ΚΚΕ και ΣΥΝ κατά G20 και ΚΥΣΕΑ

«Η λογική τους είναι περισσότερη καταστολή». Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο χθεσινό ΚΥΣΕΑ, κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ενώ από την πλευρά του ο ΣΥΝ τις χαρακτήρισε «μέτρα εναντίον των πολιτών με πρόσχημα την εγκληματικότητα». Σχολιάζοντας τα τελευταία γεγονότα στο ΑΠΘ η κ. Παπαρήγα τα παρομοίασε με «πανηγυράκι», ενώ έδωσε και το στίγμα για τη σημερινή πανελλαδική απεργία χαρακτηρίζοντάς την «ένα τεστ αντοχής του εργατικού κινήματος για ένα σκληρό, μακρόχρονο αγώνα».

Για τη Σύνοδο των G20 η γ.γ. του ΚΚΕ εξέφρασε την πίστη της ότι πολλά πράγματα έχουν προαποφασιστεί και ότι «οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτήν, όπως δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα κι από την πολυδιαφημισμένη Σύνοδο της Χιλής».

Στη Σύνοδο των G20 αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος δηλώνοντας κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών «Ευ ζην» ότι «δεν υπάρχει Ε.Ε., υπάρχουν Σαρκοζί, Μέρκελ και Μπράουν, καθένας με τα δικά του συμφέροντα».

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Καβάλα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να μπει τέλος στη «λεηλασία των κοινωνικών αγαθών όπως η Υγεία και η Παιδεία», μέσα από ένα ισχυρό μήνυμα στις ευρωεκλογές.

Οσον αφορά στη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί επί τάπητος σήμερα, στη συνεδρίαση της Γραμματείας του. «Αγκάθι» αποτελεί η στάση του ΔΗΚΚΙ, που διεκδικώντας τη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου αναμένεται να θέσει βέτο. Στελέχη του μάλιστα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε ξεχωριστό ευρωψηφοδέλτιο, κάτι που ίσως επιφέρει «βελούδινο» ή μη «διαζύγιο» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, με την παραχώρηση της δεύτερης θέσης στην ΚΟΕ να θεωρείται βέβαιη, μένει να καταλήξουν στο πρόσωπο.

Οι δύο διεκδικήτριες της θέσης, που, όπως έχει ήδη γράψει ο ΕΤ, είναι η 28χρονη ιδιωτική υπάλληλος Μαρίνα Μπρέστα και η 37χρονη επίσης ιδιωτική υπάλληλος και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας Ελένη Σωτηρίου, πληρούν τις προϋποθέσεις στις οποίες επέμενε εξαρχής ο ΣΥΝ. Αντιδράσεις εγείρει και το περιεχόμενο της Ευρωδιακήρυξης, με κορυφαία στελέχη του ΣΥΝ να ζητούν να αλλάξει, κάτι που θα συζητηθεί εκτενώς το Σαββατοκύριακο.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΤΙΝΑ