Κλειστές παραμένουν 70 κλίνες

Κίνδυνος «λουκέτου» για όσες ΜΕΘ άνοιξαν, αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις προσωπικού

Της Πεννυς Mπουλουτζα

«Μετέωρη» παραμένει η προσπάθεια που ξεκίνησε η πολιτεία πέρυσι για άνοιγμα των κλειστών κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του ΕΣΥ. Οι 70 από τις «περίφημες» 150 κλειστές κλίνες εντατικής του 2009, παραμένουν αναξιοποίητες το 2010, ενώ οι υπόλοιπες 80 που «άνοιξαν» υπό την απειλή της νέας γρίπης κινδυνεύουν να κλείσουν ξανά εάν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού. Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι άμεσος καθώς τον επόμενο μήνα θα λήξουν οι συμβάσεις σε ένα μεγάλο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών που στελεχώνουν τις κλίνες αυτές.

Αυτό τόνισε χθες ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) κ. Απόστολος Αρμαγανίδης, με αφορμή το 130ό Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας που ολοκληρώνεται αύριο στην Αθήνα (ξενοδοχείο Κάραβελ). Ο κ. Αρμαγανίδης πρόσθεσε ότι αφενός θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού (νοσηλευτικού και ιατρικού), αφετέρου θα πρέπει να προωθηθούν όλες οι διαδικασίες για το άνοιγμα των υπόλοιπων 70, που εκτός από προσωπικό, δεν έχουν και κατάλληλο εξοπλισμό. Μάλιστα όπως είπε ο καθηγητής, εδώ και 9 μήνες είναι σε εκκρεμότητα ο διαγωνισμός για την προμήθεια του ειδικού εξοπλισμού των ΜΕΘ που θα επιτρέψει να ενεργοποιηθούν και αυτές οι κλίνες.

Και αυτά όταν οι κλίνες ΜΕΘ που υπάρχουν στη χώρα μας υπολείπονται σημαντικά των αναγκών της χώρας. Ειδικότερα, έχουμε συνολικά 640 κλίνες εντατικής (κλειστές και ανοιχτές), τη στιγμή που απαιτούνται τουλάχιστον οι διπλάσιες για να φτάσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Και όσο υπάρχουν τα κενά τόσο κινδυνεύουν ασθενείς που περιμένουν εκτός μονάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο «Αττικόν», κάθε μέρα τουλάχιστον 1-2 ασθενείς περιμένουν διασωληνωμένοι σε συμβατικούς θαλάμους για το πότε θα υπάρξει κενό στη Μονάδα Εντατικής, ενώ ακόμα πιο έντονο είναι το πρόβλημα στον «Ευαγγελισμό» όπου τα περιστατικά σε αναμονή για ΜΕΘ είναι 10-15. Σύμφωνα με τον κ. Αρμαγανίδη, «ο κάθε άρρωστος που δεν μπαίνει σε Μονάδα Εντατικής, και στοιχίζει για το σύστημα πιο πολύ, κινδυνεύει στο τέλος να πεθάνει».

Ο καθηγητής συνέδεσε άμεσα το κόστος νοσηλείας των ασθενών στις ΜΕΘ με τις υποδομές των Μονάδων. Οπως είπε, διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι όταν η αναλογία των νοσηλευτών ανά κλίνη σε μία Μονάδα Εντατικής είναι μικρότερη του 3 προς 1, τότε διπλασιάζεται το ποσοστό των λοιμώξεων στους νοσηλευόμενους ασθενείς μέσης βαρύτητας.

«Που σημαίνει ξοδεύω περισσότερα σε αντιβιοτικά και ημέρες νοσηλείας και μπορεί να μου πεθάνει ο ασθενής», σημείωσε προσθέτοντας ότι ένας μηνιαίος μισθός νοσηλευτή Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ισούται με το κόστος δύο ημερών νοσηλείας.

Παροχή κινήτρων

Τέλος, ο κ. Αρμαγανίδης τόνισε και την ανάγκη παροχής κινήτρων για τη στελέχωση των ΜΕΘ, σημειώνοντας ότι η εντατικολογία δεν αποτελεί πλέον μία ελκυστική ειδικότητα για τους νέους γιατρούς ειδικά στην Ελλάδα. Οπως είπε, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο να προκηρύσσονται 70-80 θέσεις εξειδικευομένων και οι υποψήφιοι να είναι σταθερά κάτω από 25. Και αυτό, όταν άλλες ειδικότητες έχουν πολυετή αναμονή.