Κώδικας δεοντολογίας από τους φαρμακοβιομηχάνους

Μία χρήσιμη, αλλά λίαν αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πρωτοβουλία αποτελεί ο Κώδικας δεοντολογίας κατά την προώθηση των συνταγογραφουμένων φαρμάκων, που έχει θέσει σε εφαρμογή ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Ο κώδικας αφορά τους ορθούς και αποδεκτούς τρόπους ενημέρωσης των επαγγελματιών Υγείας για τα φάρμακα και ο ΣΦΕΕ επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να βάλει τάξη στο άναρχο και ένοχο τοπίο των αθέμιτων αγοραίων πρακτικών των φαρμακευτικών εταιρειών, που φθάνουν μέχρι τη συστηματικά κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.

Απαντώντας σε βροχή ερωτήσεων δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Διον. Φιλιώτης υποστήριξε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι “έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος τα τελευταία χρόνια στη διαχείριση των εξόδων για την προώθηση των φαρμάκων, έξοδα τα οποία έχουν μειωθεί”, ενώ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Γ. Κατζουράκης ισχυρίσθηκε ότι “διαπιστώνεται μεγάλη πρόοδος τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην ορθή προώθηση των φαρμάκων”.

Επίσης, ο Διον. Φιλιώτης ανέφερε ότι “η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν κυκλοφορούν ιατρικά δείγματα φαρμάκων”, υποστήριξε ότι “είναι προς το συμφέρον των εταιρειών να τηρούν τον Κώδικα” και σημείωσε ότι ο ΣΦΕΕ είναι αποφασισμένος να τον εφαρμόσει με αυστηρότητα.

 Ο Κώδικας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για τη δυσφήμιση και τη μείωση της εμπιστοσύνης προς τον κλάδο, τις σύντομες καταχωρήσεις και τις καταχωρήσεις σε περιοδικά, τις δυσφημιστικές αναφορές, την συγκεκαλυμμένη προβολή, τη διανομή εντύπων προώθησης, τους ιατρικούς επισκέπτες, τα ιατρικά δείγματα, τα διαφημιστικά δώρα, τις χορηγίες επιστημονικών συνεδρίων, τη διαφήμιση για το κοινό, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, την κλινική έρευνα, το διαδίκτυο.

 Επίσης, προβλέπει τη συγκρότηση πειθαρχικών οργάνων του ΣΦΕΕ, καθώς και χρηματικά πρόστιμα που φθάνουν τα 15.000 ευρώ. Πάντως, ουδεμία διαγραφή εταιρείας από το ΣΦΕΕ ή επιβολή προστίμου από το Σύνδεσμο σε εταιρεία έχει ανακοινωθεί κατά το διάστημα που εφαρμόζεται ο Κώδικας, ο οποίος θα παρουσιασθεί επισήμως και πανηγυρικά την ερχόμενη Δευτέρα, σε μεγάλη εκδήλωση του ΣΦΕΕ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Βασίλης ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ