Κλείνουν ραντεβού ακόμη και για τον Μάιο του 2008!

Ραντεβού τρεις μήνες μετά ή ακόμα και τον Μάιο του 2008 κλείνουν στους ασθενείς τα μεγάλα νοσοκομεία της Κρήτης, ενώ στα εξωτερικά ιατρεία ο αριθμός των ατόμων που εξυπηρετούνται καθημερινά φτάνει τους 70, ανά ειδικότητα.

Οι λίστες αναμονής είναι γεμάτες, οι ανάγκες αυξάνονται καθημερινά, ενώ τα κενά σε γιατρούς και προσωπικό είναι μεγάλα. Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν τα «γρήγορα ραντεβού» τις απογευματινές ώρες επί πληρωμή, όπου οι ασθενείς ξεμπερδεύουν μέσα σε μία εβδομάδα.

«Η ταλαιπωρία των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία, όπου καθημερινά επικρατεί κομφούζιο, ενισχύει τη λειτουργία των επί πληρωμή απογευματινών ραντεβού», λένε τα στελέχη των συλλόγων εργαζομένων και ο σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ στην Κρήτη Κυριάκος Θεοδωσάκης.

Σε τρεις μήνες

Στα απογευματινά ιατρεία, όπως λένε, «κάνεις ένα τηλεφώνημα και σου λένε έλα σε μία εβδομάδα ή 15 ημέρες, ενώ στα τακτικά για το ίδιο ιατρείο παίρνεις ραντεβού σε τρεις μήνες. Εκ των πραγμάτων αναγκάζεσαι να βρεις χρήματα και να πας στα απογευματινά».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου κ. Γ. Χονδρολουμάκης κάνει λόγο για «τριτοκοσμικές» σκηνές στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ η εικόνα αυτή συναντάται και σε άλλα νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης αποτελεί το ενδοκρινολογικό του Βενιζέλειου νοσοκομείου, στο οποίο δεν κλείνονται πλέον νέα ραντεβού λόγω έλλειψης γιατρών.

Στο οφθαλμολογικό ιατρείο τα ραντεβού είναι κλεισμένα μέχρι τον Μάιο του 2008, ενώ κάθε μέρα εξετάζονται περισσότερα από 70 άτομα.

Στο διαβητολογικό δεν υπάρχει διαθέσιμο ραντεβού νωρίτερα από τον Απρίλιο του 2008, ενώ στο καρδιολογικό τμήμα οι ασθενείς παραπέμπονται για να εξεταστούν ύστερα από δύο μήνες.

Τα πράγματα είναι καλύτερα με το ορθοπεδικό, το χειρουργικό, το παθολογικό, το ΩΡΛ και το πνευμονολογικό, καθώς τα ραντεβού κλείνονται εντός του τρέχοντος μήνα.

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν όμως και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, το οποίο «σηκώνει» το μεγαλύτερο βάρος της περίθαλψης στην Κρήτη.

Στο ενδοκρινολογικό τμήμα δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού μέχρι τον Δεκέμβριο.

Στο οφθαλμολογικό στις 3 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα νέα ραντεβού που πλέον θα κλείνονται για το 2008, ενώ στο ορθοπεδικό ιατρείο για μια απλή εξέταση ο ασθενής θα περιμένει 10 ημέρες.

Αν όμως πρόκειται για εξέταση οστικής μάζας, τα ραντεβού κλείνονται για το 2008.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ