Κλειστές κλίνες εντατικής ακόμη και στην Αθήνα

Στα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή επιμένουν οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) σχετικά με τις κλειστές κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) της χώρας. Παρά την επικοινωνιακού χαρακτήρα επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον τους το υπουργείο Υγείας, οι υπεύθυνοι της ΕΕΕΘ τονίζουν ότι 156 κλίνες εντατικής παραμένουν κλειστές σε όλη τη χώρα, ενώ κλειστές κλίνες υπάρχουν και στο λεκανοπέδιο, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην “Α” ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Απ. Αρμαγανίδης, τα στοιχεία της ΕΕΕΘ λένε ότι τον Ιανουάριο του 2009, σήμερα δηλαδή, υπάρχουν 9 κλειστές λειτουργικές κλίνες ΜΕΘ, δηλαδή κλίνες που δεν λειτουργούν μόνο λόγω έλλειψης προσωπικού, και 10 κλειστές κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες στερούνται και στοιχείων εξοπλισμού. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν και 27 κλειστές κλίνες σε μονάδες αυξημένης φροντίδας.

Ο Απ. Αρμαγανίδης εκφράζει την έκπληξή του για την αντίδραση του υπουργείου Υγείας “σε γνωστά σε όλους μας στοιχεία μας” και παραδέχεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει από το καλοκαίρι του 2008 σε προσλήψεις προσωπικού στις ΜΕΘ, αλλά τονίζει ότι η αύξηση των απολύτων αριθμών δεν αλλοιώνει το γεγονός ότι περισσότερο από το 20% των κλινών ΜΕΘ είναι κλειστές.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το υπουργείο Υγείας ενοχλήθηκε καθώς ο Δημ. Αβραμόπουλος είχε δηλώσει κάποτε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα του 2007 θα είχαν ανοίξει όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας στη χώρα και τα στοιχεία της έρευνας της ΕΕΕΘ υπενθυμίζουν αυτές τις δεσμεύσεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΕΕΘ σε απάντηση του υπουργείου Υγείας: “Με έκπληξη διαβάσαμε την απαράδεκτη ανακοίνωση του γραφείου τύπου του υπουργείου Υγείας στις 23/1/2009 σχετικά με τη συνέντευξη τύπου που έδωσε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) στο πλαίσιο διημερίδας με θέμα «Καμπάνια για τη βελτίωση της επιβίωσης των βαρέως πασχόντων ασθενών με σήψη».

Για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους, η ανακοίνωση αναφέρεται απλά και αόριστα σε «δηλώσεις του ιατρού κ. Μαυρομμάτη» και όχι ως όφειλε «στα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας και ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εταιρείας εντατικολόγος κ. Μαυρομμάτης, αναπληρωτής διευθυντής του ΕΣΥ».

Αποσιωπά όσα στατιστικά στοιχεία παρουσιάστηκαν και παραποιεί όσα ανέφερε ο κ. Μαυρομμάτης κατηγορώντας τον ότι μίλησε για «δυνητικούς θανάτους χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση». Τα πραγματικά αξιόπιστα στοιχεία της έρευνας και όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΕΘ εδόθησαν στους δημοσιογράφους και υπάρχουν στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου, ακόμη και των Εισαγγελικών Αρχών. Αναρωτήθηκε όμως κανείς εάν ο εισαγγελέας διαπιστώσει ότι πέθανε έστω και ένας ασθενής λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ προς τα πού πρέπει να αναζητήσει τις ευθύνες ;

Τον Νοέμβριο του 2007 σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μαυρομμάτης (ως πρόεδρος της εταιρείας των εντατικολόγων πάντα) είχε ανακοινώσει παρόμοια στοιχεία από την προηγούμενη καταγραφή της ΕΕΕΘ για την κατάσταση στις Εντατικές. Τότε το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωση του αναγνώρισε τη σημασία του προβλήματος των Εντατικών και υποσχέθηκε ότι θα λυθεί μέχρι τα Χριστούγεννα (του 2007!). Ένα χρόνο μετά έχουν γίνει σαφώς κάποια βήματα, αλλά το πρόβλημα παραμένει οξύτατο. Μια Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία δεν έχει ως στόχο ούτε να απαξιώσει, ούτε να διαφημίσει τις όποιες κυβερνητικές ενέργειες. Οφείλει αντίθετα να καταδείξει το πρόβλημα και να ζητήσει την επίλυση του από τους αρμόδιους φορείς. Το κοινωνικό σύνολο δεν χρειάζεται ενημέρωση, το ξέρει και το βιώνει το πρόβλημα καθημερινά. Χρειάζεται περισσότερες κλίνες Εντατικής.

Σε ένα μόνο σημείο συμφωνούμε με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Υγείας: «Είναι ώρα να σοβαρευτούμε και να αναλάβει επιτέλους, ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν, για τις πράξεις του και τα λεγόμενα του».

Το ΕΣΥ έχει «έντιμους, ικανούς, αποτελεσματικούς και σοβαρούς» εντατικολόγους έτοιμους να συνεργασθούν με τις αρμόδιες αρχές για να λύσουμε και όχι να κρύψουμε το πρόβλημα της ανεπάρκειας κλινών Εντατικής που παραμένει οξύτατο για μια δεκαετία τουλάχιστον. Χρειάζονται όμως να επιδείξουν αντίστοιχες αρετές και οι κρατικοί λειτουργοί”.

Συντάκτης : Βενιζέλος Β.