Κοινή συνέντευξη τύπου ΠΟΕΔΗΝ ΑΔΕΔΥ

h4 align=”center”>ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΑΔΕΔΥ – ΠΟΕΔΗΝ

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006

 

 

·       ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

·       ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2007

 

 

 

        Η κυβέρνηση καταθέτει τον τελευταίο προϋπολογισμό της θητείας της. Το αβίαστο συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως είναι ένας ακόμα χαμένος χρόνος για τις υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας.

          Οι προεκλογικές δεσμεύσεις και οι προγραμματικές δηλώσεις έμειναν ακάλυπτες επιταγές.

          Η δέσμευση για αύξηση των δαπανών Υγείας – Πρόνοιας κατά 1% του ΑΕΠ και συνολικά στο 6% διαψεύδεται καθώς για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά μειώνονται. Έτσι από 3% του ΑΕΠ οι δαπάνες προϋπολογισμού το έτος 2004 έχουν μειωθεί στο 2,67% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2007 και συνολικά για πρώτη φορά κάτω από 5% του ΑΕΠ. Οι εξαγγελίες για εξορθολογισμό των προμηθειών και εξοικονόμηση πόρων διαρκώς αναβάλλεται. Η κακοδιοίκηση και η κακοδιαχείρηση είναι καθημερινή πρακτική. Οι καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες των Διοικήσεων από τα Δ.Σ. των σωματείων μας πληθαίνουν. Η αλλαγή του Διοικητικού μοντέλου μεταφράστηκε σε περισσότερους και υψηλότερα αμοιβόμενους σε διοικητικές θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως στον προϋπολογισμό του έτους 2007 το μόνο κονδύλι που εμφανίζει αύξηση σε σχέση με πέρυσι είναι για τις αμοιβές από συμβούλια.

          Οι ρυθμοί αύξησης των δαπανών Υγείας – Πρόνοιας σε σχέση με πέρυσι είναι στο 4,7% (2006/2007) από 6,2% (2005/2006) και από το 9,3% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού το 2006 πέφτουν στο 9,1% εφέτος. Είναι χαρακτηριστικό πως το Υπουργείο Υγείας είναι 12ο σε αύξηση δαπανών. Αυτό μαρτυρά πως οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν είναι στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης. Ο ειδικός πληθωρισμός Υγείας είναι τουλάχιστον 2 μονάδες υψηλότερος από τον Γενικό πληθωρισμό και αυτό καταδεικνύει πως σε πραγματικούς αριθμούς έχουμε μείωση των Δαπανών.

          Το ΠΔΕ από 195 εκ. ευρώ που διαμορφώθηκε στις 30/09/06 εκ των οποίων 60 εκ. ευρώ από εθνικούς πόρους και 135 από κοινοτικούς έχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μείωση  έστω και οριακά καθώς έχουν εγγραφεί 190 εκ. ευρώ εκ των οποίων 55 εκ. εθνικοί πόροι και 135 εκ. κοινοτικοί. Τα έργα υποδομής έχουν παγώσει (νέα νοσοκομεία, πτέρυγες, μονάδες ΜΕΘ, ΜΑΦ, νέα χειρουργικά τραπέζια, ανακαινίσεις κ.λ.π.)

          Η κυβέρνηση σκοπεύει να υποκαταστήσει το πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων σε Υγεία – Πρόνοια με τις ΣΔΙΤ. Παρά τις διαπιστώσεις πως οι ΣΔΙΤ στις κοινωνικές υπηρεσίες όπου έχουν εφαρμοστεί οδηγούν σε ακριβότερες υπηρεσίες σε πτώση της ποιότητας και σε δυσκολία στην πρόσβαση για τον πολίτη, η κυβέρνηση εμμένει στην νεοφιλελεύθερη επιλογή της.

          Η υποχρηματοδότηση είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα. Το κονδύλι για νέες προσλήψεις για το έτος 2007 μειώνεται σε 10 εκ. ευρώ από 30 εκ. ευρώ το 2006. Αυτό σημαίνει πως και ολόκληρο αν διατεθεί στο ΥΥΚΑ δεν επαρκεί για την πρόσληψη περισσότερων από 700 εργαζόμενους (700 Χ 15.000€ ετήσιας αποζημίωσης = 10.500.000 €.

          Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για προσλήψεις 10.000 νοσηλευτών και περίπου 25.000 προσωπικού σε ορίζοντα τετραετίας ήταν άλλη μια κοροϊδία. Στην παρούσα θητεία έχουμε μία μόνο προκήρυξη 4.500 θέσεων το έτος 2005 για όλες τις ειδικότητες εκ των οποίων 1860 για θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Οι θέσεις αυτές αφορούν γιατρούς, πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, προσωπικό πρόνοιας, καθώς και διοικητικούς, βοηθητικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η κατάσταση έχει φτάσει σε επικίνδυνο βαθμό καθώς τα Νοσοκομεία λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας. Οι συνταξιοδοτήσεις κατ’ έτος 1200 – 1500 άτομα θα αυξηθούν για τα έτη 2007 – 2008 λόγω συνταξιοδοτικών – ασφαλιστικών ρυθμίσεων.

          Την τριετία 2004 – 2006 σε πραγματικούς αριθμούς έχουμε μείωση προσωπικού. Ενώ τα έτη 2004 και 2006 δεν πραγματοποιήθηκαν προκηρύξεις για προσλήψεις προσωπικού.

          Οι επιπτώσεις είναι εμφανείς τόσο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και στην ποιότητα της εργασίας. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με περισσότερα ιδιωτικά συνεργεία και επικουρικό προσωπικό θα οδηγήσει στην δημιουργία και στην Υγεία – Πρόνοια νέας γενιάς συμβασιούχων.

          Νέα νοσοκομεία υπολειτουργούν, κρεβάτια ΜΕΘ (160) παραμένουν κλειστά, δεν ανοίγουν νέα τμήματα, δεν προχωρά η πανελλαδική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ λόγω της έλλειψης προσωπικού. 

          Η κυβέρνηση μας εμπαίζει καθώς λέει πως θα προκηρύξει 4.500 θέσεις για το 2007 από εξοικονόμηση δήθεν πόρων που θα προκύψουν από το νοικοκύρεμα που θα πραγματοποιήσει.

          Το κονδύλι για αμοιβές προσωπικού είναι μειωμένο από το 7,3% του 2006 σε 5,7% για το έτος 2007. Αυτό δεν δικαιολογεί ούτε Νέο Μισθολόγιο, ούτε ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ των 176€ σε δύο ή σε τρεις δόσεις, όπως είχε δεσμευτεί ο Υπουργός Υγείας τον Μάιο και Ιούνιο.

Το κονδύλι για πρόσθετες αμοιβές του μη ιατρικού προσωπικού (υπερωρίες, αργίες, νυχτερινά, εξαιρέσιμα) είναι αυξημένο μόλις κατά 2%. Από 147 εκ. ευρώ το 2006 σε 150 εκ. ευρώ το 2007. Με αυτό το ποσό δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε καν η ωρίμανση των μισθών καθώς το ωρομίσθιο εξαρτάται από τους βασικούς μισθούς.

          Η φορολογική μεταρρύθμιση είναι φενάκη για τους μισθωτούς καθώς από την μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα έχουμε επιπλέον απώλεια εισοδημάτων. Η ωφέλεια για τα άνω των 23.000€ ετήσιο εισόδημα δεν μας αφορά και απευθύνεται σε υψηλόβαθμα στελέχη και σε διορισμένους σε συμβούλια από την κομματική νομοκλατούρα.

          Η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα διαρκώς αναβάλλεται, ενώ σύμφωνα με το πλαίσιο διαλόγου για τους εν ενεργεία υπαλλήλους θα είναι δώρο άδωρο.

          Η κυβέρνηση εξαντλώντας την κυβερνητική θητεία καθώς το διάστημα ΜΑΙΟΥ ως ΟΚΤΩΒΡΙΟ του 2007 θα είναι χρόνος εκλογών, σε κανένα από τα προβλήματα Υγείας – Πρόνοιας δεν έχει δώσει λύση. Το τέλμα και η απαξίωση του ΕΣΥ συνεχίζονται. Ο διάλογος είναι προσχηματικός τόσο για τα θεσμικά όσο και για τα οικονομικά μας αιτήματα.

 

            Για τους λόγους αυτούς ΑΠΕΡΓΟΎΜΕ:

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006

24ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

7ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ από 8πμ ως 3μμ

με συγκεντρώσεις και πορείες

  • ΑΘΗΝΑ : 10.30 π.μ. συγκέντρωση στον πεζόδρομο της ΚΟΡΑΗ. Πορεία στο Υπουργείο Υγείας

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 10.30 π.μ. συγκέντρωση στην ΚΑΜΑΡΑ. Πορεία στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

ΤΡΙΤΗ – ΤΕΤΑΡΤΗ 5-6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

48ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Συγκέντρωση την ΤΡΙΤΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στις 11πμ μπροστά στο ΥΥΚΑ

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ για εκτίμηση κινητοποιήσεων & προοπτική κλιμάκωσης από 10 – 20 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΩΝ Δ.Σ. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ για ενημέρωση και μεταφορά των αποφάσεων των Γ.Σ. 10πμ στο NOVOTEL.

Συνεδρίαση Ε.Ε. για νέα απόφαση

 

Τα αιτήματα της απεργίας είναι:

  • ΔΗΜΟΣΙΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

  • ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

  • ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΕ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ, ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ 176€ & ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ του Ν.201/75

  • ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

 

Τα συμπεράσματα κάθε καλόπιστου παρατηρητή είναι πως:

 

Η ΥΓΕΙΑ ΝΟΣΕΙ

 

·        ΤΟ ΕΣΥ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ – ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ

·        Η ΥΓΕΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΖΕΤΑΙ ΣΑΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

·        Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΖΕΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΒΑΘΕΙΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ

·        ΟΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΕΓΙΝΑΝ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ

·        Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕΔΗΝ