ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

p> ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

    ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 37

    10680 ΑΘΗΝΑ

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665414-5

    FAX: (210)3665420

    e-mail : pressoffice@pasok.gr

   

   

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2007

   

   

    Κλιμάκιο του τομέα Υγείας και Πρόνοιας του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενο από τους Χρήστο Πρωτόπαπα, υπεύθυνο του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου, Μανώλη Σκουλάκη, Γραμματέα του Τομέα Υγείας, Έκτωρα Νασιώκα, εισηγητή του αρμόδιου ΚΤΕ του Κινήματος, επισκέφθηκε σήμερα τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο, Δ. Βαγιωνά, και στη συνέχεια, με το σωματείο των εργαζομένων.

    Κατά ΄την συνάντηση μεταξύ άλλων συζητήθηκαν:

   

    Α) Το θέμα της αύξησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, με δεδομένο ότι αυτή σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΦ αυξήθηκε κατά 11,18% μεταξύ 2005 και 2006.

    Δηλαδή, η επιβάρυνση για τους πολίτες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη από τον πληθυσμό.

    Σημειώνουμε ότι, η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εφαρμογή της γνωστής τροπολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις τιμές των φαρμάκων, και στην έλλειψη ελέγχου στην συνταγογραφία.

   

    Β) Το θέμα των Παραβόλου υπέρ ΕΟΦ, μετά την προσπάθεια του υφυπουργού Υγείας να αναιρέσει την υπογραφή του και να αλλάξει την Κ.Υ.Α που προβλέπει την αύξηση στα επίπεδα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου των τελών υπέρ ΕΟΦ στα φάρμακα (υποχωρώντας στο αίτημα των πολυεθνικών).

    Τόσο η Διοίκηση όσο και το Σωματείο των εργαζομένων, τόνισαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους σ΄αυτή την προσπάθεια και τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει στην δυνατότητα του ΕΟΦ, να επιτελεί το έργο του.

   

    Γ) Το θέμα της επάρκειας της φαρμακευτικής αγοράς, μετά και τις ελλείψεις που παρατηρούνται, καθώς και τα αρνητικά φαινόμενα όπως αυτό της έλλειψης Νεοστιγμίνης.

    Ζητήθηκε να ληφθούν επίσης όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου των «παράλληλων εξαγωγών», που για το 2005 έφθασε τα 700εκ Ευρώ και εφέτος παρουσιάζει σημαντική αύξηση.

   

    Δ) Ζητήθηκε να ενεργοποιηθεί η συμφωνία για την συγκρότηση μικτής επιτροπής με συμμετοχή του ΕΟΦ, των νοσοκομειακών φαρμακοποιών και των εταιριών, που θα συζητήσει τις προτάσεις της Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών για τον έλεγχο και την ορθολογικοποίηση της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων κατά 15%.