Κλειστό το 25% των ΜΕΘ. ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ-ΓΙΑΤΡΩΝ

Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στη χώρα μας, επειδή δεν βρέθηκε κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για να νοσηλευτούν, ενώ η λίστα αναμονής καθημερινά ξεπερνά πολλές φορές τους 30-40 ασθενείς! Χθες, οι εντατικολόγοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς σε περίπτωση πανδημίας γρίπης, θα χρειαστούν έως και 450 επιπλέον θέσεις ΜΕΘ, ενώ σήμερα ο δημόσιος τομέας διαθέτει συνολικά μόλις 461, από τις οποίες λειτουργούν οι 343!

Το 25% των κλινών ΜΕΘ της χώρας παραμένουν σταθερά κλειστές, κυρίως εξαιτίας έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και κατά δεύτερο λόγο εξαιτίας έλλειψης ιατρικού προσωπικού, ενώ αν αυτές ήταν ανοιχτές, θα μπορούσαν να σώζονται κάθε χρόνο περίπου 3.400 ασθενείς!

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Απόστολος Αρμαγανίδης και ο αντιπρόεδρος Αντώνης Μαυρομμάτης υπογράμμισαν πως δεν παρατηρείται διαχρονικά καμία ουσιαστική πρόοδος, ενώ το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του.

Οπως εξήγησαν, ο δημόσιος τομέας έπρεπε να διαθέτει το 8% έως 12% της συνολικής του δυναμικότητας σε κλίνες εντατικής θεραπείας, ενώ το ποσοστό είναι μόλις 2%. Η ζήτηση καλύπτεται από τον ιδιωτικό τομέα, όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 2%.

Οι ελλείψεις προσωπικού στις ΜΕΘ είναι σήμερα πολλές με σοβαρές επιπτώσεις, καθώς, όπως αναφέρθηκε για παράδειγμα, η ανεπάρκεια νοσηλευτών σε κάθε βάρδια αυξάνει έως και 20% τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Λόγω και της ενδεχόμενης πανδημίας γρίπης, το Δ.Σ. της Εταιρείας ζητεί προσλήψεις νοσηλευτών εκτός ΑΣΕΠ, ώστε να λειτουργήσουν οι κλειστές θέσεις έως το τέλος του χρόνου, ο οποίοι, μάλιστα, προτείνεται να επιλεγούν από κατάλογο του ΑΣΕΠ και να υπηρετήσουν με σύμβαση, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιλογής.

Προβλήματα με τις ανάγκες στις ΜΕΘ, λόγω της γρίπης, έχουν ήδη παρουσιαστεί στο εξωτερικό και συγκεκριμένα αναφέρθηκε το παράδειγμα του Λονδίνου, όπου η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας ανήλθε λόγω γρίπης στο 95% και στη νότια Αγγλία στο 160%. Επίσης, στην Αυστραλία το 2008 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ λόγω της εποχικής γρίπης 69 άτομα και φέτος χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω γρίπης 722 ασθενείς. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι θα υπάρξει πληρότητα 175%!

Σημειώνεται ότι το συνέδριο της Εταιρείας, με αφορμή το οποίο δόθηκε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αρχίζει σήμερα τις εργασίες του στο «Κάραβελ». *