Κλάδος υπό ανάπτυξη ο «τουρισμός υγείας» στην Ελλάδα

 

Γιάννης Δεβετζόγλου

Στα σπάργανα βρίσκεται ο τουρισμός υγείας στη χώρα μας, επιτρέποντας σημαντικές επενδύσεις στον τομέα, τη στιγμή που η κυβερνητική πολιτική επιχειρεί τον καθορισμό των προϋποθέσεων με Προεδρικό Διατάγμα και νομοσχέδιο από τα συναρμόδια υπουργεία τα οποία αναμένονται έως το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα κατά την έναρξη του 3ου διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα» που διοργάνωσαν το περιοδικό RE+D σε συνεργασία με το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, προωθείται η  κατάρτιση Προεδρικού Διατάγματος που θα αφορά στις τουριστικές ζώνες και θα εντάσσεται στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καταρτίζει νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει τη λειτουργία των νέων υποδομών με ξενοδοχειακές προδιαγραφές πέντε αστέρων, σε συνδυασμό με νοσοκομειακές υποδομές ιδιωτικού νοσοκομείου.

Εκ μέρους του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, ο γενικός γραμματέας κ. Σπύρος Ευσταθόπουλος ανέφερε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος ανταγωνιστικότητας 2007-2013, μέχρι το 2008 χρηματοδοτήθηκαν τρία έργα με περισσότερα από 12 εκ. ευρώ, ενώ για τη νέα προγραμματική περίοδο προβλέπεται η χρηματοδότηση τεσσάρων έργων ιαματικού τουρισμού στους νομούς Φθιώτιδας, Καρδίτσας, Σάμου και Μαγνησίας, με ποσό μεγαλύτερο των 11 εκ. ευρώ.
Ο κ. Ευσταθόπουλος σημείωσε πως σήμερα, ελκυστικοί προορισμοί ιατρικού τουρισμού, αναδεικνύονται η Ινδία και Ταϋλάνδη, εξαιτίας του χαμηλού κόστους τους (το ένα δέκατο των τιμών που επικρατούν σε ΗΠΑ και Ε.Ε.). Οι πράξεις που προτιμώνται είναι πλαστικές επεμβάσεις ή οδοντιατρικές εργασίες, ιατρικές πράξεις με χαμηλότερο κίνδυνο που μπορούν να συνδυαστούν στη συνέχεια με την παραμονή σε κάποιο spa. Πρόσθεσε όμως, ότι στις χώρες αυτές η νομοθεσία είναι πολύ ελαστική, σε ότι αφορά την προστασία του ασθενή.

Προανήγγειλε τέλος, την έκδοση ως το τέλος του έτους του χωροταξικού προεδρικού διατάγματος για τον προσδιορισμό των τουριστικών ζωνών.
 Εκ μέρους του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο νομικός σύμβουλος κ. Πολύκαρπος Αδαμίδης επεσήμανε ότι τα μειονεκτήματα των ασιατικών προορισμών του τουρισμού υγείας αφορούν τις μεγάλες αποστάσεις σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με το μεγάλο χρόνο αποθεραπείας και τις τοπικές ασθένειες ή επιδημίες και την περιορισμένη δικαστική προστασία των ασθενών.

Τα χαρακτηριστικά αυτά αποτελούν πλεονεκτήματα για τη χώρα μας, η οποία με το νόμο 3527/2007 επέτρεψε τη λειτουργία μονάδων αιμοκάθαρσης στα νησιά με τακτική ακτοπλοϊκή γραμμή. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο τουρισμός υγείας περιλαμβάνει τις υπηρεσίες αποκατάστασης σε πολυτραυματίες, την κοσμητική ιατρική και την εξωσωματική γονιμοποίηση, υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να ανάγουν την Ελλάδα σε ιδεώδη τουριστικό προορισμό.

Πέραν των υπηρεσιών ευεξίας, το υπουργείο Υγείας μελετά να θέσει ως απαραίτητες προδιαγραφές λειτουργίας των κέντρων που θα παράσχουν υπηρεσίες ιατρικού τουρισμού την ξενοδοχειακή υποδομή πέντε αστέρων, σε συνδυασμό με την απόλυτη συμβατότητά τους με τις αντίστοιχες ιδιωτικές ιατρικές μονάδες, λαμβάνοντας υπόψιν και την ασφαλιστική κάλυψη των ληπτών των υπηρεσιών.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής κ. Ανδρέας Φουστάνος, χαρακτήρισε τη χώρα ως ιδανική για να αναπτύξει τον ιατρικό τουρισμό, σημείωσε όμως πως είναι μακρύς ο δρόμος, καθώς είναι απαραίτητο να γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ ιατρικού τουρισμού, ευεξίας, spa, υγιεινής διαβίωσης. Προσθέτοντας ότι ο τουρισμός ευεξίας έχει ήδη αναπτυχθεί αρκετά, υπογράμμισε ότι είναι πιο δύσκολο να προσελκύσουμε ασθενείς από άλλες χώρες, παρότι η Ελλάδα διαθέτει άριστους επιστήμονες.

Απέδωσε τις δυσκολίες στην έλλειψη προβολής της χώρας, σε αντιδιαστολή με άλλες χώρες που προάγουν και διαφημίζουν το ιατρικό τους δυναμικό. Έτσι, χαρακτήρισε δύσκολη την άντληση ασθενών από τις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη, διευκρινίζοντας ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι αυστηρό και το κόστος πολύ υψηλό, όταν στις ΗΠΑ, πολύ μικρές κλινικές με πολύ λίγες κλίνες, μπορούν να ανταπεξέρχονται στις λειτουργικές τους δαπάνες. Αντίστοιχα η γειτονική Τουρκία προάγει και υποστηρίζει το ιατρικό της δυναμικό, παρέχοντας παράλληλα πολύ φθηνότερες υπηρεσίες υγείας.

Αναφερόμενος στις πλαστικές επεμβάσεις σημείωσε πως χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή γιατί πρόκειται για υγιή άτομα που πρέπει να φύγουν υγιή και καλύτερα από πριν. Όμως το υψηλό κόστος διαμονής, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος των υπηρεσιών υγείας, δεν επιτρέπουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
 Εκ μέρους της HealthCare Cybernetics o κ. Ντ. Κωνσταντινίδης, διαχώρισε τον τουρισμό υγείας σε ιατρικό, οδοντιατρικό, ιαματικό, wellness – fitness και spa, αθλητικό, γαστρονομικό και προσβάσιμο τουρισμό. Σημείωσε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει διαχωρισμός των υπηρεσιών που καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, όπως οι επεμβάσεις βαριατρικής, ενώ θα πρέπει παράλληλα να ληφθεί μέριμνα για την ελεύθερη διακίνηση των ασθενών. Παρατήρησε ότι αρκετοί πάροχοι υπηρεσιών υγείας δεν προβάλλουν τις υπηρεσίες τουρισμού υγείας, ενώ ο κλασσικός ιαματικός τουρισμός δεν έχει ζήτηση πλέον, γιατί δεν έχει ανανεωθεί.

Προσπάθειες ενίσχυσης των υποδομών, οι οποίες είναι επαρκείς στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είπε ο κ. Κωνσταντινίδης, γίνονται στην Κρήτη, Ρόδο και Κέρκυρα. Τόνισε όμως ότι στα νησιά αντιμετωπίζονται προβλήματα εποχικότητας, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για την απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού τους χειμερινούς μήνες, στην περίπτωση που οι επενδύσεις θα αφορούν μόνο την τουριστική περίοδο. Σε ότι αφορά τις υπηρεσίες υγείας, εστιάστηκε στις πλαστικές επεμβάσεις, τις οφθαλμολγικές με laser lasik, την εξωσωματική γονιμοποίηση και την αιμοκάθαρση των νεφροπαθών.

Η διοργάνωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο επιχειρηματικών εκδηλώσεων του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου υπό τον τίτλο «Δύο έθνη: Αθήνα 2008- Λονδίνο 2009» που εστιάζονται στην ανάπτυξη κοινών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε θέματα υποδομών, χρηματοοικονομικής δραστηριότητας, real estate, τουρισμού κλπ.