίο σύστημα παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Διαφωνούμε όμως, με το πλαίσιο λειτουργίας και τον τρόπο που πάει να επιβληθεί δηλαδή χωρίς διάλογο και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που επιχειρήθηκε να περάσουν μέσα στην εορταστική περίοδο. Ηθελαν να μας αιφνιδιάσουν. Όμως εμείς ήμασταν έτοιμοι. Απαντήσαμε γρήγορα, με την απεργία που εξαγγείλαμε», δήλωσε ο κ. Μαντάς, προσθέτοντας, πως οι γιατροί είναι αντίθετοι και στο κούρεμα των αμοιβών τους.
«Με τα δέκα ευρώ που θα παίρνει κάθε γιατρός, θα πρέπει να πληρώσει τους φόρους, το ΔΗΦΟΔΩ, το ενιαίο τέλος ακινήτων, το νοσηλευτικό προσωπικό που απασχολεί και τα αναλώσιμα, που χρειάζεται. Εν ολίγοις αυτό που θα του μένει για να ζήσει είναι 1-2 ευρώ. Δεν είμαστε γιατροί του Κολωνακίου ούτε θέλουμε να πλουτίσουμε. Οι επίορκοι έχουν τιμωρηθεί», τόνισε ο κ. Χρήστος Μαντάς, υπογραμμίζοντας, πως ο κ. Λοβέρδος και τα εξαπτέρυγά του, θέλησαν να «κουρέψουν» και τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ, οδηγώντας τους στην εξαθλίωση και αγνοώντας την προσφορά τους.
«Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου καταγγέλλει τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο, τον υφυπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη, τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρη και τον κ. Σουλιώτη, ως αναξιόπιστους, γιατί λένε ασύστολα ψέματα και κοροϊδεύουν τους ασφαλισμένους. Οι υποσχέσεις που δίνουν είναι ψευδεπίγραφες», είπε ο κ. Μαντάς, επισημαίνοντας, επίσης ότι ο εμπαιγμός των γιατρών θα εχει επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών που θα προσπαθούν μάταια, καλώντας τον γνωστό τριψήφιο αριθμό 184 για να κλείσουν ραντεβού για να εξεταστούν και δεν θα μπορούν.
Οι περισσότεροι γιατροί και στη Ρόδο, όπως δήλωσε ο κ. Μαντάς, έχουν να πληρωθούν εδώ και 15 με 16 μήνες.
«Κάποιοι δήλωσαν υποταγή στο σύστημα. Στο νησί μας είναι 15 άτομα. Τους καλούμε να ανακαλέσουν. Εμείς θα είμαστε σε ετοιμότητα για να αποτρέψουμε τον ορυμαγδό και τον διωγμό, που με γκαιμπελικές μεθόδους θέλει να επιβάλει ο υπουργός», τόνισε.

Στα προβλήματα του νοσοκομείου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Βασίλης Κινούς.
«Δεν θα δεχθούμε περαιτέρω μειώσεις των μισθών μας. Επίσης δεν είναι δυνατό να συνεχίσουμε να συμφωνούμε, για να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο το νοσοκομείο μας. Δώσαμε προθεσμία 20 ημέρες. Δεν θα συνεχίσουμε να αρνούμαστε να κάνουμε τα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία», δήλωσε ο κ. Κινούς, προσθέτοντας πως πρέπει να σταματήσει αυτή η αδιέξοδη πολιτική.
«Το υπουργείο Υγείας προσβάλλει την αξιοπρέπεια των γιατρών και των ασφαλισμένων που εισφέρουν στα ταμεία τους», δήλωσε ο κ. Μυροφόρου.
Αναφερόμενος στο θέμα του νοσοκομείου ο κ. Μυροφόρου τόνισε πως και οι τοπικοί παράγοντες δεν βοήθησαν όσο έπρεπε για να δοθεί μια λύση.