Κοινωνικό όνειδος οι δέκα χιλιάδες κακοποιημένα παιδιά

Πέντε έως δέκα χιλιάδες παιδιά προσχολικής ηλικίας πέφτουν κάθε χρόνο θύματα κακοποίησης ή παραμέλησης από το οικογενειακό περιβάλλον τους. Οι νέες περιπτώσεις που αναφέρονται στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού ξεπερνούν τις χίλιες για κάθε έτος ηλικίας, με μεγαλύτερη συχνότητα στην προσχολική περίοδο, σύμφωνα με τον ψυχίατρο και διευθυντή της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του ινστιτούτου, κ. Γ. Νικολαΐδη.

Αν και στη χώρα μας δεν λειτουργεί κάποιος ενιαίος μηχανισμός καταγραφής περιστατικών βίας με θύματα ανηλίκους, από τις έρευνες του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική βία προκύπτει πως περισσότερα αγόρια, παρά κορίτσια, πέφτουν θύματα. «Οταν ένας ενήλικος με τη βία ωθεί το παιδί να παρακολουθήσει βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου, για παράδειγμα, ακόμη και χωρίς να ασκηθεί σωματική βία εις βάρους του, η πράξη αυτή θεωρείται σεξουαλική βία.

Από έρευνες που γίνονται σε διάφορα επιστημονικά κέντρα, διαπιστώνουμε με τον καιρό πως παρουσιάζεται αύξηση στο ποσοστό των αγοριών που υποκύπτουν στις σεξουαλικής φύσεως επιθυμίες των ενηλίκων, παρά σε αυτό των κοριτσιών», επισημαίνει ο κ. Νικολαΐδης. Αυτό καταδεικνύεται και από τα στοιχεία που συνέλεξε Το Χαμόγελο του Παιδιού, μέσω των καταγγελιών που δέχθηκε κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2008, οι οποίες αφορούσαν 251 παιδιά, 197 αγόρια και 154 κορίτσια. Η πλειονότητα των παιδιών είχε υποστεί σωματική βία, σε ποσοστό 35% από τη μητέρα και 23% από τον πατέρα, ή είχε βιώσει την εγκατάλειψη και από τους δύο γονείς. Περισσότερες από τις μισές καταγγελίες -154 περιπτώσεις- αφορούσαν θύματα που δεν είχαν συμπληρώσει το 6ο έτος της ηλικίας τους, από τα οποία τα 90 ήταν αγόρια.

Το μέλλον των ατόμων που κατά την παιδική τους ηλικία έπεσαν θύματα κακοποίησης από το οικογενειακό τους περιβάλλον είναι μάλλον δυσοίωνο, καθώς, σύμφωνα με μελέτες που έχουν εκπονηθεί από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το 97% από αυτά αναπτύσσει παραβατική συμπεριφορά στην εφηβική και την ενήλικη ζωή του.

Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού θα συμμετάσχει στο τριετές διαβαλκανικό ερευνητικό πρόγραμμα καταγραφής περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων.

ΚΟΛΛΙΑ ΜΑΡΙΑ