Κλείνουν επτά νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα

Εισήγηση-φωτιά στο συρτάρι του υπουργού Υγείας Αν. Λοβέρδου.

Σε ποια καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλό κόστος και προβλήματα στη διοίκηση.

Εισηγήσεις για κλείσιμο νοσοκομείων προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι έχει στο συρτάρι του, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της “ΜτΚ”, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Η εντολή της τρόικας είναι δεδομένη για τον χώρο της υγείας, που ζητά συμμάζεμα στις δαπάνες και αναδιάρθρωση. Στην εισήγηση προβλέπονται ακόμη και καταργήσεις κλινικών από τα νοσοκομεία που θα διατηρηθούν. Η έκθεση που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας βαθμολογεί τα νοσοκομεία της χώρας με ποσοτικά κριτήρια.

Από άποψη κόστους, μακράν όλων βρίσκεται το “Θεαγένειο” Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, όπου η νοσηλεία κοστίζει 853 ευρώ ημερησίως, όταν ο μέσος όρος στη χώρα είναι 322 ευρώ. Ακολουθούν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (447,18), το “Παπανικολάου” (470 ευρώ), το “Παπαγεωργίου” (400), το “Ιπποκράτειο” (354,91 ευρώ) και το “ΑΧΕΠΑ” (323,76 ευρώ).

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Εισηγήσεις για συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα -προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι- δέχεται το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της “ΜτΚ”, την ώρα που η κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατά 30%, εξαιτίας της αδυναμίας των πολιτών να καλύψουν τα έξοδα των ιδιωτικών κλινικών.

Για επτά νοσοκομεία -“Παπαγεωργίου”, “Παπανικολάου”, “ΑΧΕΠΑ”, “Γεννηματάς”, “Ιπποκράτειο”, “Άγιος Παύλος” και “Παναγία”- προτείνεται ενιαία διοίκηση, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για υποβιβασμό νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.

Οι εισηγήσεις που εξετάζει το υπουργείο Υγείας και βρίσκονται στη διάθεση της “ΜτΚ” προβλέπουν δημιουργία πέντε πυλώνων υπηρεσιών υγείας στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι μπορούν να έχουν ενιαία διοικητικά συμβούλια και είναι οι εξής:

  1. Νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”.
  2. Νοσοκομείο “Παπανικολάου”, στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν γυναικολογική κλινική, παιδιατρική και παιδοχειρουργική.
  3. “ΑΧΕΠΑ” και “Γ. Γεννηματάς”.
  4. “Ιπποκράτειο”, στο οποίο πρέπει να αφαιρεθούν τμήματα (π.χ. γυναικολογικά) και να προστεθούν άλλα (όπως π.χ. καρδιολογική μονάδα με δυνατότητα στεφανιογραφίας και λοιπών επεμβατικών μεθόδων και πνευμονολογικό).
  5. “Άγιος Παύλος”, το οποίο -εφόσον το ΙΚΑ ενσωματωθεί στο ΕΣΥ- θα συμπεριλάβει και το “ΙΚΑ Παναγίας”. Μέχρι να προχωρήσει αυτή η συγχώνευση, ως 5ος πυλώνας θα λειτουργήσει το Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο “424”, μετέχοντας και στο πρόγραμμα εφημεριών της πόλης.

Καμπανάκια για πέντε νοσοκομεία

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι μη ικανοποιητικές αποδοτικότητες εμφανίζουν και τα δευτεροβάθμια νοσοκομεία της περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη, όπως τα νοσοκομεία “Άγιος Παύλος”, “Γ. Γεννηματάς” και “Άγιος Δημήτριος” τα οποία παρουσιάζουν χαμηλή πληρότητα. Προτείνεται “να εξεταστεί σε σύντομο χρόνο ο μετασχηματισμός της λειτουργίας και του αντικειμένου τους” – ειδικά στην περίπτωση του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς” σε παιδιατρικό και του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων σε κέντρο φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης. Επίσης προτείνεται το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Λοιμωδών Νοσημάτων να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, με ολοήμερη λειτουργία, με παράλληλη προσθήκη δερματολογικών κλινικών. Για το νοσοκομείο “Θεαγένειο” προτείνεται η επέκτασή του, αλλά πρέπει να εξεταστεί το υψηλό κόστος ανά ημέρα νοσηλείας, που είναι 853 ευρώ (όταν ο μέσος όρος για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία είναι 414 ευρώ). Για το νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου” σχολιάζεται ότι απαιτείται βελτίωση της ολικής αποδοτικότητας, καθώς η διοίκηση και η διαχείριση των πόρων κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Στα νοσοκομεία στα οποία εντοπίζονται σημαντικά περιθώρια βελτίωσης ως προς τη διοίκηση και τη διαχείριση περιλαμβάνονται το “Ιπποκράτειο” και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Έρχεται “Καλλικράτης”

“Καμπανάκι” χτυπάει και για τα περισσότερα νοσοκομεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (πλην Κοζάνης και Κατερίνης), για τα οποία αναφέρεται ότι “εμφανίζουν χαμηλή πληρότητα η οποία κυμαίνεται στο 47%-60%, παρά το γεγονός ότι έχουν επάρκεια πόρων – με εξαίρεση το νοσηλευτικό προσωπικό”. Επίσης σημειώνεται ότι νοσοκομεία όπως της Έδεσσας, της Νάουσας, της Κοζάνης και των Γρεβενών “εμφανίζουν μέτριες επιδόσεις που οφείλονται σε διοικητικά και διαχειριστικά προβλήματα στα οποία χρειάζονται παρεμβάσεις και βελτιώσεις”. Προτείνεται δε η δημιουργία νοσοκομειακού συμπλέγματος (hospital trust) σε:

  • Βέροια – Νάουσα
  • Πτολεμαΐδα – Κοζάνη
  • Έδεσσα – Γιαννιτσά.

Επίσης προτείνεται το Γενικό Νοσοκομείο Γουμένισσας στο Κιλκίς να μετατραπεί σε κέντρο υγείας με ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και λίγες κλίνες βραχείας νοσηλείας, καθώς ο πληθυσμός του μπορεί να εξυπηρετηθεί από τα νοσοκομεία Κιλκίς και Γιαννιτσών τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

 

  • Οσονούπω οι αποφάσεις. Μπορεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος να διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις νοσοκομείων το 2011, επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν προβλέπεται σχετικό έσοδο στον προϋπολογισμό της ερχόμενης χρονιάς, και μπορεί να δήλωσε ότι η όποια συζήτηση για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις νοσοκομείων είναι πρόωρη, καθώς ο υγειονομικός χάρτης της χώρας, τον οποίο καταρτίζει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας θα είναι έτοιμος τον Μάρτιο, ωστόσο στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας υπάρχουν ήδη επαρκή δεδομένα για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας. “Ο υπουργός Υγείας έχει στα χέρια του όλα τα στοιχεία για να αποφασίσει τι παρεμβάσεις πρέπει να κάνει σε κάθε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας της χώρας” τονίζει στη “ΜτΚ” ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Μάριος Σαλμάς, που ερμηνεύει ως προσπάθεια να κερδηθεί πολιτικός χρόνος το γεγονός ότι ο κ. Λοβέρδος δεν ανακοινώνει ποια νοσοκομεία θα συγχωνευτούν.

 

Η βαθμολογία που θα κρίνει τους “μετεξεταστέους”

Η έκθεση που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας βαθμολογεί τα νοσοκομεία της χώρας με ποσοτικά κριτήρια. Στην περίπτωση που θα αποφασιστούν συγχωνεύσεις θεωρείται βέβαιο ότι θα ληφθούν υπ’ όψιν οι επιδόσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με βάση την αποδοτικότητα και το κόστος.

Σημαντικό στοιχείο για τις αλλαγές που θα αποφασιστούν μελλοντικά αποτελεί η αναλογία ασθενών ανά γιατρό και νοσηλευτή – ο μέσος όρος της χώρας είναι 84 και 51 αντίστοιχα.

Ως προς αυτό, στη διακεκαυμένη ζώνη βρίσκονται το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Παθήσεων (17 και 19 ασθενείς ανά γιατρό και νοσηλευτή αντίστοιχα) ο “Άγιος Παύλος” (93 και 47), το Νοσοκομείο Γουμένισσας. Αντιθέτως, οι παραπάνω δείκτες αποτυπώνουν τις ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και τον ιδιαίτερα υψηλό φόρτο εργασίας σε νοσοκομεία όπως το “ΑΧΕΠΑ” (103 ασθενείς ανά γιατρό και 76 ανά νοσηλευτή), το “Θεαγένειο” (85 και 79) και τα νοσοκομεία Δράμας (130 και 56), Ξάνθης (143 και 63), Καβάλας (140 και 62), γεγονός που δυσχεραίνει σημαντικά την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών υγείας.

Το προσωπικό

Σε επίπεδο νοσοκομείων της περιφέρειας, σημαντικές ελλείψεις στο σύνολο του προσωπικού παρατηρούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής (60,03%), στο Γενικό Νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” (65,04%) και το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας (69,77%), στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας “Μποδοσάκειο” (61,65%), το Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών (63,92%) και το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης (65,74%). Το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης των προβλεπόμενων θέσεων ιατρικού προσωπικού αντιστοιχεί στα νοσοκομεία Χαλκιδικής (73,44%) και Γρεβενών (65,28%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης των προβλεπόμενων θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού αντιστοιχεί στο ΑΧΕΠΑ (58,72%) και στο “Μποδοσάκειο” Πτολεμαΐδας (60,25%).

Σε ό,τι αφορά τις νοσοκομειακές κλίνες υψηλή πληρότητα παρουσιάζει το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου (84,3%), το “Θεαγένειο” (74,9%) και το Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης (74,8%). Αντίθετα, ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό κάλυψης παρουσιάζει το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης (27,8%). Τον υψηλότερο αριθμό νοσηλευθέντων παρουσιάζει το “Παπαγεωργίου” με 42.074 νοσηλευθέντες και ακολουθούν το “Γ. Γεννηματάς” με 15.713 και το Νοσοκομείο Κατερίνης με 15.354 νοσηλευθέντες.

Το κόστος

Από άποψη κόστους, μακράν όλων βρίσκεται το “Θεαγένειο” Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, όπου η νοσηλεία κοστίζει 853 ευρώ ημερησίως, όταν ο μέσος όρος στη χώρα είναι 322 ευρώ. Ακολουθούν τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης (447,18), “Παπανικολάου” (470 ευρώ), το “Παπαγεωργίου” (400), το “Ιπποκράτειο” (354,91 ευρώ) και το “ΑΧΕΠΑ” (323,76 ευρώ). Σε επίπεδο νομαρχιακών νοσοκομείων το υψηλότερο κόστος ημερήσιας νοσηλείας καταγράφεται στο Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου (350,63 ευρώ) και της Έδεσσας (314,58 ευρώ). Το μεγαλύτερο συνολικό κόστος ανά νοσηλευόμενο επίσης καταγράφεται στο “Θεαγένειο” (3.326 ευρώ έναντι 1.295 που είναι ο μέσος όρος της χώρας) αλλά και το Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης (1.867,06 ευρώ ανά νοσηλευθέντα). Ο μεγαλύτερος όγκος εργαστηριακών εξετάσεων (που συνήθως αυξάνουν πολύ το κόστος νοσηλείας) πραγματοποιείται στο Γ.Ν. Κομοτηνής “Σισμανόγλειο”, όπου εκτελούνται 212 εξετάσεις ανά ασθενή, και ακολουθούν το Νοσοκομείο Αφροδισίων (201), το Νοσοκομείο Γουμένισσας (166), το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης (126) και το Νοσοκομείο Κατερίνης (112). Σημειωτέον ότι ο μέσος όρος της χώρας είναι 86 εργαστηριακές εξετάσεις ανά νοσηλευόμενο.

 

ΤΑ ΝΟΣΟΣΚΟΜΕΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Νοσηλευθέντες ανά γιατρό / Νοσηλευθέντες ανά ασθενή
Μ.Ο. χώρας
/ 84,21 / 51,82

Αφροδισίων / 17,8 . 19,58

Γ.Ν. Σερρών / 61,39 / 22,82

Γ.Ν. Γουμένισσας / 61,17 / 34,32

Γ.Ν. Κοζάνης “Μαμάτσειο” / 88,06 / 34,46

Γ.Ν. Κιλκίς / 103,02 / 36,99

“Άγιος Παύλος” Θεσσαλονίκης / 92,23 / 47,05

Γ.Ν. Διδυμοτείχου / 142,99 / 63,45

Ελλείψεις σε προσωπικό:
Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής
60,03%

Γενικό Νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” 65,04%

Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας 69,77%

Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας 61,65%

Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών 63,92%

Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης 65,74%    

Υψηλή πληρότητα σε νοσοκομειακές κλίνες:
Γενικό νοσοκομείο Διδυμοτείχου
84,3%

Θεαγένειο 74,9%

Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης 74,8%

Χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης
Νοσοκομείο αφροδισίων και δερματικών παθήσεων Θεσσαλονίκης
27,8%

Ο υψηλότερος αριθμός νοσηλευθέντων
Παπαγεωργίου
42.074

Γ. Γεννηματάς 15.713

Νοσοκομείο Κατερίνης 15.354

Το ημερήσιο κόστος νοσηλείας (σε ευρώ)
Θεαγένειο
853

Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης 447,18

Παπανικολάου 470

Παπαγεωργίου 400

Ιπποκράτειο  354,91

Νοσοκομείο Διδυμοτείχου 350,63

ΑΧΕΠΑ 323,76

Νοσοκομείο Έδεσσας 314,58

Μέσος όρος χώρας 322

Μεγαλύτερο συνολικό κόστος  ανά νοσηλευόμενο
Θεαγένειο
3326

Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης 1.867,06

Μέσος όρος της χώρας 1295

Μεγαλύτερος όγκος εργαστηριακών εξετάσεων ανά ασθενή
Γ.Ν. Κομοτηνής “Σισμανόγλειο”
212

Νοσοκομείο Αφροδισίων 201

Νοσοκομείο Γουμένισσας 166

Νοσοκομείο ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης 126

Νοσοκομείο Κατερίνης 112

Μέσος όρος χώρας 86

 

Γνώμη

Πέντε απλά βήματα

Της Φανής Χαρίση

Το συμμάζεμα στην υγεία δεν αποτελεί ούτε εξίσωση για δυνατούς λύτες ούτε γρίφο. Η επίλυσή του είναι απλή, αν βέβαια υπάρχει πολιτική βούληση.

Πρώτον: Σε όλα τα νοσοκομεία πρέπει να εγκατασταθεί μηχανογράφηση. Είναι προφανές ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει η τοποθέτηση, για να μπορούν τα “τρωκτικά” να απομυζούν εκατομμύρια ευρώ μέσα από τις παραγγελίες. Δεν δικαιολογούνται οι ηγεσίες των υπουργείων όλων των κυβερνήσεων που δεν φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια για την τοποθέτηση του συστήματος.

Δεύτερον: Ενιαία κωδικοποίηση. Απίστευτο και όμως ελληνικό! Άλλους κωδικούς για φάρμακα και υλικά χρησιμοποιεί η αποθήκη ενός νοσοκομείου, άλλους η οικονομική υπηρεσία, άλλους τα τμήματα. Κοινώς, χάος! Και όχι μόνο. Αυτό το “σύστημα” έχει ως αποτέλεσμα να μπορούν εύκολα να κάνουν φτερά χειρουργικά αναλώσιμα και φάρμακα. Φυσικά χωρίς να μπορεί να κατηγορηθεί κανείς ως υπαίτιος της λαθροχειρίας.

Τρίτον: Βασικές τιμές. Η ηγεσία του υπουργείου μπορεί, κατόπιν διαπραγματεύσεων, να καταρτίσει τιμοκατάλογο, τον οποίο να τον κοινοποιήσει σε όλα τα νοσοκομεία.

Τέταρτον: Μείωση του μέσου όρου νοσηλείας ασθενών. Αυτό θα επιτευχθεί αν δεν σημειώνονται αγορές χειρουργικών αναλώσιμων αφού έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο ο ασθενής. Επιπλέον η πολυήμερη παραμονή εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους, όπως ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις κ.ά., κατ’ επέκταση παράταση του χρόνου νοσηλείας, άρα επιβάρυνση των ταμείων.

Πέμπτον: Έλεγχος στις δαπάνες όχι μόνο στη δημόσια υγεία αλλά και στην ιδιωτική. Προσέξτε τα νούμερα. Το 75% των ασθενών νοσηλεύεται στα δημόσια νοσοκομεία και το υπόλοιπο 25% στα ιδιωτικά. Όμως μόνο το 8% των εσόδων των ιδιωτικών νοσοκομείων προέρχονται από την τσέπη των ασθενών, ενώ το υπόλοιπο 92% προέρχεται από τα ταμεία! Μεγάλη πληγή αποτελούν επίσης οι τεράστιες διαφορές στις τιμολογήσεις μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων. Π.χ., στεντ σε δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης πωλούνταν 2.000 ευρώ και σε ιδιωτικό το ίδιο στεντ πωλούνταν 4.000 ευρώ!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στον χώρο της υγείας ρέει άφθονο χρήμα. Αναλογιστείτε ότι το 2009 η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας έφτασε τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ. Ιλιγγιώδες ποσό. Κι όπως έλεγε ένας φίλος γιατρός, “από την πολυφαρμακία έχουμε φτάσει εμείς οι γιατροί να σκοτώνουμε τους ασθενείς μας. Έχουμε πιο πολλούς νεκρούς και από τα τροχαία”. Κι ενώ όλα αυτά είναι γνωστά, ακόμη και οι τρόποι που τρώνε τα τρωκτικά, κανένας υπουργός Υγείας δεν κατάφερε το παραμικρό.

Η ευθύνη όμως είναι αποκλειστικά δική τους.

 

Τρία δισ. ευρώ μάς κοστίζει η λειτουργία των νοσοκομείων

Εξαιρετικά φιλόδοξη η δέσμευση για περικοπές 1,4 δισ. ευρώ το 2011

 

  • 1 δισ. ευρώ τα χρέη προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις στο πρώτο εννεάμηνο του 2010
  • 5,3 δισ. είναι τα συνολικά χρέη για φάρμακα
  • 1,4 δισ. ευρώ πρέπει να μειωθεί ο προϋπολογισμός της υγείας το 2011
  • 568 εκατ. εξασφαλίζονται από τη μείωση μισθών, επιδομάτων
  • 840 εκατ. ευρώ από περικοπές δαπανών που θα προκύψουν από την έγκαιρη πληρωμή των προμηθευτών του ΕΣΥ
  • 9% έχουν ξεφύγει οι συνολικές δαπάνες των νοσοκομείων

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Οι δαπάνες στην υγεία έχουν ξεφύγει. Το επανέλαβε τουλάχιστον πέντε φορές σε μία και μόνο ομιλία του ο υπουργός της Υγείας (ο λογιστής της ασθένειας, όπως ο ίδιος αποκαλεί εαυτόν) Ανδρέας Λοβέρδος.

Το πιστοποιούν και οι αριθμοί αλλά και τα στελέχη στον χώρο της υγείας – βρισκόμαστε στα προμνημονιακά επίπεδα του 2009. Κατόπιν τούτου, η δέσμευση για περικοπή 1,4 δισ. ευρώ το 2011 από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας μοιάζει, αν όχι ουτοπική, τουλάχιστον πολύ φιλόδοξη.

Ο στόχος που τέθηκε στις αρχές του έτους ήταν τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων να μειωθούν από 2,9 δισ. ευρώ του 2009 σε 2,6 δισ. ευρώ φέτος, ωστόσο, όπως ο ίδιος ο υπουργός εκτίμησε, η χρονιά θα κλείσει με δαπάνες κοντά στα τρία δισεκατομμύρια. “Αν συνεκτιμήσει κανείς και την κατανάλωση του στοκ των νοσοκομείων το πρώτο εξάμηνο του 2010, που ήταν 500 εκατ. ευρώ, θα καταλάβει ότι φέτος τα νοσοκομεία δαπάνησαν 600 εκατομμύρια περισσότερα από το 2009”, τονίζει στη “ΜτΚ” ο αρμόδιος τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Μάριος Σαλμάς, σχολιάζοντας δηκτικά: “Ο κ. Λοβέρδος θα καταφέρει να μειώσει τις δαπάνες αν… κλείσει τα νοσοκομεία”.

 

Χρέη προς προμηθευτές και φαρμακευτικές

Τα χρέη των νοσοκομείων μόνο για τον κλάδο των φαρμάκων και μόνο προς τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος ήταν τους πρώτους εννέα μήνες του 2010 1 δισ. ευρώ (από τα οποία εξοφλήθηκε μόνο το 6,8%). Μάλιστα από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο τα χρέη αυξήθηκαν κατά 41,2% ή 276 εκατ. ευρώ!

Ο σύνδεσμος εκτιμά ότι αν το χρέος συνεχίσει να αυξάνεται με αυτόν τον ρυθμό, στις 31 Δεκεμβρίου θα ανέλθει στο 1,3 δισ. ευρώ.

“Οι συνολικές δαπάνες τω νοσοκομείων έχουν ξεφύγει κατά 9%, αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο οι δαπάνες για προμήθειες μειώθηκαν, τουλάχιστον σε επίπεδο προμηθειών”, αναφέρει στη “ΜτΚ” ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστήμων και Υγείας Παύλος Αρναούτης. Παρ’ όλα αυτά, μόνο τα μέλη του συνδέσμου (193 εταιρείες) έχουν λαμβάνειν 540 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους. “Όταν ακόμη περιμένουμε τα ομόλογα για συνολικά χρέη στον κλάδο 5,3 δισ. ευρώ και όταν οι οφειλές του 2010 θα καταστούν ληξιπρόθεσμες το 2011, τι έκπτωση να δώσουμε; Αυτή τη στιγμή έχουν προχωρήσει ελάχιστοι διαγωνισμοί εξαιτίας των πολύ γραφειοκρατικών όρων, με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε να προμηθεύουμε με βάση τις παλαιές συμβάσεις. Με τέτοιες συνθήκες πώς μπορούμε να δώσουμε ανταγωνιστικές τιμές;”

Πού θα βρεθεί 1,4 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργού Υγείας, ο στόχος για το 2011 είναι να μειωθεί ο προϋπολογισμός της υγείας κατά 1,4 δισ. ευρώ (και το ποσό των 6,1 δισ. ευρώ, που ήταν ο προϋπολογισμός του υπουργείου, να συρρικνωθεί σε 4,7 δισ.) Από αυτά, τα 568 εκατ. εξασφαλίζονται από τη μείωση μισθών, επιδομάτων κτλ. στους εργαζόμενους των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, των νοσοκομείων και των εποπτευόμενων φορέων που έχει ήδη επιφέρει η εφαρμογή του μνημονίου. Το υπουργείο φιλοδοξεί να εξοικονομήσει ποσό 840 εκατ. ευρώ από περικοπές δαπανών που θα προκύψουν από την έγκαιρη πληρωμή των προμηθευτών του ΕΣΥ (περίπου 250 εκατ. ευρώ), από τη νέα φαρμακευτική πολιτική, όπως π.χ. είναι η χορήγηση συγκεκριμένου ποσοστού γενόσημων, από τον νέο τρόπο διάθεσης των περίφημων 89 ακριβών φαρμάκων κ.ά. (150 εκατ. ευρώ), από τη λειτουργία των ολοήμερων νοσοκομείων, καθώς και από ειδικές συμφωνίες των νοσοκομείων με τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ για την εξόφληση των λογαριασμών τους.

Εφικτός ο στόχος, αν…

Είναι εφικτός ο στόχος της περιστολής 1,4 δισ. ευρώ; Ναι, υπό προϋποθέσεις, απαντά ο Δημήτρης Γάκης, ο οποίος έχει βαθιά γνώση του χώρου της υγείας, τόσο ως γιατρός όσο και ως πρώην διοικητής ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, του ΑΧΕΠΑ. “Μπορεί να υπάρξει μείωση με απλές κινήσεις, αρκεί να υπάρχει διάθεση για σύγκρουση με κατεστημένα. Πρέπει να προχωρήσει τάχιστα ο νόμος για τις ηλεκτρονικές διαπραγματεύσεις των προμηθειών. Να δημιουργηθεί μια κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, που να κάνει όλες τις προμήθειες για όλα τα νοσοκομεία, βρίσκοντας τη χαμηλότερη τιμή στον κόσμο – ένα καλό παράδειγμα που μπορεί να ακολουθήσει η χώρα μας είναι αυτό του Ισραήλ. Σήμερα, για να εγκριθεί η χορήγηση υλικού σε έναν ασθενή, αυτός πρέπει να εισαχθεί στο νοσοκομείο και να νοσηλευτεί επί 15-20 μέρες μέχρι να εγκριθεί η δαπάνη από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας. Έτσι, για να βρει η ΕΠΥ ένα υλικό 50 ευρώ φθηνότερα, το νοσοκομείο πληρώνει πολύ περισσότερα για τις ημέρες νοσηλείας – αν το κόστος που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία είναι 74 ευρώ, το πραγματικό κόστος ημερήσιας νοσηλείας για τα νοσοκομεία είναι 200 ευρώ”.