Κλάμπινγκ με τον… ιό

Της ΜΑΡΘΑΣ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ

Η νέα γρίπη πάει διακοπές. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα που καταγράφουν τόσο την αύξηση των κρουσμάτων όσο και τη διαδρομή που ακολουθεί ο νέος ιός Α (Η1Ν1), φαίνεται πως οι Έλληνες τουρίστες γυρνούν από τις διακοπές τους γριπιασμένοι.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία, εκτός από τα Ιόνια Νησιά και την Κρήτη που αριθμούν τον μεγαλύτερο αριθμό προσβεβλημένων πολιτών από τον νέο ιό Α, μετά την Αττική στο «κόκκινο» βρίσκονται και τα νησιά των Κυκλάδων- ιδίως η Πάρος και η Μύκονος- που προσελκύουν κατά τους θερινούς μήνες μεγάλο ποσοστό παραθεριστών. «Είναι γεγονός πως στα νησιά και ιδιαίτερα την εποχή που διανύουμε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κολλήσουν τη νέα γρίπη οι τουρίστες. Είναι κάτι που το διαπιστώνουμε καθημερινά», λέει στα «ΝΕΑ» ο λοιμωξιολόγος- σύμβουλος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το γεγονός πως στην πλειονότητά τους οι Έλληνες τουρίστες που ασθενούν είναι νεαροί, ο λοιμωξιολόγος κρίνει ως βασικό ένοχο τους κλειστούς χώρους- όπως είναι τα μπαρ και τα κλαμπ- όπου και συνωστίζονται κάθε βράδυ οι παραθεριστές. Σε ό,τι αφορά στα μέτρα προφύλαξης, οι ειδικοί επιμένουν πως η τήρηση των ατομικών κανόνων υγιεινής έχει ιδιαίτερη σημασία. Εξίσου σημαντική είναι και η ατομική ευθύνη: δηλαδή, εάν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα γρίπης πρέπει να παραμείνει στο δωμάτιό του.

Πάντως, και παρ΄ όλο που ο κ. Τσιόδρας εκτιμά ότι «έως τα τέλη Αυγούστου θα σημειωθεί σημαντική αύξηση των κρουσμάτων», παραμένει καθησυχαστικός, καθώς θα συνεχίζουν να είναι ήπια. Ωστόσο, εκτιμά πως η νέα γρίπη ήρθε για να… μείνει, καθώς δεν παρουσιάζει σημάδια εκφύλισης και σημειώνει πως το φθινόπωρο αναμένεται το πρώτο μεγάλο κύμα κρουσμάτων.

Στον στρατό

Στο μεταξύ, αυξάνονται και τα κρούσματα σε στρατόπεδα: ειδικότερα, άλλο ένα θετικό κρούσμα της νέας γρίπης επιβεβαιώθηκε σε μονάδα της Κω. Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΣ, τα συμπτώματα του ασθενούς, ο οποίος είναι επαγγελματίας οπλίτης, κρίνονται ήπια. Υπενθυμίζεται πάντως πως στην Κω έχουν διαπιστωθεί τις τελευταίες ημέρες δύο ακόμη κρούσματα.

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΟΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Όλο και περισσότεροι Έλληνες επιστρέφουν γριπιασμένοι από τις διακοπές τους

«Επικοινωνιακό πυροτέχνημα» ο εμβολιασμός ολόκληρου του πληθυσμού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας

«ΦΟΥΣΚΑ» ΚΑΙ «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την εξαγγελία της κυβέρνησης, διά του υπουργού Υγείας κ. Αβραμόπουλου, περί σχεδίου εμβολιασμού ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν στελέχη του κόμματος, αυτήν τη στιγμή- και παρά τις δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου ότι στην Ελλάδα θα έρθουν τα εμβόλια στις 15 Σεπτεμβρίου- από την πλευρά των φαρμακοβιομηχανιών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για παραδόσεις εμβολίων. Πολύ περισσότερο, λένε, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την Ελλάδα ούτε και είναι γνωστό πότε οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δώσουν το πράσινο φως ότι το εμβόλιο είναι πλέον ασφαλές για χορήγηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων του τομέα δημόσιας υγείας τις οποίες έχουν υπ΄ όψιν τους στην Ιπποκράτους, ενδέχεται όλη αυτή η διαδικασία για το πλήρες «ΟΚ» όσον αφορά το εμβόλιο να… αργήσει και τα περί 15 Σεπτεμβρίου να αποδειχθούν αβάσιμα.

Απ΄ την άλλη, η σχετική πληροφόρηση που υπάρχει δεν αποκλείει- λένε στην Ιπποκράτους- η έξαρση της γρίπης να σημειωθεί κατά τους μήνες Σεπτέμβριο- Οκτώβριο.

Υπό το πρίσμα αυτών των παραδοχών των ειδικών, λένε στο ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση έχει εντάξει το θέμα της πανδημίας γρίπης στους εκλογικούς σχεδιασμούς της, στην περίπτωση που επιλέξει το σενάριο για εκλογές το φθινόπωρο. Στελέχη του Κινήματος αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σκοπίμως και εν γνώσει της ότι είναι αδύνατον να έχουν έρθει στις 15 Σεπτεμβρίου τα εμβόλια και να έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, το εξαγγέλλει καθώς σχεδιάζει- ως την πιθανότερη εκδοχή- να στηθούν κάλπες μέσα στο φθινόπωρο. Οπότε, λένε, δεν θα μπορεί να ελεγχθεί για όσα «επιπόλαια και ανεύθυνα υποστηρίζει τώρα». Πέραν των εκλογικών συσχετισμών, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι έτσι κι αλλιώς το «Εθνικό Σχέδιο» που παρουσίασε ο κ. Αβραμόπουλος δεν είναι επαρκές ούτε επεξεργασμένο.

«Το σχέδιο δεν είναι “θα πάρω 5 εκατομμύρια δόσεις”. Μετά; Με ποιον τρόπο θα το κάνουν και πώς θα το παραλάβουν;», διερωτήθη δημόσια ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα Υγείας Γ. Φλωρίδης. Κατά το ΠΑΣΟΚ αυτός ο σχεδιασμός που παρουσιάστηκε είναι ένα σύνολο ιδεών που εν πολλοίς πρόκειται για αντιγραφή παλαιότερων σχεδίων ή μετάφραση άλλων χωρίς πραγματικό αντίκρυσμα και θεωρείται ότι προέκυψε, έστω κι έτσι, από την πίεση που άσκησε στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του κ. Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να υπάρξει κάποια οργάνωση.

Δημοσκοπήσεις

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ την ορθότητα των εκτιμήσεών τους όσον αφορά τις κυβερνητικές θέσεις για τη γρίπη επικαλούνται και δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους, ότι έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως λένε, το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι το κράτος είναι παντελώς ανέτοιμο να αντιμετωπίσει έξαρση των κρουσμάτων γρίπης,