Κλείσιμο του ΓΝ Γουμένισσας δια της ….εφημεριακής διάλυσής του

div style=”margin: 0cm 0cm 3pt”>Οι νοσοκομειακοί ιατροί του ΓΝ Γουμένισσας καταγγέλλουν στο λαό της Παιονίας, την ΟΕΝΓΕ και όλους τους φορείς της περιοχής, τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται, για την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του νοσοκομείου και τη διαφαινόμενη κατάργησή του στο άμεσο μέλλον.

Η τελική φάση ακρωτηριασμού του Νοσοκομείου ξεκίνησε με την κατάργηση 2 κλινικών (Παιδιατρική και Γυναικολογική), από την πλειοψηφία του απερχόμενου ΔΣ του νοσοκομείου καθώς και η κατάργηση οργανικών θέσεων, ναρκοθετώντας οποιαδήποτε μελλοντική πορεία του ιδρύματος. Στη συνέχεια, η νέα διοίκηση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Κιλκίς- Γουμένισσας, παρά τις όποιες υποκριτικές δηλώσεις για δήθεν στήριξη των λειτουργιών του νοσοκομείου διαμέσου της αμοιβαίας «συνεργασίας» επιβάλλει ήδη από το Δεκέμβριο:
 
1. Την υποχρεωτική πλήρη εφημεριακή απασχόληση του μοναδικού εναπομείναντος Παιδιάτρου-μετά την παραίτηση του δεύτερου ιατρού- στο νοσοκομείο Κιλκίς, αφήνοντας ολόκληρη την περιοχή της Παιονίας ακάλυπτη για τα έκτακτα παιδιατρικά περιστατικά, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον παιδιατρικό πληθυσμό της περιοχής. Γίνεται έτσι η Γουμένισσα, η μοναδική ίσως περιοχή πανελληνίως που σκανδαλωδώς δεν υπάρχει εφημερεύων Παιδίατρος καμία ημέρα του μήνα.
2. Υποχρεώνει και τους 2 Ιατρούς που «κρατούν όρθια» τη Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου (διενεργούνται περισσότερα από 200 προγραμματισμένα χειρουργεία κατ’ έτος) να μετακινηθούν και να πραγματοποιήσουν το σύνολο των εφημεριών τους στο Ν. Κιλκίς, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο της κλινικής στη Γουμένισσα αφού δεν θα μπορούν να υποστηρίζουν πια τους χειρουργημένους ασθενείς. Μάλιστα, ο ένας χειρουργός είναι ο ίδιος ο Συντονιστής Διευθυντής της Κλινικής αποτελώντας κατάφωρη παραβίαση κανόνων λειτουργίας, δεοντολογίας, κοινής λογικής, ίσως και νομιμότητας.
3. Υποχρεώνεται ο μοναδικός καρδιολόγος του ΓΝ Γουμένισσας να εφημερεύει σχεδόν όλες τις φορές στο Ν. Κιλκίς και μάλιστα υπερβαίνοντας κατά πολύ το όριο των 6 μηνών που υποχρεώνει η σχετική ρύθμιση.
4. Ο μοναδικός Γυναικολόγος, εφημερεύει όλες τις ημέρες στο Ν. Κιλκίς.
5. Μειώνεται ο αριθμός των εφημεριών για τους Οδοντιάτρους και το Δερματολόγο του Νοσοκομείου.
6. Περικόπτει συνολικά, αριθμό εφημεριών ετοιμότητας από όσους γιατρούς δεν μετατρέπουν κάποιες από αυτές σε ενεργείς, αντί να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα της σχετικής υπουργικής ρύθμισης για πρόσθετη εφημεριακή κάλυψη έως 9% του συνόλου των εφημεριών.  
Οι μεθοδεύσεις αυτές, αποτελώντας μονομερή απόφαση του Διοικητή –συνεπικουρούμενος δυστυχώς από την Ιατρική Υπηρεσία και τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ν. Κιλκίς, σε μια αντιδεοντολογική-αντισυναδελφική διάθεση-, συνοδεύονται βέβαια από φαιδρές επιθέσεις για το ρόλο του νοσηλευτικού ιδρύματος που αφού πρώτα κάνουν ότι μπορούν για να το αποδυναμώσουν και να απαξιώσουν τη υγειονομική προσφορά του στο λαό της Παιονίας μετά επικαλούνται τις λειτουργικές αδυναμίες του για τις οποίες οι ίδιοι είναι συνυπεύθυνοι με στόχο τη διάλυση και το οριστικό κλείσιμο του.
Που είναι λοιπόν το «πλεονάζον» ιατρικό προσωπικό που θα στηρίξει τα νοσοκομεία που υπολειτουργούν;. Σίγουρα τέτοιο προσωπικό δεν υπάρχει στην περιοχή μας. Φαίνεται έτσι καθαρά ότι η διασύνδεση των νοσοκομείων υπό κοινή διοίκηση και η δήθεν συνεργασία τους για το κοινό καλό, λειτουργεί απλώς ως υποκριτικό πρόσχημα για να γίνει «η βρώμικη δουλειά» δηλαδή η συγκέντρωση και απορρόφηση υγειονομικού δυναμικού, αφήνοντας στη τύχη τους πολίτες της «περιφέρειας», με καταστροφικές επιπτώσεις για ολόκληρη την περιοχή. Πιθανώς κάποιοι να έχουν μύχιες ελπίδες για το κλείσιμο του ΓΝ Γουμένισσας. Όμως, τα νοσοκομεία δεν είναι «μαγαζιά» κανενός για να τα ανοίγει και να τα κλείνει, υφίστανται γιατί εξυπηρετούν συγκεκριμένες αυξανόμενες υγειονομικές ανάγκες. Ο υγειονομικός όπως και ο κοινωνικός κανιβαλισμός ποτέ δεν λύνει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Για τις ελλείψεις του νοσοκομείου Κιλκίς δεν φταίει η οριακή λειτουργία του ΓΝ Γουμένισσας, αλλά η τραγική έλλειψη πόρων που πρέπει να διεκδικηθούν για το σύνολο της περιοχής. 
Ο διοικητής κ. Χατζησάββας, «βασιλικότερος των βασιλέων», θα είναι εκείνος που φαίνεται ότι θα επωμιστεί το βάρος της παράδοσης στην …επόμενη διοίκηση και το λαό της περιοχής, λιγότερων υγειονομικών μονάδων από αυτές που παρέλαβε, το ίδιο υποβαθμισμένες και αυξάνοντας τα υγειονομικά … αδιέξοδα των χρηστών υγείας. Μόνη λύση αποτελεί η κινητοποίηση των πολιτών και των φορέων για την υπεράσπιση και αναβάθμιση των υγειονομικών παροχών στο Νομό Κιλκίς.
11-1-12
                Η Νοσοκομειακή Επιτροπή του ΓΝ-ΚΥ Γουμένισσας