Κλείνουν τα ταμεία του Νοσοκομείου Βόλου οι γιατροί

/>

Από τις 13 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο Πανελλαδικής κινητοποίησης
03/02/2012, 16:10

Σε κινητοποίηση που στοχεύσει στο «αδύνατο» σημείο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, προχωρούν από τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, οι νοσοκομειακοί γιατροί, που σκοπεύουν να «μπλοκάρουν» τα ταμεία, ώστε οι πολίτες να μην πληρώνουν το αντίτιμο των 5 €, αλλά και το κόστος των εξετάσεων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση του συστήματος δημόσιας υγείας, που κατήγγειλαν ότι στοχεύει το υπουργείο, καθ’ υπόδειξη της τρόικας.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας, παρουσία του προέδρου Νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας, Παναγιώτης Μοσχοτζόπουλος, επισήμανε ότι η κινητοποίηση, έχει δύο στοχεύσεις: Αρχικά να κρατηθούν ανοιχτά τα Νοσοκομεία, διότι, όπως ανέφερε «η κυβέρνηση αποσκοπεί είναι να κλείσει τα δημόσια Νοσοκομεία, να διαλύσει τη δημόσια περίθαλψη στη χώρα μας και εμείς προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε ανοιχτά τα Νοσοκομεία».
Δεύτερη στόχευση είναι οι κινητοποιήσεις να στραφούν εναντίων του μηχανισμού που έχει στήσει η κυβέρνηση, αφενός μεν για να εισπράττει τα 5 € και όλες τις υπόλοιπες εξετάσεις από τους ασθενείς, αφετέρου μέσω των διοικητικών μηχανισμών να προχωρεί σε περικοπές.
Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, χαρακτήρισε «casus belli», την περίπτωση που το Υπουργείο τολμήσει να πειράξει το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο, καθώς όπως πρόσθεσε «χάσαμε τουλάχιστον 30% από τους μισθούς μας και οι εφημερίες συμπαρασύρονται από τους βασικούς μισθούς». Σε περίπτωση που αποτολμήσουν να πειράξουν το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο θα είναι αιτία πολέμου, προειδοποίησε.
Όσον αφορά στις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών για το 5 €, ο κ. Βαρνάβας δήλωσε ότι σε συνεργασία με δήμους, εργατικά κέντρα, φορείς πολιτών και με κάθε πολίτη, «θα αποκλείσουμε τα ταμεία σε ένα αποκλεισμό διαρκείας, διότι και δίκαιο είναι και πονάει και τσούζει και τις διοικήσεις. Προσπαθούμε να διαλύσουμε τον μηχανισμό αυτό που καταδυναστεύει τους πολίτες». Οι γιατροί θα ξεκινήσουν από τον αποκλεισμό των ταμείων, έπειτα θα προχωρήσουν σε καταλήψεις των διοικήσεων, μετά των Υ.ΠΕ και μετά του υπουργείου, έχοντας δύο αιτήματα: Να μην πληρώνουν οι πολίτες όταν έρχονται στο Νοσοκομείο και να υπάρχει ασφαλής εφημέρευση και οι γιατροί να πληρώνονται έγκαιρα για την δουλειά που προσέφεραν.
Σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου, Αριστείδη Ζαχαρόπουλο, ο Δημ. Βαρνάβας δήλωσε ότι πληροφορήθηκε ότι η λειτουργία του Νοσοκομείου Βόλου και των Κέντρων Υγείας της Μαγνησίας το 2012, θα είναι προβληματική, καθώς το κονδύλι που θα διατεθεί είναι χαμηλότερο απ’ ότι το 2011 «πράγμα που σημαίνει ότι με τεράστιες δυσκολίες και περικοπές θα βγουν οι εφημερίες, αν κι αυτές μπορούν να βγουν», όπως ανέφερε ο γιατρός.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, επισημάνθηκε προς τον διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου, ότι δεν μπορούν να αποδεχτούν το χαμηλό κονδύλι από το υπουργείο και ότι οι διοικήσεις δεν μπορούν να είναι πειθήνια όργανα του Υπουργείου και απλά να εκτελούν εντολές. Ακόμη τόνισαν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και το γεγονός ότι, εκτός ότι αποχωρεί μόνιμο προσωπικό που δεν αναπληρώνεται, υπάρχει και το τεράστιο ζήτημα ότι δεν προσλαμβάνεται ούτε καν επικουρικό προσωπικό. «Παρ’ ότι είμαστε αντίθετοι σ’ αυτό το θεσμό, θεωρούμε ότι τουλάχιστον περιστασιακά μπορεί να σώσει την κατάσταση μέχρι πιέζοντας απ’ όλες τις πλευρές να καταφέρουμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση», ανέφερε ο κ. Βαρνάβας.
Τέλος, επισήμανε ότι στο Νοσοκομείο Βόλου υπάρχουν ελλείψεις, υλικών, όπως και σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας και υπογράμμισε ότι οι γιατροί ζητούν μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία με όλους τους φορείς και πολίτες για να δημιουργηθεί ένα μέτωπο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας Παν. Μοσχοτζόπουλος δήλωσε ότι η κρίση φαίνεται στην οφθαλμολογική και ορθοπαιδική κλινική, που υπάρχει έλλειψη υλικών για ψυχρά και χρόνια περιστατικά. «Τα κενά των κλινικών που υπάρχουν τώρα και θα ενταθούν το 2012 θα φέρουν κατάργηση ακόμη και ολόκληρων κλινικών. Οι γιατροί δεν είναι υπεράνθρωποι, χρειάζεται η υγεία σοβαρή χρηματοδότηση», ανέφερε.