Κόκκινη κάρτα στον Μαγγίνα βγάζουν τέσσερα Ταμεία

p> 

Το σχέδιο ενοποίησης στηρίζεται σε αναξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες

Με αμφίβολης αξιοπιστίας αναλογιστικές μελέτες προχωράει ο υπουργός Απασχόλησης, Βασίλης Μαγγίνας, το σχέδιο για ενοποιήσεις Ταμείων.

Η σύνοψη αναλογιστικών μελετών, που κατέθεσε ως βάση διαλόγου στα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς, χαρακτηρίζει συλλήβδην ελλειμματικούς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιο βάθος χρόνου θα εμφανιστούν τα ελλείμματα και βάσει ποιων παραδοχών έγιναν οι συγκεκριμένες προβολές και τα σενάρια.

Ενδεικτικό είναι ότι η μελέτη του Ταμείου των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) έγινε βάσει παραμέτρων που δόθηκαν από το υπουργείο Απασχόλησης και το σενάριο είχε ως παραδοχή ότι στο Ταμείο θα εισρέουν κάθε χρόνο 2.900 νέοι ασφαλισμένοι, τη στιγμή που στις χειρότερες συνθήκες οι εγγραφές νέων μελών στον ασφαλιστικό οργανισμό δεν πέφτουν κάτω από τις 6.000.

Το Ταμείο Νομικών θα εμφανίσει σε βάθος χρόνου έλλειμμα 75 εκ. ευρώ, εφόσον ο πόρος 4% από το ΦΠΑ ακινήτων δεν αυξηθεί πάνω από 1%, κάτι το οποίο είναι απίθανο με δεδομένη την τάση για αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Αποσιωπώντας

Το Ταμείο των Δημοσιογράφων, ΤΣΠΕΑΘ, έχει εκπονήσει δική του αναλογιστική μελέτη, που εμφανίζει πλεόνασμα σε βάθος 40ετίας, η οποία όμως δεν αναγνωρίζεται από το υπουργείο, αφού ακόμα δεν έχει εγκριθεί από τις υπηρεσίες του.

Τα σενάρια τρομοκρατίας για τις αντοχές του συστήματος, αλλά και το κλίμα που δημιουργείται για την ύπαρξη «ευγενών» Ταμείων με υπέρογκες παροχές διευκολύνουν το σχέδιο για ενοποίηση υγιών ασφαλιστικών οργανισμών. Την ίδια στιγμή αποσιωπούνται τα πραγματικά προβλήματα του συστήματος και δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για το πώς θα διασωθούν τεράστιοι ασφαλιστικοί οργανισμοί όπως ο ΟΑΕΕ, οι οποίοι ήδη αδυνατούν να πληρώσουν τις συντάξεις τους.

Η σπουδή της κυβέρνησης να ξεκινήσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση από Ταμεία, σε ορισμένα από τα οποία η σχέση συνταξιούχων προς ασφαλισμένους φτάνει μέχρι και το 1/7,13 και η κατώτατη σύνταξη ξεκινάει από τα 445 ευρώ, προκαλεί πολλά ερωτηματικά και εύλογους προβληματισμούς.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί τους οποίους ο κ. Μαγγίνας θέλει να συνενώσει σε ένα Ταμείο Επιστημόνων εμφανίζουν τις λιγότερες πιθανότητες να χρεοκοπήσουν.

Το Ταμείο των Δημοσιογράφων ΤΣΠΕΑΘ τα προηγούμενα χρόνια είχε έσοδα μόνο από τις εισφορές των εργαζομένων ύψους 31,5 εκ. ευρώ. Τις ίδιες χρονιές τα συνολικά του έξοδα, στα οποία εκτός από τις παροχές για συντάξεις καλύπτονταν και τα έξοδα λειτουργίας και οι μισθοί των υπαλλήλων, ήταν 29,7 εκ. ευρώ.

Υπήρχε, δηλαδή, πλεόνασμα μόνο από τις εισφορές των εργαζομένων, ενώ όλα τα έσοδα από το αγγελιόσημο πήγαιναν στο αποθεματικό του Ταμείου. Στο ΤΣΠΕΑΘ η κατώτατη σύνταξη γήρατος ξεκινάει από τα 445,37 ευρώ. Η μέση σύνταξη είναι 1.300 ευρώ και η ανώτατη 2.705 ευρώ, την οποία παίρνουν μόνο 9 συνταξιούχοι.

Οι ετήσιες αυξήσεις των συντάξεων δεν ξεπερνούν το 4% τα τελευταία χρόνια και οι εισφορές των εργαζομένων είναι 11% για κύρια και επικουρική ασφάλιση.

Ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης στο Ταμείο είναι τα 60 χρόνια. Σε κάθε συνταξιούχο αντιστοιχούν 4,69 ασφαλισμένοι.

539 ευρώ

Στο Ταμείο Νομικών η κατώτατη κύρια σύνταξη με 25 χρόνια ασφάλισης είναι 539 ευρώ, η σύνταξη με 30 χρόνια ασφάλισης είναι 703 ευρώ και όποιος έχει 40 έτη ασφάλισης παίρνει σύνταξη 1.172,50 ευρώ. Η σχέση συνταξιούχων προς ασφαλισμένους είναι 1,35 στον κλάδο κύριας σύνταξης και 1,55 στον κλάδο επικουρικής.

Ο μέσος όρος των εισφορών των νομικών στο Ταμείο ανέρχεται σε περίπου 3.000 ευρώ ετησίως, ενώ εν είδει εισφοράς κρατούνται επιπλέον ποσά από τα συμβόλαια και άλλες δικηγορικές εργασίες.

Οπως δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός, «έχουμε δώσει πολλούς αγώνες από το 1976 για τη διάσωση του Ταμείου, την ενίσχυσή του και τη μετατροπή του σε έναν υγιή ασφαλιστικό οργανισμό.

Οι προσπάθειες 40 χρόνων για συγχώνευση ασφαλιστικών Ταμείων ναυάγησαν και όπου προχώρησαν (ΟΑΕΕ) οδήγησαν σε πολύ αρνητικά αποτελέσματα για το μέλλον».

Οι λάθος παραδοχές

ΤΣΜΕΔΕ

Το σενάριο είχε ως παραδοχή ότι στο Ταμείο θα εισρέουν κάθε χρόνο 2.900 νέοι ασφαλισμένοι, τη στιγμή που στις χειρότερες συνθήκες οι εγγραφές νέων μελών δεν πέφτουν κάτω από τις 6.000.

ΝΟΜΙΚΩΝ

Το Ταμείο θα εμφανίσει μελλοντικά έλλειμμα 75 εκ. ευρώ, εφόσον ο πόρος 4% από τον ΦΠΑ ακινήτων δεν αυξηθεί πάνω από 1%, κάτι το οποίο είναι απίθανο με δεδομένη την τάση για αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

ΤΣΠΕΑΘ

Το Ταμείο έχει εκπονήσει αναλογιστική μελέτη, που εμφανίζει πλεόνασμα σε βάθος 40ετίας, η οποία όμως δεν αναγνωρίζεται από το υπουργείο, αφού ακόμα δεν έχει εγκριθεί από τις υπηρεσίες του.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

Εχουν την καλύτερη αναλογία μεταξύ εργαζομένων- συνταξιούχων

Το Ταμείο των Μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ έχει την καλύτερη αναλογία συνταξιούχων προς ασφαλισμένους σε ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα.

Σε κάθε συνταξιούχο αντιστοιχούν 7,13 εργαζόμενοι όταν τα διεθνώς αποδεκτά όρια για να θεωρείται βιώσιμο ένα Ταμείο είναι 1/3,5.

Οι συντάξεις των μηχανικών αυξήθηκαν με νόμο πέρυσι ύστερα από 10 χρόνια και κατόπιν σχετικής δικαστικής απόφασης.

Ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι εισφορές κατά 35%. Ετσι μαζί η κύρια και η επικουρική σύνταξη πήγαν από τα 1.150 ευρώ στα 1.900 ευρώ.

Το ΤΣΜΕΔΕ έχει 100.000 ασφαλισμένους και η κρατική συμμετοχή στα έσοδα του Ταμείου είναι μόλις το 0,1% των συνολικών εσόδων. Οι δαπάνες διοίκησης και λειτουργίας του Ταμείου φτάνουν τα 160 εκ. ευρώ ετησίως, όταν οι αντίστοιχες στο ΙΚΑ είναι 195 εκ. ευρώ ετησίως.

Οι ετήσιες εισφορές κυμαίνονται γύρω στις 4.000 με 4.500 ευρώ ανά ασφαλισμένο χωρίς σε αυτές να υπολογίζεται το ποσοστό 1% που κρατείται κατόπιν συμφωνίας μελών από τις αμοιβές των μηχανικών υπέρ του Ταμείου.

Οπως εξηγεί ο β αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπιρτζής, εκτός όλων των υπολοίπων, το Ταμείο έχει τη δυνατότητα να εκδίδει εγγυητικές επιστολές προς του μηχανικούς, με πολύ συμφέροντες όρους σε σχέση με τις τράπεζες. Κάθε χρόνο το ΤΣΜΕΔΕ εκδίδει περισσότερες από 70.000 εγγυητικές επιστολές, από τις οποίες με μια μίνιμουμ εκτίμηση εισρέουν στο Ταμείο περισσότερα από 7 εκ. ευρώ.

Υγειονομικών

Το Ταμείο των Υγειονομικών θεωρείται επίσης υγιές λόγω της σχέσης συνταξιούχων προς ασφαλισμένους, η οποία είναι 1/5,25. Οι συνταξιούχοι του ΤΣΑΥ με 25 χρόνια δουλειάς παίρνουν σύνταξη 1.196 ευρώ, με 35 χρόνια δουλειάς 1.574 ευρώ και με 39 χρόνια δουλειάς 2.230 ευρώ.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΟΥΤΣΗΣ