Κοιμόμαστε λιγότερο από όσο έχουμε ανάγκη

Ενα στα τρία άτομα θα παρουσιάσει κάποτε αϋπνία

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Η οικονομική κρίση υπονομεύει τον ύπνο μας. Το έντονο στρες, που συχνά οφείλεται σε οικονομικά και επαγγελματικά προβλήματα, μπορεί να προκαλέσει αϋπνία και άλλες διαταραχές του ύπνου που με τη σειρά τους έχουν επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό, ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα του ατόμου. Την ίδια στιγμή, το «παγκόσμιο χρέος ύπνου» διαρκώς αυξάνεται, καθώς έχει υπολογιστεί ότι σήμερα οι άνθρωποι κοιμούνται μιάμιση ώρα λιγότερο σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα, ως αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής που συχνά επιβάλλει «24ωρη καθημερινότητα» ακόμα και σε μικρές ηλικίες. Ερευνα που πραγματοποιήθηκε στο λεκανοπέδιο Αττικής κατέδειξε ότι η μέση διάρκεια ύπνου των εφήβων είναι 6,5 ώρες, τη στιγμή που θα έπρεπε να κοιμούνται τουλάχιστον οκτώ ώρες.

Οπως τόνισε ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ερευνας Υπνου κ. Κώστας Σολδάτος, με αφορμή την 21η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Υπνου, ένα στα τρία άτομα θα παρουσιάσει –σε κάποια φάση της ζωής του– αϋπνία, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνιο πρόβλημα. Ωστόσο, πολλοί «πάσχοντες» δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να απαλλαγούν από το πρόβλημα. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας στην οποία συμμετείχαν 400 Ελληνες ασθενείς με αϋπνία που επισκέπτονται γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σύμφωνα με την έρευνα, το 68% των Ελλήνων συμμετεχόντων ανέφερε ότι δεν είχε απευθυνθεί ποτέ σε γιατρό για το πρόβλημά του. Το 82% των ασθενών δήλωσε ότι η αϋπνία έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εργασία του, ενώ περίπου ένας στους δέκα (9%) ανέφερε ότι αποκοιμήθηκε ενώ οδηγούσε.

Ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων διατρέχουν και τα άτομα με σύνδρομο άπνοιας – υπόπνοιας ύπνου. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Υπνου κ. Αναστασία Αμφιλοχίου, πνευμονολόγο και υπεύθυνη της Μονάδας Μελέτης Υπνου του Σισμανογλείου, το σύνδρομο εκδηλώνεται με έντονο ροχαλητό κατά τη διάρκεια του ύπνου στο 4% των ανδρών και στο 2% των γυναικών και αποτελεί την πιο συχνή οργανική αιτία της υπνηλίας. Σύμφωνα με έρευνες τα άτομα που εμφανίζουν το σύνδρομο έχουν επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να προκαλέσουν τροχαίο ατύχημα και αξίζει να τονιστεί ότι σε προσομοιωτές οδήγησης οι πάσχοντες χτυπούν περισσότερα εμπόδια από υγιείς που είχαν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε από τη Μονάδα Υπνου του Σισμανογλείου σε ασθενείς με σοβαρή άπνοια, καθώς το 60% παραδέχθηκε υπνηλία στην οδήγηση και το 15% είχε τροχαίο ατύχημα (πραγματικό ή βγήκε από τον δρόμο).

Σημειώνεται ότι το ερχόμενο Σάββατο, θα στηθεί ειδικό περίπτερο στον πεζόδρομο της Ερμού, όπου θα διανέμεται έντυπο ενημερωτικό υλικό για την αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου.