Κοινή δήλωση για την έκβαση της δίκης των αδερφών Θεοδωρουλέα (Κλινική Άγιος Νικόλαος).

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 9/12/2011, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, η δίκη των αδερφών Θεοδωρουλέα, για την εφαρμογή της μεθόδου ταχείας αποτοξίνωσης από ναρκωτικά στην ιδιωτική κλινική «Άγιος Νικόλαος».  Η μέθοδος αυτή, με βάση τα ισχύοντα επιστημονικά δεδομένα, θεωρείται πλέον αναποτελεσματική και επικίνδυνη και κοστίζει ακριβά, επιβαρύνοντας τις ήδη εξοντωμένες  οικονομικά οικογένειες των εξαρτημένων ατόμων. Η κλινική εφαρμόζει παράνομα το πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης,  κερδοσκοπώντας ασύστολα  πάνω στο πόνο των τοξικομανών.

Στη σημερινή δίκη η απόφαση του δικαστηρίου  ήταν αθωωτική για τους αδερφούς Θεοδωρουλέα.

Η αθώωση αυτή αποτελεί πρόκληση για το κοινωνικό σύνολο, αφού σηματοδοτεί και επίσημα πλέον τη δυνατότητα να ανοίγει όποιος θέλει τη δική του «επιχείρηση απεξάρτησης»,  να τη  λειτουργεί χωρίς άδεια, να συσσωρεύει τα τεράστια κέρδη του, να μη λογοδοτεί σε κανένα και, ακόμα και όταν η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο, να καταφέρνει, μέσα από νομικούς μαιάνδρους, να μην καταδικάζεται.

Σε μια εποχή  που η οικονομική και κοινωνική κρίση οδηγεί στην αύξηση της διάδοσης των εξαρτήσεων και στα δημόσια και δωρεάν προγράμματα απεξάρτησης γίνονται ραγδαίες οικονομικές περικοπές ,  αποτελεί σκάνδαλο η πανηγυρική, μετά την αθώωση, συνέχιση της λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών τύπου «Άγιος Νικόλαος» που ανοίγει το δρόμο σε απαράδεκτες πρακτικές σε βάρος των εξαρτημένων.

Υπερασπιζόμενοι μέχρι τέλους την αρχή της δημόσιας και δωρεάν απεξάρτησης, απαιτούμε από την πολιτεία να πάρει τα αναγκαία μέτρα.

 

 

 

Μένη Μαλλιώρη, Πρόεδρος ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών), Αν. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Κατερίνα Μάτσα, Επιστημονικά Υπεύθυνη 18 ΑΝΩ (ΨΝΑ), ψυχίατρος

Χαράλαμπος Πουλόπουλος, Διευθυντής ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών

Παναγιώτης Γεωργάκας, Επιστημονικά Υπεύθυνος ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ (ΨΝΘ), ψυχίατρος