Κοινή ανακοίνωση

div style=”line-height: normal” align=”center”>ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑ

 
Δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες Υπουργική απόφαση ( ΦΕΚ 545/ 1-3-2012) με βάση την οποία είναι υποχρεωτική για όλους τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ , των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, η σύνδεση με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης .
Το εξωφρενικό ,με την απόφαση αυτή είναι ,ότι υποχρεώνει τους γιατρούς που δεν έχουν δυνατότητα ,για τεχνικούς λόγους ,πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης , να αποζημιώνουν τους φαρμακοποιούς για κάθε χειρόγραφη συνταγή τους που αντιγράφουν στο ηλεκτρονικό σύστημα με συγκεκριμένο χρηματικό ποσό .
Δηλαδή σκοπίμως μετατρέπουν το πρόβλημα της αδυναμίας εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, λόγω έλλειψης υποδομών στην περιφέρεια , σε πρόβλημα των υγειονομικών , καθιερώνοντας εξωθεσμικό σύστημα καταστολής και επιβολής προστίμων μεταξύ τους . 
Αντί δηλαδή το Κράτος να επιλύει σταδιακά τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην καθημερινότητα του συστήματος υγείας η ηλεκτρονική συνταγογραφία ( δυσλειτουργικό σύστημα που πολύ συχνά δεν ανταποκρίνεται , πολλαπλάσιος χρόνος για τη διεκπεραίωση μιας συνταγής, πολύωρες αναμονές των ασφαλισμένων στα ιατρεία των νοσοκομείων και ΚΥ ) , δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες και στους γιατρούς και στους ασθενείς .
Με την αυθαίρετη και εκβιαστική αυτή τακτική οδηγεί τους γιατρούς , ειδικά τους αγροτικούς γιατρούς των περιφερειακών ιατρείων που δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα σύνδεσης με το σύστημα, να σταματήσουν τη χειρόγραφη συνταγογραφία και να υποχρεωθούν οι ηλικιωμένοι ασθενείς των απομακρυσμένων χωριών είτε να μετακινηθούν στα Κέντρα Υγείας είτε να πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακα τους.
Το Υπουργείο Υγείας δείχνει να θέλει να εκδικηθεί τους ασφαλισμένους γιατί δεν «συμμορφώνονται» με το ασφυκτικό πλαίσιο του Μνημονίου και συνεχίζουν να χρειάζονται φάρμακα, εξετάσεις, ιατρική παρακολούθηση ή νοσηλεία !
Ταυτόχρονα θέλει να στοχοποιήσει τους γιατρούς ως υπαίτιους όλων των δεινών της δημόσιας περίθαλψης και της καθημερινής ταλαιπωρίας των ασθενών για να εξασφαλίσουν ένα ζωτικής σημασίας αγαθό όπως το φάρμακο.
Μοναδικό του μέλημα είναι η δραστική περικοπή όχι της σπατάλης αλλά απαραίτητων φαρμάκων για την υγεία των πολιτών με μοναδικό κριτήριο το κόστος. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μετακυλιστεί , εν μέσω κρίσης, φτώχειας και ανέχειας , ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στους ίδιους τους ασφαλισμένους . Και κανείς βέβαια δεν συζητά για τους άνεργους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας που πολλαπλασιάζονται με δραματικό ρυθμό. Αυτοί μάλλον θεωρούνται από τους «σωτήρες» της χώρας «παράπλευρη απώλεια» !
 
Το πρόβλημα λοιπόν με την εν λόγω Υπουργική απόφαση δεν είναι αυτή καθ’αυτή η ηλεκτρονική συνταγογραφία με την οποία κανείς δεν διαφωνεί , αλλά η μνημονιακή φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης και ο αυταρχικός τρόπος με τον οποίο θέλει να την επιβάλλει. Το θέμα είναι η ο καθημερινός «Γολγοθάς» των ανθρώπων για την εξασφάλιση της αναγκαίας ηλεκτρονικής συνταγής, η συνεχής οικονομική επιβάρυνση των πολιτών για να έχουν τα φάρμακα τους, η πλήρης ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών του ΕΟΦ και των Ταμείων , η αποκλειστικά λογιστική προσέγγιση της Υγείας .
Εμείς δεν διεκδικούμε τη συνέχιση του ίδιου αδιαφανούς και διεφθαρμένου καθεστώτος αδειοδότησης, καθορισμού τιμών και ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης φαρμάκων.   Άλλωστε για την όντως υψηλή φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα δεν ευθύνεται ό όγκος των φαρμάκων που διατίθενται αλλά η πολύ ακριβότερη από το μέσο ευρωπαϊκό όρο τιμή τους .
Αυτό που υπερασπιζόμαστε είναι το δικαίωμα των ασθενών μας να έχουν πρόσβαση, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, στα απαραίτητα ποιοτικά φάρμακα . Υπερασπιζόμαστε όμως ταυτόχρονα , χωρίς τις κλαδικές αντιθέσεις και αντιπαλότητες που σκόπιμα καλλιεργεί το Υπουργείο Υγείας, την επιστημονική και εργασιακή αξιοπρέπεια των γιατρών και φαρμακοποιών. 
Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση της ιατρικής και   φαρμακευτικής περίθαλψης και του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στον τόπο μας και στη χώρα .
Καλούμε όλους τους πολίτες του Ρεθύμνου, τις οργανώσεις και τους φορείς της τοπικής κοινωνίας να συστρατευτούν μαζί μας για το σκοπό αυτό , καθώς και για την ανάκληση της εν λόγω υπουργικής απόφασης που επιδεινώνει την ήδη προβληματική κατάσταση των υπηρεσιών υγείας του Νομού και θίγει άμεσα τους ασφαλισμένους .
 
Ρέθυμνο 14/3/2012
 
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ