Κλειστά παραμένουν 200 κρεβάτια

Με… κορδέλες και παχιές υποσχέσεις απαντά η κυβέρνηση στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού

Κόβοντας κορδέλες σε εγκαίνια για νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και υποσχέσεις για εκπαίδευση νέου προσωπικού προσπαθεί ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος να «σκεπάσει» το εκρηκτικό πρόβλημα των ελλείψεων και των κλειστών ΜΕΘ που κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές.

Οπως κατάγγειλε χτες η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) ενώ η χώρα μας χρειάζεται 2.000-3.000 κλίνες ΜΕΘ διαθέτει μόλις 500, ενώ την ίδια στιγμή περισσότερα από 200 κρεβάτια (με κόστος εξοπλισμού της τάξης των 150.000 ευρώ το καθένα) είναι έτοιμα προς χρήση, αλλά δε λειτουργούν εξαιτίας απογύμνωσης από γιατρούς και νοσηλευτές. Για να λειτουργήσουν άμεσα τα 200 κρεβάτια χρειάζονται 600 προσλήψεις. «Οι ΜΕΘ επιτελούν σπουδαίο έργο, σώζοντας 4 στους 5 οριστικά “χαμένους” από την κλασική ιατρική – ένα διεθνώς ζηλευτό ποσοστό, με δεδομένους τους υπάρχοντες παλαιούς χώρους και τον προβληματικό εξοπλισμό» τονίζει η ΕΕΕΘ.

Αύριο η ΕΕΕΘ κάνει Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο του ΝΙΜΤΣ, ώρα 3 μμ, στη διάρκεια της οποίας θα παρθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις, με κυριότερο αίτημα τις προσλήψεις προσωπικού και τη θεσμοθέτηση οργανογράμματος των κανόνων λειτουργίας των ΜΕΘ.

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα γίνει με τις κλειστές ΜΕΘ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αφού επανέλαβε τα περί σπασίματος των διαδικασιών εκτός ΑΣΕΠ, δήλωσε στην «Καθημερινή» (24.2.2008): «Αυτή την ώρα που μιλάμε, 600 άτομα εκπαιδεύονται μόνο για τις ΜΕΘ». Επίσης, χτες ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στη νέα πτέρυγα που εγκαινίασε στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής – μεταξύ των άλλων – θα λειτουργήσει ΜΕΘ έξι κλινών, νέο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, νέα εξωτερικά ιατρεία και δύο νέες χειρουργικές αίθουσες.

Τα κονδύλια όμως του προϋπολογισμού δεν επαρκούν ούτε για την πρόσληψη 600 συνολικά ατόμων στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων…