Κοινή πρόταση ΑΡΣΙ και ΑΕΓ στη συνεδρίαση της Εκτ. Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ

/strong>

Παραθέτουμε την πρόταση που υπέβαλαν από κοινού η ΑΡΣΙ με την ΑΕΓ στη χτεσινή (12/5/09) συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ και στη συνέχεια ενημερωτικό σημείωμα της συναδέλφου Όλγας Κοσμοπούλου για την όλη συζήτηση που διεξήχθη στη συνεδρίαση:

 

                                                            

                                                              ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΡΣΙ-ΑΕΓ

Δύο μήνες μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νόμου (επί τα χείρω τροποποίηση της κλαδικής συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ ΟΕΝΓΕ – Υπουργείου Υγείας την 1/12/2008) η κατάσταση στα Δημόσια Νοσοκομεία βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη.

 

Δεν έχει γίνει καμμία πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού έως σήμερα. όσον αφορά τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού η διαδικασία δεν έχει έως σήμερα δρομολογηθεί αποτελεσματικά.

 

Η στάση του Υπουργείου Υγείας κατά την επικείμενη συνεδρίαση της 22ας Μαΐου θα σηματοδοτήσει την παραπέρα στάση της ΟΕΝΓΕ. Η αξιοπιστία του Υπ. Υγείας θα κριθεί από το άν στην εν λόγω συνεδρίαση δρομολογηθούν μαζικές προσλήψεις για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Επίσης φαίνεται ότι κανένας γιατρός στη χώρα δεν έχει έως τώρα πληρωθεί αυξήσεις ή αναδρομικά, ενώ, επιπλέον, στα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν πληρωθεί οι δεδουλευμένες εφημερίες από την αρχή του έτους έως σήμερα (παλαιές τιμές!).

 

Δεν έχει έως σήμερα, παρά τις υποσχέσεις, ικανοποιηθεί το αίτημα για την κατάργηση του πλαφόν του Αρεοπαγίτη, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι στην επαρχία να κινδυνεύουν να εργαστούν απλήρωτες εφημερίες.

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ να κάνουν συνελεύσεις και

 

1. να προχωρήσουν σε επισχέσεις εργασίας οπουδήποτε δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα των εφημεριών από 1οέως 3ο 2009

 

2. να υπερασπίσουν το δικαίωμα των συναδέλφων σε ημερανάπαυση μετά την εφημερία τους

 

3. να εισηγηθούν στην ΟΕΝΓΕ κινητοποιήσεις εφ’όσον δεν πληρωθούν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά έως την 1η Ιουνίου 2009

 

4. Καλούμε τους συναδέλφους που κινδυνεύουν να μην πληρωθούν δεδουλευμένα λόγω μή κατάργησης του πλαφόν να μην εφημερεύουν με την προοπτική να παραμείνουν απλήρωτοι.

 

                     

                                                          Ενημερωτικό

Μαντέψτε… Ο Τσούκαλος είναι εξαιρετικά ικανοποιημένος που όλα πάνε κατά το δοκούν! Καμιά έγνοια που στην τελική εγκύκλιο του Υπ. Οικονομικών κόβονται και άλλα χρήματα, καμιά έγνοια για την πρωτοφανή καθυστέρηση στην πληρωμή αυξήσεων – αναδρομικών, καμιά έγνοια για τις απλήρωτες εφημερίες (παλαιές τιμές) σε όλη τη χώρα. Ήπιος προβληματισμός για την μη κατάργηση του πλαφόν (συγκεκριμένα το Υπουργείο φαίνεται ότι έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου για την κατάργησή του: έχει υποβάλλει ερώτημα σε κάποιον νομικό σύμβουλο του κράτους!)

Τελικώς ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ να στείλει μια εγκύκλιο (το τελευταίο του χόμπι) προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς και να τους ενημερώνει ότι πληρώθηκαν (!) ούτως ώστε να λυθεί το πρόβλημα των απλήρωτων δεδουλευμένων!

Σχετικά με την πονεμένη ιστορία της επιτροπής προσλήψεων: Ο Τσούκαλος υποσχέθηκε να προσθέσει το όνομα του 2ου εκπροσώπου του συντονιστικού συνελεύσεων  που είχε αυθαίρετα και μόνος του αφαιρέσει. Ίδωμεν.

Επιπλέον, παρά το ότι του ειπώθηκε με όσο το δυνατόν πιο αναλυτικό τρόπο γινότανε, αρνείται να κατανοήσει ότι τα μέλη των παρατάξεων της ΟΕΝΓΕ που συμμετέχουν στην επιτροπή πρέπει να είναι ανακλητά, και οι εκπρόσωποι συνελεύσεων αιρετοί – ανακλητοί. Νομίζει πως είναι κάτι σαν δημόσιοι υπάλληλοι που άν αλλάζουν θα βλάψουν την αξιοπιστία μας….Τουλάχιστον δέχτηκε να προσθέσει αναπληρωματικούς….

Επί της ουσίας: η επιτροπή προσλήψεων και με ευθύνη του υπουργείου που βρίσκεται εντελώς απροετοίμαστο (χωρίς ανάλυση των στοιχείων που έχουν σταλεί) και χωρίς εξασφαλισμένα κονδύλια είναι έως τώρα ανενεργή.

Ούτως ή άλλως έχει συνεδριάσει σε σχετικά πλήρη σύνθεση μόνον μία φορά ….για να γνωριστούμε…. Η επόμενη συνάντηση στις 22 Μαϊου αναμένεται με επιφύλαξη.

Η πρόταση της ΑΡΣΙ που επισυνάπτεται ψηφίστηκε επίσης από την ΑΕΓ. Η ΔΗΠΑΚ δήλωσε ότι συμφωνεί στα σημεία αλλά δεν μπορεί να την ψηφίσει διότι δεν είχε αποδεχθεί την κλαδική συμφωνία και δεν συμμετέχει στην επιτροπή προσλήψεων.

Επιπλέον ψηφίστηκε καταγγελία για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ και το νέο χαράτσι της κυβέρνησης (πληρώνουν από την τσέπη τους μια σειρά εξετάσεις γιατί δεν έχουν ακόμη εκδοθεί τα ανάλογα ΦΕΚ) – μάλλον επειδή τα λεφτά των ασφαλισμένων τα χρειάζονται για τις μίζες τους.

Τέλος: ΔΗΚΝΙ και ΠΑΣΚ αρνήθηκαν επίμονα να ορίσουν ημερομηνία Γενοικού Συμβουλίου (ζητήθηκε από ΑΡΣΙ-ΑΕΓ-ΔΗΠΑΚ να γίνει μετά τις 22 και έως τις 31 Μαϊου)