Κλείνουν δημόσια ψυχιατρεία, ανοίγουν ιδιωτικά

Λίστες αναμονής και στροφή των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, προκάλεσε σε περιοχές της χώρας το κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρείων, στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης.

Ασθενείς που χρειάζονται ψυχιατρική βοήθεια μπορεί να περιμένουν έως και ένα χρόνο μέχρι να εισαχθούν, ενώ τα ράντζα έχουν διπλασιαστεί στα ψυχιατρικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων.

Την ίδια ώρα, οι ιδιωτικές κλινικές έχουν διπλασιάσει τη δυναμικότητά τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση. Τα παραπάνω ανέφεραν, μεταξύ άλλων, χθες οι πρόεδρος, αντιπρόεδρος και γραμματέας της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας κ. Νίκος Τζαβάρας, Βασίλης Κονταξάκης και Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, με αφορμή το 20ό Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής, το οποίο θα γίνει στη Χερσόνησο της Κρήτης από 14 έως 18 Μαϊου 2008.

Αναφερόμενοι στην κατάσταση που επικρατεί, οι ψυχίατροι τόνισαν ότι στα επτά ψυχιατρικά τμήματα που λειτουργούν σε νοσοκομεία της Αθήνας, η πληρότητα ανέρχεται στο 130% και σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς νοσηλεύονται στους διαδρόμους.

Την εικόνα επιδεινώνουν οι αναγκαστικές εισαγωγές ασθενών (εισαγγελικές παραγγελίες).

Το ποσοστό των εισαγωγών αυτών ανέρχεται στο 60% του συνόλου των εισαγωγών που γίνονται στα γενικά και στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Τα ποσοστά αυτά κρίνονται από τους ψυχιάτρους ως υπερβολικά, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες αναγκαστικής νοσηλείας των ψυχικά πασχόντων.

Ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές των ψυχιάτρων στα μείζονα ψυχοπαθολογικά προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών. Μεταξύ αυτών -είπαν- είναι το παρατεταμένο στρες, το οποίο έχει συσχετιστεί με σωματική νοσηρότητα (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση) και με αρκετές ψυχικές διαταραχές (αγχώδεις εκδηλώσεις, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια).