Κοινή γραμμή για τις δαπάνες Υγείας από τα Ταμεία

Στόχος να εξαλειφθούν οι καταχρήσεις στις παροχές και να συντονιστεί η συνταγογράφηση.

Επί τάπητος τέθηκε χθες από τους διοικητές και τον πρόεδρο των τεσσάρων μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων της χώρας κοινό σχέδιο δράσης για τον περιορισμό των δαπανών στην Υγεία και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κ. Ρ. Σπυρόπουλος, ο διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Γ. Βουδούρης, ο διοικητής του ΟΓΑ κ. Π. Πέτρουλας και ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ κ. Κ. Σουλιώτης . Στη «μάχη» κατά της εισφοροδιαφυγής τα Ταμεία μελετούν να ρίξουν ως δέλεαρ προς τους επιχειρηματίες τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2012, με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί με το πρόγραμμα της ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση και θα ισχύσει ως τις 15 Οκτωβρίου 2010. Πάντως, με χθεσινές δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης εκτίμησε ότι τα Ταμεία θα χρειαστούν επιπλέον 300-600 εκατ. ευρώ από το ποσόν που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Πρόσθεσε δε ότι μετά από τις αναλογιστικές μελέτες θα υπάρξουν αναπροσαρμογές στα επικουρικά ταμεία, ενώ διευκρίνισε ότι το 16% των εργαζομένων υπάγεται στα βαρέα και ανθυγιεινά και σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο το ποσοστό δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10%.

Στη χθεσινή σύσκεψη των προέδρων των μεγαλύτερων Ταμείων συζητήθηκε ακόμη η δημιουργία κοινών ομάδων εργασίας, που θα εκπονήσουν σχέδιο ενεργειών εφαρμογής ενιαίων δράσεων ελέγχου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και των δαπανών υγείας. Στο πλαίσιο αυτό θα συσταθούν, σύμφωνα με τον κ. Πέτρουλα, τρεις ομάδες που θα εξετάσουν όλα τα θέματα. «Προσπαθούμε να περικόψουμε την κατάχρησηχωρίς να περιορίσουμε τη χρήση» τόνισε ο διοικητής του ΟΓΑ, συμπληρώνοντας ότι για τον Ιούνιο επιτεύχθηκε στο Ταμείο του μείωση στις φαρμακευτικές δαπάνες κατά 24,5%, ενώ περιορίστηκαν κατά 38% οι συνταγογραφήσεις με μηδενική συμμετοχή, εξοικονομώντας 25 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα για το ΙΚΑ τον ίδιο μήνα οι φαρμακευτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 28%, εξοικονομώντας 40 εκατ. ευρώ. Επιπλέον συζητήθηκε η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την πληρωμή συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2011 με την απογραφή του συνόλου των δικαιούχων σύνταξης. Για το θέμα αυτό ο κ. Βουδούρης τόνισε ότι γίνεται στο Ταμείο του έρευνα για να διαπιστωθεί αν καταβάλλονται συντάξεις σε άτομα που έχουν πεθάνει, επισημαίνοντας ότι στο έργο αυτό θα πρέπει να συνεργαστούν και τα Ληξιαρχεία.

Αναφορικά με τις συντάξεις του ΟΑΕΕ είπε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή τους ως το τέλος του χρόνου, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα που θα χρειαστούν δεν θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ.