Κλείνουν πάλι τις κάνουλες οι προμηθευτές

Χωρίς υλικά αφήνουν τα δημόσια νοσοκομεία οι προμηθευτές διεκδικώντας τα χρήματα που τους οφείλουν και τα οποία ξεπερνούν συνολικά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ένα ασαφές σχέδιο και με πολλά κενά.

 

Συνεχίζει την αναστολή παραδόσεων υλικού στα δημόσια νοσοκομεία ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας μέχρι και την Παρασκευή, ενώ αποφάσισε να προσφύγει στα όργανα της Ε.Ε. για την κακή εφαρμογή της οδηγίας 2000/35/ΕΚ για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές. Παράλληλα, ζητεί από τα μέλη του να συνεχίσουν να καταθέτουν αγωγές κατά των νοσοκομείων για την πληρωμή του κεφαλαίου και των τόκων των τιμολογίων που δεν έχουν εισπράξει.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας που είναι το μαζικότερο συλλογικό όργανο των προμηθευτών του ΕΣΥ, πρακτικά για όλα τα είδη πλην φαρμάκων. Εχει 140 ενεργά μέλη προς τα οποία οφείλεται το 60% του συνολικού χρέους των νοσοκομείων για όλα τα είδη πλην φαρμάκων, το οποίο ξεπερνά το 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνολικά τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων προς όλους τους προμηθευτές ξεπερνούν τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ!

Οπως αναφέρθηκε χθες «δεν είναι η πρώτη φορά που το κράτος αφήνει να συσσωρευτούν υπέρογκα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, για να αναγκαστεί στο τέλος να αναζητήσει τρόπους να τα διακανονίσει σωρευτικά. Τα μόνα που αλλάζουν είναι τα ποσά που αυξάνονται γεωμετρικά (1997/512 εκ. ευρώ , 2001/1.012 εκ. ευρώ , 2004/2,7 δισεκατομμύρια ευρώ και 2008/5,1 δισεκατομμύρια ευρώ )».

Ο πρόεδρος της ένωσης Παναγιώτης Στραβόλαιμος σημείωσε πως «στη συνάντηση όλων των προμηθευτών με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανασίου και Υγείας κ. Αβραμόπουλο, που έγινε την Πέμπτη 5/2/2009, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε ένα ξεκάθαρο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος. Αντίθετα υπήρχαν πολλές ασάφειες και κενά που για να συμπληρωθούν και να αποσαφηνιστούν θα απαιτήσουν πολύ χρόνο, παράλληλα δε, με πλήρη αδυναμία πρόβλεψης του τελικού αποτελέσματος».

ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ