Κλίνες ΜΕΘ

Επόμενη ημέρα με 1200 κλίνες ΜΕΘ, δηλώνει στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας (εδώ).

Εντούτοις μυστήριο παραμένει ο τρόπος λειτουργίας αυτών των κλινών ΜΕΘ, αφού στοιχειώδης προϋπόθεση αποτελεί η πρόσληψη του ανάλογου εκπαιδευμένου προσωπικού.

Μέχρι στιγμής οι επιπλέον κλίνες στήθηκαν και στελεχώθηκαν από προσωπικό που μετακινήθηκε από άλλα Τμήματα, το οποία βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας. Όμως σήμερα αρχίζει η επαναλειτουργία των Τμημάτων και το προσωπικό επιστρέφει στις θέσεις του, συνεπώς οι κλίνες ΜΕΘ θα μένουν ορφανές.

Στη συνέντευξή του ο κ. Κικίλιας δηλώνει πως «βρίσκονται στο τελικό στάδιο πρόσληψης 942 μόνιμοι ιατροί». Ποιο είναι άραγε αυτό το τελικό στάδιο, όταν δεν έχουν συνεδριάσει τα Συμβούλια Κρίσης στις περισσότερες των περιπτώσεων;

Σε κανένα βεβαίως δε διαφεύγει το γεγονός πως οι 942 θέσεις γιατρών προκηρύχτηκαν πριν ένα χρόνο, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κρατούσε παγωμένες, με σοβαρό ενδεχόμενο ακύρωσης, εάν δεν προέκυπτε η πανδημία.

Εάν λοιπόν η κυβέρνηση θέλει ν΄ αποδείξει στην κοινωνία πως πράγματι ενδιαφέρεται για το δημόσιο σύστημα υγείας οφείλει για φέτος να προκηρύξει 4000 μόνιμες θέσεις γιατρών και εργαζομένων, συνεχίζοντας τις προκηρύξεις σε αυτό το ρυθμό τα επόμενα 3 χρόνια.
Ταυτόχρονα οφείλει να διαπραγματευτεί με τους γιατρούς ένα νέο Ειδικό Μισθολόγιο, καθώς επίσης και με το νοσηλευτικό προσωπικό.

Αν δεν πράξει αυτά τα στοιχειώδη, τότε όλα όσα δηλώνουν υπουργοί και Πρωθυπουργός θα είναι λόγια παχιά και ανέξοδα..