Kλείνουν ραντεβού για εξετάσεις το… 2009!

Απιαστο όνειρο» έχουν γίνει τα ραντεβού για εξετάσεις σε δημόσια νοσοκομεία. Το ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας) της υπομονής ζητά από τους πολίτες να περιμένουν… μέχρι και 6 μήνες για να κάνουν μια απλή ιατρική εξέταση! Η τριτοκοσμική κατάσταση, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, προσφέρει… χρυσές δουλειές στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμη κι αν οι τιμές είναι για πολλούς «τσουχτερές», αυτή η λύση ανάγκης αποτελεί συχνά μονόδρομο για τους πολίτες. «Τηλεφώνησα στο Ιπποκράτειο για να κλείσω ραντεβού στο Παιδοενδοκρινολογικό Τμήμα, όπου χρειάζεται να εξεταστεί ο γιος μου. Η απάντηση που πήρα ήταν να καλέσω την… 1η Δεκεμβρίου για να κλείσω ραντεβού για τη νέα χρονιά, δηλαδή για το 2009! Είναι εξωφρενικό», κατήγγειλε έξαλλος στον «Α» ασφαλισμένος του OΓΑ.

Στο ίδιο νοσοκομείο, ο ασθενής που θα καλέσει σήμερα για να κλείσει ραντεβού για επέμβαση καταρράκτη δε θα πρέπει να μείνει έκπληκτος γι’ αυτό που θα ακούσει: για να υποβληθεί σε μια τέτοια επέμβαση, θα κληθεί να ξανατηλεφωνήσει στις 20 Αυγούστου, διότι τότε ξεκινούν να προγραμματίζονται τα ραντεβού για Σεπτέμβριο, Oκτώβριο και Νοέμβριο! Oπως λένε οι ίδιοι οι γιατροί, οι λίστες… της ντροπής είναι ακόμη πιο μεγάλες από αυτό που φαίνεται, αφού το… τρικ με τον προγραμματισμό των ραντεβού ανά 2-3 μήνες κάνει τις εξετάσεις να φαίνονται λίγο πιο κοντινές…

«Κόκκινη κάρτα»

Η ταλαιπωρία… χτυπάει κόκκινο για τους πολίτες που επιχειρούν να κανονίσουν ραντεβού για εξετάσεις ή χειρουργεία, αφού σε αρκετές περιπτώσεις η αναμονή ξεπερνά τους 7 μήνες! Ιώβεια υπομονή πρέπει να δείξουν οι γονείς που θέλουν να επισκεφτούν το Παιδογαστρεντερολογικό Τμήμα στο ΑΧΕΠΑ για να εξεταστεί το παιδί τους. Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορέσουν να βρουν ραντεβού για τον Oκτώβριο. Το τμήμα, όπως ενημερώθηκε ο «Α» από το νοσοκομείο, θα κάνει… καλοκαιρινές διακοπές κατά το τρίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος. Oι ενδιαφερόμενοι, δηλαδή, θα πρέπει να τηλεφωνήσουν την 1η Σεπτεμβρίου και τότε θα κλείσουν ραντεβού για κάποια ημερομηνία από τον Oκτώβριο και μετά. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Παιδονευρολογικό του ΑΧΕΠΑ, όπου το πιο κοντινό ραντεβού για επίσκεψη κλείνεται αυτές τις μέρες για… τις 30 Σεπτεμβρίου.

«Γολγοθάς» είναι και η προσπάθεια για εξεύρεση ορθοπεδικού σε δημόσιο νοσοκομείο. Για μια απλή ορθοπεδική εξέταση χεριού στο «Γ. Παπανικολάου», ο ενδιαφερόμενος είναι υποχρεωμένος να καλέσει μετά τις 20 Αυγούστου για να κλείσει ραντεβού για το Σεπτέμβριο. Σε περίπτωση, μάλιστα, που χρειαστεί να υποβληθεί σε επέμβαση, θα πρέπει και πάλι να επιδείξει υπομονή, αφού για να προγραμματιστεί το χειρουργείο είναι απαραίτητο να ξεπεράσει όλους τους… σκοπέλους και να εξεταστεί πρώτα από ορθοπεδικό. Λίγο πιο… τυχεροί είναι οι ασθενείς που σκοπεύουν να κάνουν επέμβαση καταρράκτη, αφού στο ίδιο νοσοκομείο καλούνται να τηλεφωνήσουν στις 15 Ιουλίου, ώστε να χειρουργηθούν μέσα στον Αύγουστο. Και για όσους αυτές οι ημερομηνίες φαντάζουν μακρινές και θα ήθελαν να επισκεφτούν έναν οφθαλμίατρο ή ορθοπεδικό -επί πληρωμή- στο πλαίσιο της λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων του νοσοκομείου, αυτό είναι αδύνατον. Στο «Γ. Παπανικολάου» ο θεσμός υπολειτουργεί και στα απογευματινά ιατρεία δεν υπάρχουν οι ειδικότητες ορθοπεδικού και οφθαλμίατρου. Αναμονή… περιμένει και όσους προσπαθούν να κλείσουν ραντεβού στον «Αγιο Δημήτριο». Για παράδειγμα, μια απλή οφθαλμολογική εξέταση δεν μπορεί να γίνει πριν από τις 11 Αυγούστου. Απελπιστική είναι γενικότερα η κατάσταση για όσους επιχειρούν να εξεταστούν σε κάποιο από τα «δημοφιλή» εξωτερικά ιατρεία ή να χειρουργηθούν από γνωστό γιατρό. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο τραγικά, όταν πρόκειται για ογκολογικούς ασθενείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναμονή υπάρχει ακόμη και στο Θεαγένειο για τη διενέργεια ορισμένων εξειδικευμένων εξετάσεων (π.χ. στο Τμήμα Ραδιοϊσοτόπων).

«Αιμορραγούν» στην περιφέρεια

Από… ακατάσχετη αιμορραγία υποφέρουν τα νοσοκομεία της επαρχίας και μαζί τους οι πολίτες που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες τους. Πολλά χρήσιμα για ιατρικές εξετάσεις μηχανήματα δεν υπάρχουν. Το «εξειδικευμένο προσωπικό» αποτελεί άγνωστη λέξη σε αρκετές περιπτώσεις. Η αδιαφορία των αρμοδίων δεν έχει τέλος… Αποτέλεσμα, οι κάτοικοι της περιφέρειας -και μάλιστα όχι μόνον απομακρυσμένων περιοχών, αλλά και πρωτευουσών νομών της Βόρειας Ελλάδας- να «μεταναστεύουν» για ιατρικούς λόγους. Ακόμα και για σχετικά απλές διαγνωστικές εξετάσεις ή επεμβάσεις, οι πολίτες δεν έχουν επιλογές. Oι κάτοικοι της Βέροιας και των γύρω περιοχών δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε υπερηχογράφημα θυρεοειδούς! Η απάντηση που παίρνει κάποιος για να υποβληθεί στη συγκεκριμένη εξέταση από το νοσοκομείο της Βέροιας είναι: «Απευθυνθείτε στο νοσοκομείο Εδεσσας ή Γιαννιτσών». Κι αυτό, επειδή ο υπέρηχος που κάποτε λειτουργούσε, χάλασε και δεν αντικαταστάθηκε ποτέ!

Στο νοσοκομείο Νάουσας, όπου επίσης δε γίνονται υπέρηχοι, κάποιοι νομίζουν ότι ο κόσμος μπορεί να εξυπηρετηθεί στο νοσοκομείο Βέροιας -φαίνεται πως δεν έχουν ενημερωθεί ότι δε διαθέτει μηχάνημα- και τον παραπέμπουν είτε εκεί είτε σε ιδιώτη! Oσο για τις μαστογραφίες, που πρόσφατα ξεκίνησαν να γίνονται στο νοσοκομείο της Νάουσας, οι γυναίκες που ενδιαφέρονται θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον ώς το Σεπτέμβριο. Μικρότερη είναι η αναμονή στο νοσοκομείο της Εδεσσας, όπου ραντεβού για υπέρηχο θυρεοειδούς κλείνονται για τον Αύγουστο, αλλά οι γυναίκες που πρέπει να κάνουν μαστογραφία παραπέμπονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Ταλαιπωρία και στο ΙΚΑ

Oγκώδεις λίστες αναμονής συναντούν και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ. Στην υπηρεσία προγραμματισμού ιατρικής επίσκεψης, στο γνωστό «184», καλούν για ραντεβού (τις ώρες 7: 30 – 17:30) όσοι θέλουν να εξεταστούν από γιατρούς του ιδρύματος. Oμως, και στο ΙΚΑ οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε αρκετές ειδικότητες, αλλά και νοσηλευτών -σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό- βρίσκονται στη «ρίζα» του προβλήματος.

Ενδοκρινολόγος στο ΙΚΑ Αγίου Δημητρίου, στην Ιωνος Δραγούμη, δεν υπάρχει πια. Στα ιατρεία της οδού Αγγελάκη κα της Πύλης Αξιού τα ραντεβού έχουν κλειστεί για όλο τον Ιούλιο και απομένει να βρει κανείς για τον Αύγουστο. Το ίδιο ισχύει και για οφθαλμολογική εξέταση στο ΙΚΑ Καλαμαριάς. Απαραίτητη προϋπόθεση, για να μπορέσει κανείς να κλείσει ραντεβού, είναι βέβαια να τηλεφωνήσει πολύ νωρίς το πρωί, αρκεί να… πιάσει γραμμή. Την τύχη με το μέρος τους φαίνεται να έχουν κάποιοι άλλοι ασφαλισμένοι, τουλάχιστον γι’ αυτήν τη χρονική περίοδο. Μια ασφαλισμένη μπορεί να βρει ακόμη και αυθημερόν ραντεβού για εξέταση σε γυναικολόγο στο ΙΚΑ Ακροπόλεως, ενώ εξίσου εύκολο είναι να βρει κανείς και παιδίατρο.