Κλειδώνουν μέτρα ύψους €8 δισ. για το έλλειμμα

Μέσα στις επόμενες βδομάδες του Ιουνίου, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το πακέτο μέτρων αύξησης των εσόδων με στόχο την τήρηση της δέσμευσης που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του ECOFIN για μείωση του δημόσιου ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας, τα μέτρα θα επιβληθούν σε δύο δόσεις, η πρώτη από τον Ιούλιο και η δεύτερη από το φθινόπωρο.

Από τις αρχές Ιουλίου θα επιβληθούν αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης της βενζίνης, στα τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, στο φόρο ασφαλίστρων και πιθανότατα στη φορολογία των τσιγάρων και των τόκων από καταθέσεις, ομόλογα και ρέπος.

Επιπλέον, από τον Ιούλιο θα επιβληθεί φόρος 10% στα καρτοκινητά τηλέφωνα και θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει τη νομιμοποίηση των ηλεκτρονικών ψυχαγωγικών τεχνικών παιχνιδιών, με την επιβολή ετήσιου τέλους ανά παιγνιομηχάνημα.

Δεν αποκλείεται, εξάλλου, να επισπευσθεί και να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο το ήδη σχεδιαζόμενο μέτρο που αφορά στην ενίσχυση του κινήτρου που παρέχεται στους πολίτες για τη συλλογή αποδείξεων παροχής υπηρεσιών και λιανικής πώλησης. Η ενίσχυση του κινήτρου σχεδιάζεται να γίνει μέσω της προσθήκης νέων δαπανών σ’ αυτές που αναγνωρίζονται από την εφορία για έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

Στόχος μιας τέτοιας απόφασης θα είναι να τονωθούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ, ο ρυθμός μεταβολής των οποίων παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο.

Το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το δεύτερο πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει την αύξηση των συντελεστών αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, την κατάργηση φοροαπαλλαγών, την αύξηση των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών, την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά, την αυστηροποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης, τη νομιμοποίηση της κατοχής εκτάσεων του Δημοσίου από ορισμένες κατηγορίες ιδιωτών.

Επίσης, σχεδιάζεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα και το πάγωμα μισθών και συντάξεων για δεύτερη συνεχή χρονιά. Συνολικά από την εφαρμογή των μέτρων το υπουργείο προσδοκά έσοδα και εξοικονόμηση δαπανών άνω των 8 δισ. ευρώ στη διετία 2009-2010.

Ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε χθες είπε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί και το 2010, μέσω διαρθρωτικών κυρίως μέτρων, με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ, που αποτελεί και υποχρέωση της χώρας μας.
Ο κ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε και στο ρυθμό ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μικρότερος από αυτόν που είχαμε προβλέψει αρχικά», δηλαδή κάτω από 0,5% του ΑΕΠ.